Elias och Mikael Ymer gav Sverige en ointaglig ledning efter singelmatcherna i premiärmatchen mot Kanada i Madrid. Robert Lindstedt och André Göransson fullbordade 3-0-segern genom vinst även i dubbeln. 

Inför ögonen på bland andra mamma Mimmi, bland flertalet svenska fans på läktarna, svarade Elias Ymer för en imponerande vändning i första set mot Steven Diez. Elias var i underläge 1-4, men tog fem raka game till setvinst med 6-4.
– Jag startade matchen lite för lugnt och tänkte mer på att inte missa. Han spelade väldigt aggressivt och jag blev lite överraskad. Robin sa till mig att jag måste börja använda min forehand mer, han sa att ”du har en världsklassforehand, du ska inte spela backhand kross”. När jag började gå runt så var det bara att hålla den taktiken. Då gick det bra och det small rätt bra i dag tycker jag. 

Elias Ymer fortsatte smälla på och kunde vinna andra set med klara 6-2. Det var faktiskt Elias första vinst i Davis Cup sedan 2018.
– Det var så skönt att kunna ge Sverige 1-0. Jag har jobbat mycket med min serve och forehand de senaste veckorna och det var det vi såg i dag.

Mikael Ymer efter matchbollen som innebar svensk seger mot Kanada. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Dags för Mikael Ymer mot Kanadas etta Vasek Pospisil (133:a i världen) som är en rutinerad Davis Cup-spelare.
Ett tungt servande och en bra rörlighet på banan ledde fram till 6-4 för Sverigeettan i första set. 

I andra set bröt Mikael fram till 4-3 och vid 5-4 kunde han serva hem gamet blankt till 6-4 och seger.
– Vi har fått en positiv start. Det var nästan fullt i arenan och många svenskar på plats. Det gav mig bra energi på banan, säger Mikael Ymer och fortsätter:
– Jag gillar upplägget med Davis Cup, att man får några dagar att spela in sig samtidigt som man får bra energi med laget. Jag har bra vänner här och så min bror. Vi spelar för något större än bara för oss själva. Att få hjälpa landet i tennis framåt är kul, säger Mikael Ymer.

Robert Lindstedt och André Göransson svarade för en stark insats i den avslutande dubbeln. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Robert Lindstedt och André Göransson mot Vasek Pospisil och Brayden Schnur i den avslutande dubbelmatchen. Även om segern var klar efter singelmatcherna handlar det om gruppspel där varje match är viktigt för att nå den åtråvärda kvartsfinalen.
Det svenska dubbelparet skaffade sig en 3-1-ledning, men första set innehöll många break och det skulle komma att avgöras i tiebreak. Där var Sverige starkast och vann med 7-5. 

I andra set bröt Sverige fram till 5-4 efter framför allt ett starkt returspel. 44-årige Robert Lindstedt gjorde ett serveess på den tredje matchbollen och dubbelsegern till Sverige med 7-6(5), 6-4.
– Det känns fantastiskt. Det var min första seger i Davis Cup och insatsen här var rätt mycket bättre än den i min debut, konstaterade André Göransson efteråt.
– Det är många känslor inblandade nu, för Davis Cup har varit mitt mål hela året och jag har jobbat hårt för det. Elias och Mikael spelade riktigt bra i sina matcher. Att vinna med 3-0 är stort för oss, säger Robert Lindstedt. 

DC-kapten Robin Söderling var förstås nöjd efteråt och har stora förhoppningar i Madrid.
– Det kan inte bli så mycket bättre än så här, alla gjorde det riktigt bra och jag hade inte kunnat önska mig en bättre start. Både jag och spelarna är nöjda så här långt.

Sverige har ännu inte förlorat en match eller set för den delen. På lördag klockan 10 är det dags för andra matchen i gruppen då Sverige möter Kazakstan.
– Alla matcher är tuffa och det är svårt att titta på rankingen och säga hur det går. Jag har haft målsättningen att vi ska ta oss vidare från gruppen. Med den här starten ser det jättebra ut. Antagligen måste vi slå Kazakstan för att ta oss vidare, men jag ser oss som favoriter och jag tror verkligen på vinst även på lördag, säger Söderling.

Lottning Davis Cup Finals

Madrid, Spanien (Madrid Arena)
Grupp A: Spanien, ryska förbundslaget (RTF), Ecuador
Grupp B: Kanada, Kazakstan, Sverige

Innsbruck, Österrike (Olympia Halle)
Grupp C: Frankrike, Storbritannien, Tjeckien
Grupp D: Kroatien, Australien, Ungern

Turin, Italien (Pala Alpitour Arena)
Grupp E: USA, Italien, Colombia
Grupp F: Serbien, Tyskland, Österrike

Sveriges matcher

25 november, 16.00: Sverige–Kanada 3-0
Steven Diez – Elias Ymer 4-6, 2-6
Vasek Pospisil – Mikael Ymer 4-6, 4-6
Vasek Pospisil/Brayden Schnur – André Göransson/Robert Lindstedt 6-7(5), 4-6
27 november, 10.00: Sverige–Kazakstan
Vid eventuellt avancemang från gruppen spelar Sverige kvartsfinal den 1 eller 2 december.

Så följer du Sveriges matcher

Davis Cup sänds i Sverige av Discovery-gruppen som visar matcherna i Kanal 9 och i Eurosport Player.

Befinner du dig i Madrid och vill stötta Sverige på plats? Med koden SWEDENTENNIS får du 15 % rabatt på matchbiljetterna. Köp via den här länken.

Läs och se mer