Det svenska Davis Cup-laget laddar för gruppspel i Davis Cup Finals. Johan Hedsberg berättar om hans comeback som DC-kapten och hur tankarna går inför veckan.

Sveriges andra träningspass i matcharenan i Bologna har just avslutats när vi når DC-kapten Johan Hedsberg. Jonathan Mridha och Dragos Madaras var med på första passet, nu har dubbelettan André Göransson anslutit. I helgen gör bröderna Mikael och Elias Ymer laget komplett.
– Arenan är jättefin! Spelarna säger att den påminner om den under slutspelet i Madrid förra året. Banan är ganska vass och bollarna slits nu i början. Den kommer nog gå ner kraftigt. Det kommer bli snabbare och snabbare när den slipas ner efterhand, säger Johan Hedsberg.

I Davis Cup har kaptenerna möjlighet att göra ändringar fram till en timme före lottningen. Den svenske kaptenen har utnyttjat den möjligheten. Karl Friberg, som var med i det preliminära laget, har ersatts av Dragos Madaras.
– Ja, jag har gjort en ändring från det första utkastet. Dragos hade vid den tidpunkten inte vunnit så mycket och hade problem med skador. Dragos har dock hög ranking och gjort det bra på sistone, så det kändes väldigt rätt att göra så här. Jag frågade om han ville och det ville han väldigt gärna. Samtidigt var det ett tråkigt besked att ge till Karl, även om han visste om att det kunde bli ändringar. Det är inga besked man vill ge, men det ingår i jobbet. Det är bara fem som kan vara med, säger Johan Hedsberg.

Jonas Svensson har varit tränare för det svenska Davis Cup-laget sedan 2017 – här jubel under Davis Cup Finals i Madrid förra året. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Jonas Svensson är som vanligt med som Davis Cup-coach och assisterar kaptenen. Jonas och Johan har känt varandra länge och samarbetet är av stor betydelse för kaptenen.
– Att Jonas är med betyder att jag har den uppställning jag vill ha. Jag valde honom när jag tog uppdraget första gången. Hade han inte varit tränare fortfarande så hade jag frågat honom, men nu var han redan med. Vi känner varandra sedan han var spelare och jag var tränare för honom, så det går lång tid tillbaka. Han har varit med hela tiden och håller mig uppdaterad. Det känns tryggt att ha en lång historia med killarna också, säger Johan som inte tycker det känns länge sedan de jobbade ihop.
– Jösses! Är det tre år sedan jag slutade?

I november 2019 kom beskedet att Johan Hedsberg, efter tre framgångsrika år som Davis Cup-kapten, valde att inte förlänga avtalet. 3-1-vinsten mot Israel i Stockholm i hans sista match som kapten innebar att Sverige var klara för Qualifier Round 2020. Sedan dess har Johan jobbat på Good to Great i Danderyd och till stor del med akademins utländska spelare.
Nu är Sverige i Davis Cup Finals för andra året i rad. Den här gången alltså utan ordinarie kaptenen Robin Söderling som tagit time out på grund av utmattningssymptom.
– Det var några dagar före Nordea Open som jag hade ett missat samtal från Niklas Fjeldstad. Jag trodde det handlade om att coacha 16-åringarna i individuella EM. Jag hade verkligen inte räknat med att det skulle handla om Davis Cup. Det är jättesynd att Robin inte mår bra och under de förutsättningarna var det inte så kul att ta uppdraget. Nu var situationen som den var samtidigt som spelarna var positiva till lösningen, säger Johan Hedsberg som nu ser fram emot att vara i hetluften en vecka.
– Ja, det blir en upplevelse även för mig även om det är under speciella former och kort startsträcka. När jag var kapten tidigare fanns tid att förbereda mig på ett annat sätt. Det är annorlunda, men jag är smickrad att jag blev tillfrågad. Det är jag glad för. 

Sverige lottades som bekant med Argentina, Kroatien och Italien. Johan Hedsberg fokuserar ogärna alltför mycket på motståndet, men säger så här:
– Jag har alltid en massa tankar, men försöker stanna kvar och vara kvar i varje ögonblick. Det är klart att det är en grupp fylld av bra tennisspelare, så är det ju bara. Vår första match är på tisdag och nu handlar det bara om att träna på och ta en träningsdag i taget. Jag har inte jättemycket tankar mer än så, mer än att det är kul att återse alla i laget igen, säger Johan.

