Den här helgen spelas Winter Cups för tre av de fyra svenska lagen. ”Det handlar om att få ut så mycket som möjligt av spelarna under de här dagarna”, säger Jonas Svensson, landslagskapten på juniorsidan.

Winter Cups är vinterhalvårets lagspel för nationerna i Europa och kan liknas vid Davis Cup och Billie Jean King Cup i miniformat.
Den här månaden spelar de svenska 14-årslagen i Polen och 16-årslaget på tjejsidan (bilden ovan) spelar i Svedala fredag till söndag. I potten ligger en plats i slutspelet i Winter Cups (Lag-EM).
Om två veckor åker P16-laget till Sunderland i England.
– Vi har haft en samling i Båstad för att förbereda oss så bra vi kan. Vi ska försöka få ut så mycket som möjligt av spelarnas nivå när det är dags för match. Vi vet att motståndet är tufft och det kan vi inte påverka, säger Jonas Svensson.

Juniorkaptenen vill ogärna prata om målsättningar i resultattermer.
– Jag tror mer att vi ska prata i termer om att ha den rätta attityden, att göra vårt yttersta och anstränga oss för att prestera så bra som möjligt. 

Flickor 14-laget åker till Pszczyna i Polen. I laget spelar Natalie Mackay Westling, Anabelle Teikari och Rebecca Malmström och med Carl Ackered (Salk) som coach.
– Han var med även under Summer Cups i somras. Jag kan inte uttala mig så mycket om motståndarna i gruppen och det spelar inte heller så stor roll. Ska jag uttala mig generellt om våra egna spelare så har flera spelat flera internationella tävlingar redan i år och det är positivt. Det är alltid en stor fördel för de här spelarna att de får internationell erfarenhet, säger Jonas Svensson.

Vinicious Oliveira är coachen som åker med 14-årslaget på pojksidan. I laget spelar Vincent Almroth, Knut Andersch och William Kjellberg.
– Vinicious har varit med på alla våra 13-årsläger och även på Nordisk Juniorlandskamp, så han känner de här spelarna väldigt bra från förra året.

Flickor 16-laget behövde inte resa så långt till sitt gruppspel, som avgörs i Svedala i Skåne. I laget spelar Linea Bajraliu Lea Nilsson och Nellie Taraba Wallberg och det är juniorkaptenen själv som är på plats med laget.
Om två veckor åker han med Poklar 16 – med spelarna Ludvig Hede, Victor Rydén och William Rejchtman Vinciguerra – till Sunderland i England.
– Spelarna i båda de här lagen har fina internationella resultat de senaste åren, så det är jätteintressant att få ihop de till ett lag. Pojkarna nådde världsfinalen i Tjeckien när de spelade i vårt 14-årslag och slutade på en sjätteplats där, säger Jonas Svensson..
– Båda lagen kommer möta tufft motstånd. Våra tjejer har visat fina resultat och förhoppningsvis drar de också fördel av hemmaplan.

Jonas Svensson ser ett stort värde för spelarna att representera Sverige i lagtävlingarna.
– Det är enda gången de spelar i lag förutom i seriespelet med de egna klubbarna. Att få representera Sverige ger förhoppningsvis en mersmak att spela i Davis Cup eller Billie Jean King Cup om några år.  

Ger de här mästerskapen ett kvitto på hur svensk juniortennis mår? 
– Det är ett form av mästerskap med matcher under tre dagar då de ska prestera för att gå vidare till ytterligare tre speldagar i slutspel. Allt ska ske under totalt sex dagar. Tennis handlar mycket om resultat under ett helt år, så det blir lite orättvist att säga att detta blir en stämpel på hur bra våra tennisjuniorer är. Vi fokuserar på att prestera så bra vi kan och gör vi detta år efter år så kommer också resultaten, avslutar Jonas Svensson. 

F14
Natalie Mackay Westling, Salk, Anabelle Teikari, Helsingborgs TK och Rebecca Malmström, KLTK
Coach: Carl Ackered, Salk
Kvalgruppen: Sverige, Bulgarien, Finland, Storbritannien, Serbien, Slovenien, Spanien, Turkiet
Spelplats: Pszczyna, Polen 3-5/2
Ev slutspel: Rakovnik, Tjeckien 16-18/2

P14
Vincent Almroth, Båstad TS, Knut Andersch, Vallda TK och William Kjellberg, KLTK/Good to Great
Coach: Vinicious Oliveira
Kvalgruppen: Sverige, Cypern, Finland, Frankrike, Ungern, Lettland, Polen, Spanien
Spelplats: Poznan, Polen 3-5/2
Ev slutspel: Niederzier, Tyskland 16-18/2

F16
Linea Bajraliu, Helsingborgs TK, Lea Nilsson, Salk och Nellie Taraba Wallberg, GLTK/Good to Great
Coach: Jonas Svensson
Kvalgruppen: Sverige, Finland, Lettland, Litauen, Norge, Rumänien, Slovakien, Schweiz
Spelplats: Svedala 3-5/2
Ev slutspel: Brest, Frankrike 17-19/2

P16
Ludvig Hede, Särö LTK, Victor Rydén, MIK Tennis och William Rejchtman Vinciguerra, Fair Play TK
Coach: Jonas Svensson
Kvalgruppen: Sverige, Bulgarien, Tjeckien, Storbritannien, Lettland, Litauen, Slovakien, Ukraina
Spelplats: Sunderland, England 10-12/2
Ev slutspel: Frankrike 17-19/2