Sverige föll i den avgörande dubbeln i öppningsmatchen mot Grekland i Billie Jean King Cup-gruppspelet i Portugal. 

Sverige var laddade för premiärmatchen mot Grekland där motståndarna kom till spel utan världssjuan Maria Sakkari. Grekiska laget innehöll dock fler bra spelare, betydligt högre rankade än svenskorna som slog ur underläge. 

Kajsa Rinaldo Persson (Fair Play TK), rankad 466 på WTA, inledde för Sverige på gruset i Oeiras i Portugal. Hon ställdes mot Despina Papamichail (245:a) som vann första set med 6-4. Grekiskan hade 5-3 i andra när Kajsa bröt till 4-5 och gav sig själv en biljett in i matchen igen. Hon hade 30-30 och egen serve, men förlorade de följande två bollarna och 1-0 till Grekland.
– Just nu är jag besviken. Det var en tuff match med svåra förhållandeden då det blåste en hel del. Jag gjorde mitt bästa och mer kan man inte göra. Stundtals spelade jag riktigt bra, det tar jag tar med mig, sa Kajsa Rinaldo Persson efter singeln.
– Men det är superkul att vi är igång. Som Johanna (Larsson) sa tidigare, vi har tränat bra och känner oss redo. Nu hejar vi på Caijsa, sa Kajsa när lagkompisen Caijsa Hennemann gick in för ett avgörande tredje set i andrasingeln.

Hennemann ställdes i matchen efter mot 210-rankade Valentini Grammatikopoulou och inledde på bästa set i den hårda vinden – vinst med 6-4 i första set. Grekiskan vann dock andra set med 6-3 och matchen gick till ett helt öppet tredje set där tjejerna bröt varandra. Som vid 4-4 när Caijsa bröt fram till 5-4. Hon lyckades hålla serven till slut och vann matchen.

Därmed var det 1-1 i matchen mot Grekland och dubbeln skulle avgöra. Samtliga singelspelare fick chansen igen: Rinaldo Persson / Hennemann mot Grammatikopoulou / Papamichail. I det grekiska laget återfinns för övrigt Fair Play TK:s Martha Matoula.
Svenskorna hamnade i underläge 4-6, 2-4, men tog då tre raka game och hade läge att utjämna vid 5-4. Då var det motståndarnas tur att ta tre raka och därmed hela matchen.
– Grekland blev lite för tuffa, men tycker vi har bra perioder i matcherna som vi tar med oss. Nu blickar vi framåt mot Norge som i har mött några gånger tidigare, senast förra året. Vi tar med det positiva från den matchen men vi ska också komma ihåg att det är en helt annan match nu. De är tuffa och vet att de är otroligt laddade för att slå oss. Vi kommer behöva vara på tårna, lägga upp en bra taktik och kanske behöva ha marginalerna med oss, säger kapten Johanna Larsson.

På tisdagen väntar möte med Norge som föll mot Serbien med 0-3. I det norska laget finns bland andra Malene Helgö som representerat Påvelunds TBK i elitserien.