ITF-tävlingen i Ystad – som spelas 19-25 juni – har i år uppgraderats från en $25 000- till en $40 000-tävling.
Höjningen av nivån är inte permanent. En utvärdering följer efter tävlingen.
– Det är jättespännande för svensk tennis och för oss som arrangörer att klättra ett pinnhål till. Vi är lika nyfikna på detta som Svenska Tennisförbundet är. Nu ska vi leverera en högre nivå, säger Lars Ekdal, klubbchef i Ystad TK som hoppas på ett starkt startfält.
– Jag tror att det blir lite bättre än vanligt. Många har kanske redan planerat sin kalender i och med att beskedet kom rätt sent. Får vi ligga kvar med den här nivån nästa år tror jag det kan bli ett avsevärt starkare startfält. Samtidigt ligger vi i en konkurrensutsatt period i tävlingskalendern.

Bengt Helmersson är tävlingsansvarig på Svenska Tennisförbundet och säger:
– Vi är glada över möjligheten att i år kunna uppgradera Ystads damtävling till 40 000 USD. Detta ger våra svenska tjejer ett utmärkt tillfälle för bra matcher på hemmaplan, säger han. 

Under helgen och starten på tävlingen kommer också Billie Jean King Cup-kapten Johanna Larsson med ett gäng spelare för ett förbundsläger.
– Det känns spännande med hennes engagemang. Det har arrangerats läger här tidigare år också, men kanske är det extra spännande i år när det gick så bra i Billie Jean King Cup. Johanna kommer också figurera med sina tankar i vårt programblad. Vi är inte Nordea Open eller Stockholm Open, men vi ska öka trycket lite för att synliggöra och skicka en bra signal för svensk tennis. Vi måste lyfta våra internationella tävlingar ännu mer tycker jag, säger Lars Ekdal.

Förra året: Caijsa Hennemann och Martyna Kubka (Polen) vann dubbelfinalen mot Lisa Zaar (till höger) och Ashley Lahey (USA) efter 10-7 i matchtiebreak.

Vad är det bästa med att arrangera den här typen av tävling?
– Framför allt är det att få visa upp vilken hög nivå det är på den här nivån med spelare runt 300-500 på rankingen. Medlemmarna är en del av arrangemanget och detta har vi med oss i klubben när vi snackar tennis resten av året. Jag tror också att tävlingen förstärker förståelsen för tävlingstennisen som vi älskar här i Ystad.

Grusbanorna på den fina anläggningen i Ystad står färdiga sedan några veckor tillbaka.
Lars Ekdal utlovar högsta kvalitet.
– Vi har jobbat jättehårt med banansvarige Jonathan Holm i spetsen. Banorna håller toppklass. Vi har också tagit över restaurangen och serveringen i egen regi vilket underlättar mycket. Vi har ju tävlingstennis här ända från den 19 juni till 4 juli. Vi börjar med eliten och avslutar med tioåringarna.