Bröderna Elias och Mikael Ymer gav Sverige segern mot Argentina i den första gruppspelsmatchen i Davis Cup Finals i Bologna. 

Sverige fick en drömstart mot Argentina genom Elias Ymers vinst med 6-4, 3-6, 6-3 mot Argentinas etta Sebastian Baez, rankad 37:a i världen. Elias Ymer kunde bryta fram tidigt till 2-1 i första set och släppte inte in argentinaren i setet.
I andra set var det Baez, som spelade final i Båstad i somras, tur att bryta först – till 3-1. Direkt skaffade sig dock Elias 30-0 i argentinarens serve och hade fördel, men Baez höll sin serve till 4-1 och därefter höll spelarna sina servar fram till setvinst 6-3 för Sebastian Baez.

Efter 1,5 timmes spel och 1-1 i set var frågan om Elias offensiva spel och stabila servande skulle fortsätta. Elias inledde starkt och bröt direkt fram till 2-0 och hade 5-2 och totalt tre matchbollar, men argentinaren höll serven till 5-3. Elias skulle serva hem matchen och hade 30-0, men tappade till 5-4 och den argentinska högljudda publiken fick mer energi.  Elias skaffade sig ny matchboll vid 30-40, men argentinaren utjämnade till 5-5 vilket snart ledde fram till tiebreak. 3-0 till Elias blev till 3-3. Elias gick ifrån till 6-3 och vann med 7-4 i tiebreak.
– En otrolig match och ett fantastiskt tredje set. Allt kan hända i Davis Cup och att vinna en sådan här match är en ren bonus, säger Elias Ymer i intervjun på banan efter matchen.
– Titta på argentinarna med ”Olé, Olé” och det stödet på läktarna. Jag var tvungen att hålla fokus och är glad att jag hade stöd av de svenskar som är här, sa Elias och avslutade:
– Vi är underdogs denna vecka. Vi har hamnat i en brutal grupp, men nu har jag gett oss en bra start så det är bara att hoppas att Mikael kan vinna sina match.

Foto: Ion Alcoba Quality Sport Images / Kosmos Tennis

1-0 till Sverige och Mikael Ymer ställdes mot Diego Schwartzman i nästa singelmatch. Nu var det dags för lillebror Ymer att visa upp sin tennisrepertoar – och som han gjorde det mot den förre världsåttan. Han tappade dock sin serve i inledningen på matchen, men lyckades efter att långt andra game bryta tillbaka direkt. Nästa break kom fram till 4-2. Mikael kunde förvalta den första setbollen han fick när han satte en rak forehand på linjen. 6-2 efter strålande spel från Sverigeettan!

Med starkt servande och effektiv tempoväxling fick han argentinaren ur rytm. 92-67 i förstaserveprocent är intressant fakta i sammanhanget,
Mikael Ymer fortsatte imponera i andra set och bröt fram till 2-0 och hade 3-0 något senare. Schwartzman returnerade bra, men var inte alls det vapen man är van vid att se. Den vållade åtminstone inga problem för Sverigeettan som i dag som var fokuserad och spelade imponerande tennis hela vägen.
3-2 blev till 5-2 till Ymer när argentinaren servade. Mikael Ymer tog vara på chansen direkt vid första matchbollen och setvinst med 6-2.
– Riktigt bra seger i dag mot ett topplag mot toppspelare. Jag är mycket, mycket glad, jag gjorde det jag måste göra och jag gjorde det väldigt bra. Vi är stolta över detta, men tar en match i taget och i morgon gör vi oss redo för nästa match. Vi har en stor tro på både coacherna och laget, säger Mikael som fick frågan om hur det är att spela i Davis Cup med sin bror.
– Det är svårt att med ord beskriva vad det betyder att spela med min bror. Jag såg min brors match, vilket jag inte brukar göra i de här sammanhangen för det tar mycket energi. Det såg ut som att han behövde lite pushande i dag, så jag gjorde ett undantag. Jag hoppas att det hjälpte lite.

2-0 till Sverige och matchen var avgjord, men varje poäng är värdefull i gruppen där två lag tar sig vidare till slutspelet i Malaga.
Återstod gjorde alltså dubbelmatchen där André Göransson och Elias Ymer ställdes mot Maximo Gonzales och Horacio Zeballos. Skulle Elias ha tillräckligt med energi efter den långa singelmatchen? Det startade bra med svensk setvinst 6-3. Omvända siffror i andra och i tredje var argentinarna starkast och vann med 6-2.
– Jag är riktigt nöjd med insatsen i dag med tanke på att vi hamnat i en väldigt stark grupp, kanske den allra starkaste, säger DC-kapten Johan Hedsberg.

Det är bara att hålla med SVT:s expertkommentator Magnus “Gusten” Gustafsson: “Vilken dag för svensk tennis!”.

Matchfakta
Argentina – Sverige 1-2
Sebastian Baez – Elias Ymer 4-6, 6-3, 6-7(4)
Diego Schwartzman – Mikael Ymer 2-6, 2-6
Maximo Gonzales/Horacio Zeballos – André Göransson/Elias Ymer 3-6, 6-3, 6-2

Så här spelas Sveriges grupp i Bologna, matchstart 15.00 i samtliga matcher:

Tisdag: Argentina – Sverige 1-2
Onsdag: Kroatien – Italien
Torsdag: Kroatien – Sverige
Fredag: Italien – Argentina
Lördag: Kroatien – Argentina
Söndag: Italien – Sverige