Sverige med bröderna Elias och Mikael Ymer gjorde en heroisk insats – men kroatisk seger efter vinst i dubbeln. 

Sverige kom med en 2-1-vinst mot Argentina och topprankade Kroatien från en 0-3-förlust mot Italien inför den andra gruppspelsmatchen i Bologna.
– Vi visste från början att vi kanske är i den tuffaste gruppen med Italien, Kroatien… Kanske är de favoriter att vinna allt. Vi fick en bra start mot Argentina. Det förändrade gruppdynamiken lite, skulle jag säga. Jag trodde att vi hade en bra chans idag. Det var väldigt nära, säger Elias Ymer.

Rankingmässigt var Elias knapp favorit mot Borna Gojo i den första singelmatchen. Samtidigt var det stor varningsflagg för kroatens serve.
Även Elias servande imponerade och returerna var nästintill hundraprocentiga i första set. Elias hade breakboll till 2-1 i första set, men fick vänta två game senare på breaket. Via två serveess i följande game hade han skaffat sig en 4-2-ledning.
Med en fin slice genom hela setet fick han ner tempot och störde kroaten och efter en halvtimmes spel kom nästa break. Elias vann sista gamet blankt och 6-2 efter första set som var över på 34 minuter. 
Det finns anledning att notera statistiken från första set där 79 procent av förstaservarna gick in för Elias där han vann 87 procent av dem. Elias stod för endast fem ”unforced errors”.
”Elias spel så här långt skulle kunna fungera som Instruktionsbok för varje junior. Elias visar upp ett register jag inte sett honom ha tidigare”, sa SVT:s expert Magnus Gustafsson inför andra set.

Elias Ymer svarade för en stark insats i första matchen. Foto: Ion Alcoba, Quality Sport Images / Kosmos Tennis

Elias var illa ute i fjärde gamet i andra set där kroaten hade breakboll, men ett par starka förstaservar redde ut situationen. Kroatens break istället fram till 4-2, sedan Elias inte fått ordning på förstaserven. Den kroatiska orkestern drog igång med fullt blås efter varje vunnen boll för Kroatien, som såg ut att ha kopplat ett grepp. Elias fick dock en biljett tillbaka in i andra set genom breaket redan i nästa game. 4-3 blev till 4-4. Borna Gojo bjöd på två dubbelfel (av totalt fyra så långt i andra setet) i nästa game, men lyckades reda ut sitt servegame med ett avslutande ess. 
Elias svarade för ett blankt game och 5-5 – som blev till 6-6 och tiebreak efter en timmes spel i andra set. Elias spelade stabilt under hela tiebreaket och vann det med 7-2.
– Det var väldigt jämnt i andra set. Hans serve gör att det känns som ett lotteri. Han har ett stort spel i sig, vilket han visade i Madrid förra året. Nu har jag gett Sverige ledningen, precis som i går, så nu hoppas vi på Mikael, sa Elias som vann med 6-2, 7-6(2).

Mikael Ymers storspel räckte inte. Foto: Ion Alcoba, Quality Sport Images / Kosmos Tennis

Efter fyra raka förluster för det kroatiska laget (0-3 mot Italien igår) var det press på förre världstolvan Borna Coric (nu 26:a). Kroaten vann för övrigt mastersturneringen i Cincinnati, före US Open, efter att ha slagit ut i tur och ordning Lorenzo Musetti (33), Rafael Nadal (3), Roberto Bautista Agut (19), Felix Auger-Aliassime (9), Cameron Norrie (11) och Stefanos Tsitsipas (7).
Mikael Ymer, rankad 98:a, vann mot Diego Schwartzman på tisdagen och gick in med bra självförtroende i den här matchen. 
Efter ett långt inledande game kom breaket direkt för kroaten som inte gav bort mycket i sina egna servegame. Nya breakbollar för Borna Coric fram till 4-1, men istället 3-2 och setet levde. Mikael hade sedan breakboll till 3-3, men kroaten höll undan till 4-2. Mikael höll därefter sin serve, trots breakbollar emot sig, i ett game som höll mycket hög klass.
Spelarna höll sina servar och dags för kroaten att serva hem setet vid 5-4. Efter en lång bollduell kunde Borna Coric till slut vinna med 6-4.

