”Jag vill att fler ska få upp ögonen för tennis och hitta glädjen med sporten”, säger tennisspelaren Caijsa Hennemann som skänker överskottet av sin bokförsäljning till Svenska Tennisförbundets projekt Tennis på gatan.

När Caijsa Hennemann gick sista året på ekonomilinjen på gymnasiet i Göteborg startade hon ett UF företag (Ung Företagsamhet). Affärsidén var att skapa en träningsdagbok för barn som baserades på Caijsas egna berättelser och erfarenheter. Redan från starten hade hon bestämt sig för vad intäkterna skulle gå till – att starta Tennis på gatan i området där hon själv växte upp.
– Syftet med boken var att jag ville att barnen som använder den ska få ett större intresse för den sport man håller på med. Att jag ville att pengarna skulle gå till Tennis på gatan var för att jag vill att fler ska få upp ögonen för tennis och hitta glädjen med sporten och sedan fortsätta med det under resten av sitt liv, säger Caijsa.

Helena Thornadsson.

Boken ”Caijsas träningsdagbok – I mitt och ditt huvud” sålde över förväntan – framför allt till folk inom tennissporten – och nu har målet förverkligats.
För de 15 000 kronor som böckerna inbringade har Svenska Tennisförbundet Göteborg köpt in minitennisnät, racketar och bollar och arbetat fram ett upplägg för projektet i Göteborg.
– När Caijsa kontaktade mig inför arbetet med boken blev jag väldigt rörd. Det var väldigt fint att hon ville tillägna försäljningen till Tennis på gatan. Det visar vilken otroligt varm och fin person Caijsa är. Det är en kärleksförklaring till tennisen, säger Helena Thornadsson, regionchef på Svenska Tennisförbundet Göteborg och lägger till:
– Det har varit så roligt att följa hennes arbete med boken. Hon är otroligt ambitiös, noggrann och målmedveten i allt hon gör. Jag kände tidigt att detta skulle bli väldigt bra. Caijsa har varit med och utformat upplägget och för henne var det viktigt att ta tennisen till barnen, för ofta är det tvärtom. Genom att sprida tennisen till en skolmiljö som vi gör nu så tar vi tennisen ännu närmare barnen.

Platsen där Tennis på gatan slår upp portarna är en asfaltsbana intill Vättnedalsskolan. Det är mellanstadielever från den skolan och närliggande Ängåsskolan (tio minuters promenadväg bort) som är målgruppen för projektet. Efter en längre tids förberedelse där Svenska Tennisförbundet Göteborg, tennisföreningarna i regionen och Göteborgs stad samverkat är det dags för första prova på-tillfället på torsdagseftermiddagen.
Totalt handlar det om nio tillfällen fram till sommarlovet där barn i 10-12-årsåldern får prova på tennis under eftermiddagarna (15.00-16.30). Följande klubbar är med vid vardera ett tillfälle; Påvelunds TBK, Mölndals TK, GLTK, Gothia Tennis, Högsbohöjds TK, Ullevi TK, Pixbo TK, Brottkärrs TF och Team Åkered TK.
– Det har varit en fantastisk uppslutning bland klubbarna, alla tackade ja direkt. De ska verkligen ha en eloge, för utan dem så hade detta varit mycket svårare att genomföra. När vi kör igång nu är Påvelunds TBK på plats med Jonas Bang (tennisskoleansvarig) och Pontus Larsson (sportchef), säger Helena.

Caijsa Hennemann är en av Sveriges bästa tennisspelare och har trots sina 20 år redan massor med rutin, bland annat från det svenska Fed Cup-laget.

Skolorna ligger i området Tynnered som är Caijsas hemmaplan i Göteborg.
– När jag gick i skolan var tennis inget naturligt inslag på idrottslektionerna och så är det nog fortfarande på många ställen. Det är så viktigt att man i den här åldern, som vi vänder oss till, får prova på olika idrotter. Man är fortfarande barn och det är många i den åldern som inte har en naturlig väg in i idrotten. Rörelse och fysisk hälsa är så viktigt. Att spela tennis är ett bra sätt att umgås och förhoppningen är att tennisen blir en del av idrotten på skoltid, säger Caijsa Hennemann som tillsammans med Helena kommer vara på plats på torsdagen.
– Det är inte så enkelt att komma in i skolmiljöer, men RF SISU hjälpte mig att komma i kontakt med Camilla Näslund, koordinator för ”Skola som arena” på Göteborg Stad som har hjälpt till mycket i uppstarten. Hon i sin tur hjälpte mig med kontakten till Per-Ola ”Peo” Karlsson som har en delad tjänst på de båda skolorna och som kommer vara med på alla tillfällena, säger Helena Thornadsson.

Pengarna räcker till att utrusta även de båda skolorna med nät, racketar och bollar. Förhoppningen hos både Caijsa och Helena är att barnen ska tycka tennis är så roligt att man på skolorna målar linjer för minitennisbanor.
– Förhoppningen är att barnen tycker det här är så roligt att de börjar spelar tennis även på rasterna. Vi får hoppas att så många som möjligt testar på så de får se vilken fantastiskt rolig sport tennis är. Jag hoppas så klart att det finns de som vill börja spela i en tennisklubb i Göteborg. Viktigast är att de börjar spela och fortsätter med de under en lång tid av sina liv, säger Caijsa, som på det personliga planet har en tuff period med mycket fys bakom sig.
– Det har varit väldigt mycket fys under mars och april och jag har kört tuffare än någonsin. Jag känner mig stark och är riktigt laddad och redo för att komma ut och tävla igen. Jag kommer åka på tävlingarna i Turkiet där Svenska Tennisförbundet stöttar oss spelare ekonomisk och med Mattias Arvidsson på plats.

Tillbaka till Tennis på gatan som inte är något nytt inslag i tennisen i Göteborgsområdet. Det landsomfattande projektet startade från början i Angered och på två andra platser i Sverige. Tennisklubben där är numera nedlagd och därför är Helena Thornadsson glad över att projektet återkommer till landets näst största stad.
– Tennis på gatan är väldigt viktigt för oss så det var väldigt roligt att Caijsa kom med det här initiativet, säger Helena Thornadsson.

Väderprognosen är gynnsam. Nu ska bara barnen hitta till tennisen, eller tvärtom.

Med Tennis på gatan vill Svenska Tennisförbundet utmana normen och göra tennisen mer välkomnande för barn som inte har den naturliga vägen in i vår idrott. Detta gör vi genom att möta nästa generations spelare på deras hemmaplan.Idén föddes 2017 när tennisklubbar fick möjlighet att ansöka om etableringsstöd från Svenska Tennisförbundet. Läs mer här!