Ett 70-tal tennisklubbar har beviljats stöd från regeringens speciella pott till idrottsrörelsen. Totalt handlar det om knappt två miljoner kronor av den 500 miljoner kronor stora potten.

I Kalmar Tennisklubb välkomnas bidraget på 45 000 kronor – pengar som framför allt täcker kostnader i samband med tävlingar.
– ITF-tävlingen ställdes in och vi fick halvera deltagarantalet i Kalmarcupen. Vår största tävling Kalmarspelen kommer också innebära ett tapp även om man lättat på restriktionerna när det gäller resor. Även om det är färre deltagare dras vi med lika stora kostnader. Vi har fått ställa in alla kringarrangemang och har inte kunnat hyra ut sängplatser som vi normalt gör till grupper av spelare som åker hit, säger Lotta Samuelsson som bland annat ansvarar för personal och ekonomi i Kalmar TK. 

I Kalmar TK har man haft öppet hela tiden och ingen av de heltidsanställda i personalen har permitterats.
– Vi har haft att göra ändå och inte sett något behov av att permittera. Det är många medlemmar som varit tacksamma att vi hållit öppet så att det har gått att spela, framför allt nu när det går att spela utomhus, säger Lotta Samuelsson och tillägger:
– Det är framför allt de vuxna och äldre som uteblivit från våra dropin-kurser som vi har två gånger i veckan. Vi har fått frysa en hel del kort. Det har minskat en del även på fredagar när vi har kurser för alla åldrar. 

En klubb som sticker ut i listan över föreningar som blivit beviljade stöd är Idrottssällskapet Gothia. Göteborgsföreningen får totalt 535 000 kronor.
– Vi hade två fall med smittade medlemmar som tränar hos oss. Vi stängde i panik den 23 mars och har fortfarande stängt i hallen. Det innebar uteblivna intäkter på runt 1, 3 miljoner kronor, säger Christian Helltén i klubben.

Med en stängd kafeteria och shop och en inställd tennisskola med 430 elever märktes effekterna direkt.
– Det har varit en jobbig period med bland annat en skuld på 380 000 kronor i tennisskoleavgifter. Det här stödet räddar upp det lite i alla fall.

En åtgärd Gothia har vidtagit är att erbjuda alla elever gratis banbokning utomhus två timmar i veckan. Hittills har klubben haft över tusen gratisbokningar, enligt Christian Helltén.

Gustavsbergs TK har också sökt medel och fick 29 000 kronor. Värmdöklubben har haft öppet hela tiden, men har liksom övriga klubbar drabbats ekonomiskt.
Klubbchef Erik Botvidson är nöjd med summan man tilldelades.
– Vi är definitivt nöjda med det, vi har hål att fylla pengarna i. Vi fick ställa in några tävlingar och har haft stängt i cafeteria och shop under en period, säger han. 

De planerade traditionsenliga lägerresorna till Oskarshamn och Jönköping är inställda. Istället satsar Gustavsberg på läger på hemmaplan.
– Vi har faktiskt hyrt en hockeyrink för utomhusbruk där vi ska ha olika stationer med tennis, badminton, pingis med med mera. Det kräver planering och extra ledare. Vi kommer också erbjuda våra mest ambitiösa unga gratis sommarträning med tränare. Det gör vi som kompensation att det inte blev några SO Tourtävlingar. De behöver lite pepp, avslutar Erik Botvidson.