Andra set inleddes på allra bästa sätt för Sverige och Mikael Ymer som direkt bröt fram till 2-0 och hade 3-0. Han höll sedan serven i följande game och setvinst med 6-2. Spelet i andra set höll i långa stunder yppersta världsklass (bara tre ”unforced errors” på hela setet från Mikael Ymer).

Ett tredje och avgörande set väntade – ett set som skulle kunna avgöra frågan om kvartsfinal eller inte. Borna Coric tog en 3-0-ledning efter en stark inledning med blanka servegame och ett break. 
Mikael höll sin serve till 3-1 och hade lägen att bryta nästa, men istället 4-1 för kroaten som blev till 5-3. Skulle Micke gripa sista halmstrået? Svaret blev nej, även om det var nära. Koaten hade 40-0 och tre matchbollar. Mikael räddade alla tre på ett imponerande sätt och hade därefter en breakboll till 5-4. Sedan ännu en räddad matchboll. 
På den femte matchbollen var det klart. Kroatien hade utjämnat till 1-1 i matcher inför den avgörande dubbeln.

Johan Hedsberg valde bröderna Ymer i den avgörande dubbelmatchen. Foto: Bildbyrån

Där ställde Sverige upp med Elias och Mikael Ymer, som har en ATP-titel tillsammans efter vinsten i Stockholm Open för sex år sedan. Återstod att se om det taktiska bytet från förra matchen, då André Göransson och Elias Ymer spelade, skulle påverka kroaterna. De ställde som väntat upp med de förra världsettorna Nikola Mektic och Mate Pavic med titlar i Grand Slam, ett otal ATP-titlar och OS-guld i bagaget.
Vid 3-2 till Sverige i första set kom breaket till 4-2 efter ett par dödande returer. 4-2 och 30-0 följdes dock av åtta raka kroatiska poäng och utjämnat till 4-4. Vid 5-5 kom ännu ett break för Kroatien. Därefter följde ett långt game med först breakchans för Ymers, men kroaterna tog chansen direkt vid setboll och 7-5 efter första set.

I andra set bröt kroaterna fram till 2-1 och ledde med 3-1 och nära break till 4-1. Elias höll dock sin serve, precis som han gjort genom hela matchen. Vid 3-2 följde ett långt och underhållande game där bröderna Ymer vände 15-40 till fördel och breakchans och sen böljade spelet och chanserna fram och tillbaka – med stort returspel från Mikael – men kroaterna tog gamet till slut och 4-2. Sverige vann nästa game efter ett par fina lobbar. Sverige kom dock inte närmare än så utan kroaterna vann de följande två gamen och matchen med 7-5, 6-3.
– Det är tre högkvalitativa matcher, skulle jag säga. Jag tycker att det kroatiska laget är ett väldigt bra lag så klart. Samtidigt är jag väldigt nöjd med mina killar. De gjorde ett bra jobb. Vi var nära, men Kroatien vann så grattis till dem, säger DC-kapten Johan Hedsberg.

På söndag väntar hemmanationen Italien. Hoppet om kvartsfinal lever.
– På söndag kan allt hända. Det är sport. Vi ska bara gå och ge vårt bästa mot Italien och se vad som händer, säger Elias Ymer.
– Italien har ett fantastiskt lag. De har ett par extremt bra singelspelare, som vi vet. Dubbellaget slog Kroatien. De är riktigt bra. Jag skulle säga att det italienska laget är en av favoriterna till slutsegern. Naturligtvis kommer det att bli tufft för oss. Vi ska försöka. Det är det enda jag kan säga, säger Johan Hedsberg.

 

Sveriges lag

Mikael Ymer, Elias Ymer, Dragos Madaras, Jonathan Mridha och André Göransson. Kapten: Johan Hedsberg

Matcherna i Sveriges grupp

Tisdag 13 sept.: Argentina – Sverige 1-2
Onsdag 14 sept.: Kroatien – Italien 0-3
Torsdag 15 sept.: Kroatien – Sverige 2-1
Fredag 16 sept.: Italien – Argentina
Lördag 17 sept.: Kroatien – Argentina
Söndag 18 sept.: Italien – Sverige
Samtliga matcher startar kl 15.00