Carl Söderlund har under tiden som collegespelare i USA hunnit göra sig ett stort namn i tenniskretsar. Den här veckan seglade han upp som nummer ett (se lista till höger) bland alla collegespelare i USA, något som är mer eller mindre unikt för en svensk spelare. Senaste svensk som var nummer ett var Daniel Klemetz och då går vi 17 år tillbaka (Oskar Johansson var etta 2001).
– Det är självklart kul att vara etta på rankingen. Nu kommer mitt motstånd jämföra sig och analysera med mig mer än tidigare. Det gäller att jobba hårdare och smartare nu så att jag kan överraska motståndarna, säger Calle.

Just nu spelar han en 15 000-dollarstävling i Fayetteville i USA där han tidigt på torsdagskvällen blev klar för kvartsfinal.
– Det blev en något segstartad första runda så det var skönt att lyckas vinna första matchen. Det är snabba banor här så serven är viktig. Jag servade bra i första matchen så om jag fortsätter med det så tror jag det kan gå bra, säger Calle som efter segern mot tjecken Dominik Kellovsky slog Grey Hamilton från USA med klara 6-1, 6-0 på vägen till kvartsfinalen där han möter Merkel Alejandro Dellien Velasco från Bolivia.

Calle, som fyllde 22 år i juni, har varit hemma i Sverige under sommaren och spelade bland annat Swedish Open i Båstad. Där svarade han för ett bra kvalspel, men räckte inte till i kvalfinalen mot rutinerade spanjoren Pablo Carreno Busta. Calle vann första set med 6-3 men fick ge sig i tre set.

Karriärens högsta ATP-ranking nådde Calle Söderlund i maj 2017 när han var 387:a. I dag är han på plats 964 men det har förstås med collegespelet att göra. Han lämnade Sverige och Europa när det gick som bäst.
Under sommaren har han, förutom ATP-turneringen i Båstad, hunnit med spel i $15 000-turneringar i Polen, Ystad och senast i Belgien innan han tog flyget över till USA igen.
– Efter den här turneringen åker jag hem till Charlottesville för att vara student och träna i några veckor innan nästa tävling.

Carl Söderlund gästade Svenska Tennispodden i juli – se avsnittet här!