Sverige vann mot grannen Norge och tjejerna har gett sig själva chansen att fixa avancemang – men då måste laget vinna mot Serbien på onsdagen. 

Johanna Larsson hoppades att Kajsa Rinaldo Persson skulle vara fylld av revanschlust efter gårdagens förlust. Och hon hade rätt. Svenskan gick ut mot rutinerade Ulrikke Eikeri och vann första set med 6-0. Den här matchen skulle dock gå till tre set.
I andra set hamnade Kajsa i 0-4-underläge, men kom ikapp till 4-4. Norskan hade setboll vid 5-4. Kajsa lyckades dock bryta till 5-5 men föll till slut med 5-7.
I tredje set släppte Kajsa aldrig ledningen. Hon hade 3-0, 4-2 och vid 5-4 kunde hon bryta och vinna med 6-4.

Caijsa Hennemann och Malene Helgö känner varandra sedan länge och det var därför ett speciellt möte i nästa match. Norskan inledde bäst och hade 3-0 innan Caijsa var ikapp. 3-3 blev 4-4 och då kom två raka game för Hennemann.
– Det var en kamp, en väldigt tuff match. Det var gött att äntligen få vinna över Malene och få revansch.

Sverige hade i det läget kopplat greppet och det såg ut att bli en enkel resa mot svensk seger när Caijsa drog ifrån till 5-2 i andra set. Hon hade 40-0 och samlade på sig en handfull matchbollar. Malene Helgö jobbade sig in i matchen igen och setet gick till tiebreak där Caijsa kunde vinna med 8-6.
– Det blev väldigt stressigt slutet, men jag lyckades ta det i tiebreak och det är jag väldigt glad för. Jag hade två val, antingen kunde jag gå runt med negativa tankar eller så kunde jag fokusera på vilka lösningar som fanns, vara stark och tro på min plan. Det var det jag gjorde och det är därför jag lyckades vinna till slut, säger Caijsa.

Därmed hade Sverige säkrat vinsten. I dubbeln fick Nellie Taraba Walberg debutera i BJKC-sammanhang. Hon och Jacqueline Cabaj Awad föll mot unga norska dubbelparet Matylda Burylo (spelar för GLTK) och Emily Sartz-Lunde med 3-6, 1-6.
– Jätteskönt med vinst! Att vi slog Norge är väldigt viktigt för fortsättningen. Vinner vi mot Serbien har vi god chans att sluta som gruppsegrare, säger Johanna och fortsätter:
– Vi har inte fått med oss dubbelmatcherna så här långt. Vi behöver titta på detta, justera lite i uppställningen kanske eller hitta en annan taktik. Det kommer behövas. Dubbeln är viktig för varje match räknas. Vi får se vad vi kan plocka fram ur rockärmen inför sista gruppspelsmatchen.

På onsdagen väntar alltså Serbien som har vunnit båda sina matcher. Sverige och Grekland har vunnit en match vardera och har samma setskillnad. En rafflande onsdag väntar. Sverige måste vinna. Gruppettorna går vidare direkt medan de tre grupptvåorna gör upp om sista platsen.
– Vi tar med oss dagens vinst och har en bra känsla. Vi slog Serbien förra året så vi vet att det går. Det är bara att samla all energi vi har så kör vi, avslutar Caijsa Hennemann.

Fakta 

Sverige – Norge 2-1
Kajsa Rinaldo Persson – Ulrikke Eikeri 6-0, 5-7, 6-4
Caijsa Hennemann – Malene Helgö 6-4, 7-6(6)
Cabaj Awad/Taraba Wallberg – Burylo/Sartz-Lunde 3-6, 1-6