Markus Eriksson har en stark säsong bakom sig och tagit ett skutt uppåt på rankingen efter bland annat två semifinaler i två större Challengerturneringar.
Nu väntar årets höjdpunkt för ”Mackan” – Davis Cup-mötet med Israel i Stockholm.

– Det är roligaste veckan på året, att få spela för Sverige och att få göra det som ett lag. Jag har bra minnen med DC-laget. Vi vann sex raka matcher och i Stockholm hade vi en härlig vinst mot Portugal. Dubbeln där var en av mina allra bästa jag har spelat. Det var fullsatt i Kungliga och vi vann med 3-2 tack vare Mickes (Ymer) seger mot ett riktigt bra lag.

Vad är så speciellt med ”Kungliga”?
– Det är ju en tennisarena där det blir väldigt bra stämning. Det kändes som det var fullsatt, det var en riktigt go och tät atmosfär. Toppklass helt enkelt.

Foto: Bildbyrån

Senaste Davis Cup-matchen mot Portugal är ett av Markus Erikssons starkaste minnen.
– Nivåmässigt var det absolut den bästa med tanke på att exempelvis Juao Sousa är topp 30-spelare. Även matchen i Schweiz var riktigt bra där jag fick spela alla tre dagarna. De hade inte lika bra lag, men prestationsmässigt värderar jag matchen väldigt högt. Att få vinna en femsetare och sedan vinna dubbeln dagen efter var stort.

Efter Swedish Open i Båstad har ”Mackan” varit hemma i Göteborg och tränat på GLTK för att snart åka ut i Europa igen med start i Italien. Och det är med ett annat självförtroende han nu checkar in på de olika turneringarna. Han har varit i två semifinaler i två stora Challengers, vunnit ett par ITF-tävlingar på svensk mark (både singeln och dubbeln i Karlskrona och Kalmar) och tagit ett stort kliv uppåt.
– Segrarna på den svenska futuretouren visar att jag håller hög nivå och segern mot Paolo Lorenzi (tidigare 33:a i världen, nu 118) på hans hemmaplan i Italien värderar jag mycket högt. Jag har spelat många matcher och vunnit väldigt mycket. Oavsett nivå är det alltid bra att vinna mycket matcher.

För något år sedan vann Markus Eriksson upp emot 60 matcher under säsongen. I augusti i år var han redan uppe i 40 stycken och det avspeglas också på ATP-rankingen. Tidigare toppnoteringen var plats 288, nu har han varit uppe på 277 och för tillfället hittar vi göteborgaren på plats 278 i världen i singel (234 i dubbel).
– De här platserna betyder inte så mycket mer än att det hade varit bra att ta sig in under 250 för det är Grand Slam-kval jag siktar på. Det är inte så långt borta nu. Tar jag mig till ytterligare någon semifinal och någon kvartsfinal i en Challenger, så hoppas jag att jag är där. Det är sådant som ger en väldig skjuts, inte minst i självförtroende.

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Det stora hoppet skedde när ATP-listorna uppdaterades den 5 augusti år. Markus Eriksson avancerade från plats 450 till 298. Idog träning och mycket matchande har gett resultat, även om han erkänner att han under en period hade svårt att se en ljusning.
– Jag har aldrig varit nära att lägga ner helt, men visst var det några tunga år när jag låg runt 400 hela tiden. Nu har jag haft Davis Cup och Swedish Open och Stockholm Open, så jag har ändå fått smaka på det goda inom tennisen. Nu är det riktigt najs att jag är inne i alla Challengerturneringar och till och med seedad. Det är stor skillnad mot för bara några månader sedan.

Den här veckan har han liksom flera andra svenska spelare varit i Cassis i Frankrike. Markus vann första matchen mot en spanjor, men åkte ut i andra omgången mot Aleksandr Nedovyesov (#226) från Kazakstan. I dubbel (med Dmitry Popko) blev det respass redan i första omgången mot förstaseedade David Pel och Sander Arends med 5-7, 5-7.

Andreas Siljeström spelade också i Cassis liksom de två DC-aktuella spelarna Mikael Ymer och André Göransson. ”Micke” är klar för kvartsfinal i singel och kan – om han vinner kvartsfinalen och slår Jo-Wilfried Tsonga i semifinal – få möta Dudi Sela från Israel. Just det, samme spelare som Sverige stöter på i DC-matchen i Stockholm. Markus mötte honom när Sverige föll med 1-3 mot Israel senast 2016 och Sela vann det mötet då i tre raka set.

André Göransson är klar för semifinal i dubbel i Cassis.
– Jag trivs att spela med André, både som person men också för att jag gillar att spela med renodlade dubbelspelare som kör mycket serve och volley. Han spelar en väldigt offensiv dubbel och det gillar jag. Jag har svårare att spela med en singelspelare, säger Markus och fortsätter:
– Vi vann Tammerfors Challenger förra året och det var första tävlingen ihop. Sen spelade vi fem-sex Challengers i rad och hade tänkt fortsätta ihop, men så gjordes systemet om och min dubbelranking gick ner så mycket att vi inte kunde spela så mycket. André bor ju i USA och utgår därifrån och har spelat mycket på hardcourt medan jag spelat mest på grus. Det var kul när vi kunde spela ihop igen i Båstad där vi vann en match (se film ovan).

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Redan i helgen kommer Markus Eriksson till Stockholm för att börja ladda på underlaget inför mötet med Israel i Kungl. Tennishallen. Det blir åttonde året i rad som han är med i det svenska DC-laget sedan debuten 2012 då Thomas Enqvist och Magnus Larsson coachade.
– De var bra liksom även ”Fidde” Rosengren och nu Johan Hedsberg har varit. Det är lite olika ledarstilar. Hedsberg är mer ”laid back och han har också lyckats få till en bra lagmoral genom att låta spelarna bestämma mycket och därmed trivas. Det är en lite annorlunda ledarstil, men den har fungerat väldigt bra. Vi är trots allt individualister och han har valt att lyssna mycket på oss.

