Kevin Edengren och Sebastian Eriksson är förväntansfulla inför Grand Slam som startar för juniorerna nästa vecka. ”Jag ska njuta av att få spela, men målsättningen är väl att vinna”, säger Kevin.

På torsdagen inleds kvalet till juniortävlingen i Australien Open. Huvudtävlingen startar först nästa vecka och där finns två svenska spelare med: Sebastian Eriksson och Kevin Edengren.
– Det ska bli riktigt roligt att göra debut i Australien Open. Det har varit en dröm för mig sedan jag började med tennisen. Jag ska njuta av att få spela och allt runtomkring. Målsättningen är väl att vinna hela, men jag tar match för match, säger Kevin Edengren.

Kevin Edengren, tränaren Pedro Rico och Sebastian Eriksson. Foto: Privat

Han och Sebastian har varit i Australien en tid för att både träna och spela matcher inför Grand Slam-turneringen. Med på resan är Kevins tränare Pedro Rico.
17-åringarna kommer närmast från en ITF-tävling i Traralgon som ligger knappt två timmars färd från Melbourne.
– Det gick inte alls bra i Traralgon, men målet med turneringen var att försöka hitta bra känslor till Australien Open. Jag och Sebastian har tränat bra och har vant oss vid förhållandena här, säger Kevin. 

Sebastian Eriksson. Arkivfoto: Jesper Zerman / Bildbyrån

KLTK-spelaren Sebastian Eriksson noterar den här veckan en 89-placering på ITF-rankingen (58:a förra veckan). Han ser positivt på det här året.
– Det är alltid kul att klättra på rankingen och det blir intressant att se hur det går i år. Målet för i år blir att utveckla mitt spel och jobba på de saker som måste bli bättre, säger han.

2021 vann Sebastian fem titlar på juniortouren. 2022 gav bland annat två semifinaler i grade 2-tävlingar i Spanien och Slovakien.
– 2022 gick inte som förväntat. Jag får lära mig av det jag gjorde fel och titta framåt. 

Vad har du utvecklat mest det senaste året tycker du?
– Det jag har utvecklat mest skulle jag säga är det mentala, säger Sebastian.

Kevin kan se tillbaka på ett bra 2022 med titlar i en grade 2-tävling i Tjeckien och en grade 3 i Portugal.
– Året började inte så jättebra med många tidiga förluster, men efter finalen i Marocko så fick jag lite självförtroende och spelade mycket bättre under sommaren med vinsten i Tjeckien. Resan till Asien gick bättre en förväntat, det tog mig in på topp 60 på rankingen. Det var ett mycket lyckat år, säger Kevin. 

Nu har han avancerat till 26:a på juniorrankingen – den högsta noteringen så här långt. Han siktar dock högre än så.
– Mitt mål i början av förra året var att komma in på topp 100 och efter årsskiftet så är jag nu 26:a. Det är jag väldigt glad över. Jag siktar på topp 10 det här året vilket jag vet kommer bli en utmaning, men viljan finns.

Medan Sebastian tränar på KLTK i Kungl. Tennishallen när han är hemma, så är Kevins klubb Älta TK (i Nacka kommun). Han har dock sin bas utomlands sedan några år tillbaka.
– Min tennisvardag spenderar jag mest i Alicante där jag spelar 3,5 tennis om dagen och 1 timme fys på gymmet. Jag reser mest med min tränare Pedro Rico och har vår bas här i Alicante, men ibland på somrarna så åker vi till Sverige och tränar lite överallt. Det blir inte så mycket spel i min hemmaklubb Älta TK, även fast det är den finaste klubben i Sverige, säger Kevin Edengren.

Vad ser du fram emot mest under 2023?
– 2023 kommer bli det roligaste året hoppas jag, med alla Grand Slams och fina turneringar. Jag kommer mixa lite med några futures det här året. Det kommer bli intressant att se var min nivå är bland de stora. 

Medan det stundar Grand slam-debut för Kevin så är det fjärde gången för Sebastian Eriksson.  I Franska Öppna förra året vann Sebastian sina två kvalmatcher och kom in i huvudtävlingen. Där föll han mot fransmannen Arthur Gea.
I Wimbledon åkte han på en tuff förlust i kvalet mot rumänen Mihai Alexandru Coman 4-6, 7-6(8), 9-11. I US Open var det också nära – men förlust mot Manfredi Graziani, Schweiz med 6-7(4), 6-0, 7-10. 

I Australien Open går både Sebastian och kompisen Kevin Edengren in i huvudtävlingen direkt.
– Det ska bli kul att spela Grand Slam igen. Jag behövde kvala förra året till slamsen, så det är skönt att komma in direkt i huvudturneringen. Den här gången har jag inga förväntningar, utan tar varje match som den kommer, säger Sebastian .