“Jösses! Är det verkligen tre år sedan jag slutade?” säger Johan Hedsberg. Bilden är tagen inför Davis Cup-mötet med Schweiz på dagen för fyra år sedan. Foto: Bildbyrån

Vilka förväntningar tycker du att vi ska ha på det svenska laget?
– Vi försöker alltid vinna. Självklart är det tuffa lag och det blir tre hårda matcher. Ser man rankingmässigt så är vi inte favorit i någon match. Alla nationer i Davis Cup Finals är bra, men kanske, kanske, har vi hamnat i en av de tuffare om inte den tuffaste gruppen. Det är bara att ha rak rygg och se om vi kan komma åt dem. Vi ska försöka vinna. 

Känns Italien som favorit?
– Jag har inte tänkt på det så, men när du ställer frågan och jag tittar på laget på pappret så har de favoritskapet. Tittar man på Kroatien så har deras ”gubbar” gjort jättebra resultat på sistone. Jag har mer haft tankar på vilka vi ska spela med och har sikte på tisdagen. Våra spelare har bra form. Det är positivt och vi har fokus på vad vi kan påverka. Det är några dagar kvar.

I fjol avgjordes gruppspel och finalspel samtidigt. Då nådde Sverige kvartsfinal där det blev förlust mot slutsegraren ryska förbundslaget (RTF). Nu avgörs världsfinalen först med gruppspel i fyra olika europeiska städer samtidigt: Bologna, Hamburg, Glasgow och Valencia där varje landskamp består av två singelmatcher och en dubbel. Åtta nationer, två från respektive grupp, går vidare till kvartsfinal och möjlig semifinal och final i Málaga den 21-27 november.

Klart är att SVT sänder Sveriges matcher (i SVT1, SVT2, SVT24 och även i SVT Play) – något som välkomnas av Davis Cup-kaptenen.
– Det känns jättekul! När jag var liten sände SVT alltid matcherna. Killarna är värda detta när vi spelar i högsta divisionen. Det är positivt varje gång vi kan få uppmärksamhet på svensk tennis i de stora kanalerna. Det blir häftigt för svenska folket att njuta av så bra tennis där vi möter tuffa nationer med världsspelare. 

När tennis.se ber Johan Hedsberg ta ut sin topp 3-lista över självupplevda händelser med Davis Cup-laget, så blir det svårt.
– Jag vet faktiskt inte, det är svårt att rangordna. Första matchen mot Tunisien när vi vinner i femte set i femte avgörande matchen. Hade vi förlorat där hade vi åkte ner i botten. Jag kommer ihåg alla matcher, som i Båstad när vi gick upp en division och matcherna i Stockholm. Att få slå Portugal med mycket folk på läkarna på hemmaplan var stort. Vi har Ukrainamatchen när jag och Jonas (Svensson) satt uppe halva natten och funderade på att byta dubbelpar och jag minns hur sjuk jag var och proppade i mig alvedon när vi var på hög höjd i Colombia. I Schweiz hade vi ett lag utan några större förväntningar och där vi lyckades vinna. Jag minns dem alla. 

Johan tillbaka, om än tillfälligt, och nya minnen för livet ska skapas.
– Det är omvälvande att tänka att vi var där vi var och nu så högt man kan komma. Det ska vi njuta av och få energi av. Det är en verkligt häftig sak. Jag har känt alla spelare sedan de var 14 år, nu spelar de i högsta divisionen i Davis Cup. Det är en resa som inte alla trott på eller var rimlig för fem-sex år sedan. Häftigt är ordet! 

Så här spelas Sveriges grupp i Bologna, matchstart 15.00 i samtliga matcher:

Tisdag: Argentina – Sverige
Onsdag: Kroatien – Italien
Torsdag: Kroatien – Sverige
Fredag: Italien – Argentina
Lördag: Kroatien – Argentina
Söndag: Italien – Sverige