Något som de andra också ”tvingas” lyssna på är ”Mackans” musik. Som vanligt när det kommer till Davis Cup så är det göteborgaren som sätter prägel på spelarnas uppehållsrum.

– Jag brukar alltid köra svensk musik under hela veckan. Det kan vara Glennmark, Lena PH och sånt. Jag lyssnar inte jättemycket på det annars, men här blir det en go feeling.

Vad säger de andra?
– De gillar nog det, även om bröderna (Elias och Mikael Ymer) kör mer gangsterrap. Ibland tar de på sig lurarna när de tröttnar på min musik.

Här är Markus Erikssons tre höjdare med DC-laget:

2013 Sverige-Danmark i Helsingborg
Markus Eriksson – Frederik Nielsen 6-3, 3-6, 6-7, 6-4, 9-7

”Vi låg under med 0-2 mot Danmark, men vann till slut. Han bombade på allt och jag fick knappt in bollen på banan. Jag fortsatte springa och jobba och helt sjukt att vi kunde vända på den här matchen. Elias Ymer vann den avgörande matchen i fyra set”

2015 Danmark-Sverige i Slagelse
Markus Eriksson – Andreas Bjerrehus 6-7, 6-7, 7-6, 7-6, 9-7

”Jag räddade matchbollar i femte set. Jag tror inte att de gillar mig i Danmark. Det var riktigt skönt att slå lillebror Danmark två gånger om. I den här landskampen hade vi ledningen med 2-0 men tappade dubbeln och därefter förlorade jag mot Nielsen. Sedan avgjorde Micke (Ymer) i en femsetare”.

2018 Schweiz-Sverige
Markus Eriksson – Marc-Andrea Huessler 3-6, 4-6, 6-4, 7-6, 6-4
”Jag har varit med så mycket och vet att allt kan hända oavsett vad det står. Han hade ledningen med 2-0 och även 4-1 i tredje set, men det gäller att kriga till sista bollen. Jag vet om att jag alltid har fysiken på min sida. Jag fick mer krafter när jag såg att han började bli lite sliten när jag närmade mig i tredje set. Det kändes som att vi började om från noll där. Jag kände mig pigg medan han krampade och det var en väldigt go känsla när jag kunde vinna. Vi hade en väldigt bra lagkänsla och fick väldigt mycket energi av alla svenskar på plats”.

”Mackans” resultat i Davis Cup:

2012
World Group Play off Belgien-Sverige 5-0
Markus Eriksson – David Goffin 3-6, 4-6

2013
Group 1, kvartsfinal Ukraina-Sverige 3-2
Markus Eriksson – Denys Molchanov 7-5, 4-6, 6-4, 6-4
Markus Eriksson – Alexandr Dolgopolov 6-3, 1-6, 4-6, 3-6

Group 1, kvartsfinal Slovakien-Sverige 3-2
Markus Eriksson – Lukas Lacko 2-6, 3-6, 4-6
Markus Eriksson – Andrej Martin 6-7, 6-2, 7-5, 6-4

Group 1, semifinal Sverige-Danmark 3-2
Markus Eriksson – Martin Pedersen 7-6, 3-6, 6-7, 4-6
Markus Eriksson – Frederik Nielsen 6-3, 3-6, 6-7, 6-4, 9-7

2014
Group 1, semifinal Sverige-Ukraina 1-4
Markus Eriksson – Artem Smirnov 4-6, 1-6, 2-6
Markus Eriksson – Sergiy Stakhovsky 6-7, 6-7, 4-6

2015
Group 1, semifinal Danmark-Sverige 2-3
Markus Eriksson – Andreas Bjerrehus 6-7, 6-7, 7-6, 7-6, 9-7
Markus Eriksson – Fredrik Nielsen 2-6, 6-7, 6-7

2016
Group 1, semifinal Israel – Sverige 3-1
Markus Eriksson – Dudi Sela 4-6, 2-6, 3-6

2017
Group 2, första omg Sverige-Tunisien 3-2
Group 2, kvartsfinal Sverige-Turkiet 4-1
Group II, semifinal Sverige – Litauen 5-0
Markus Eriksson/Johan Brunström – Tadas Babelis/Laurynas Grigelis 7-6, 6-3, 6-1
Markus Eriksson – Tadas Babelis 6-3, 6-0

2018
Group 1, första omg Ukraina-Sverige 2-3
Markus Eriksson/Andreas Siljeström – Denys Molchanov/Segiy Stakhovsky 6-7, 6-4, 2-6

Group 1, kvartsfinal Sverige-Portugal 3-2
Markus Eriksson/Robert Lindstedt – Gastao Elias/Joao Sousa 7-6, 6-2

World Group Play-Off Schweiz – Sverige 2-3
Markus Eriksson – Marc-Andrea Huessler 3-6, 4-6, 6-4, 7-6, 6-4
Markus Eriksson/R Lindstedt – A Bellier/L Margaroli 6-2, 6-2, 6-4
Markus Eriksson-Henri Laaksonen 2-6, 2-6, 7-6, 1-6

2019
Kval, första omg Colombia-Sverige 4-0
Markus Eriksson/Robert Lindstedt – J-S Cabal/R Farah 3-6, 4-6

SE MATCHEN PÅ PLATS I KUNGL. TENNISHALLEN – KÖP BILJETT HÄR!