På lördag arrangerar över hundra tennisklubbar Tennisens dag runt om i hela landet. “Det handlar framför allt att visa att tennis finns för alla och att det är grymt roligt att utöva”, säger Martin Nilsson i Eslövs TK.

Alla klubbar har haft möjligheten att ansöka om att få vara med och samtidigt få ett bidag för aktiviteter även under andra tider under året.
Hos Eslövs Tennisklubb har man jobbat intensivt inför lördagen för att locka så många som möjligt.
– Tennisens dag är den viktigaste porten till tennisskolan och idrotten tennis, framförallt för barn och ungdomar. Dagen är fylld med glädje, idrott, lek och gemenskap. Det är ett perfekt sätt att introducera vår annars lite klurigare idrott att lära sig, säger Martin Nilsson i klubben och fortsätter:
– Det handlar framför allt att visa att tennis finns för alla och att det är grymt roligt att utöva. Tennis är ju en av de idrotter som kanske inte annars får gratis skjuts på barnens idrottslektioner i skolan eller som syns så mycket i media. Syns tennisen utåt är vi övertygade om att anmälningarna också trillar in till tennisskolan.

Skånska Dagbladet uppmärksammar Tennisens dag i Eslöv.

Marknadsföring och exponering är ett måste för att få folk att hitta till tennisanläggningen. I Eslöv har man jobbat både i de egna kanalerna och vänt sig till lokalmedia.
– De senaste åren har vi satsat extra hårt på marknadsföring och Tennisens dag är inget undantag eftersom det är en av våra viktigaste dagar på året. I sociala kanaler har vi betalat ganska mycket pengar för geografiskt anpassade annonser som rullar konstant två veckor innan det är dags. Med två dagar kvar har vi nått cirka 10 000 personer. Vi har försökt nå ut i tidningarna och en av Skånes största tidningar (Skånska Dagbladet) har uppmärksammat Tennisens dag. Vi jobbar tillsammans med Eslövs Kommun så de kan nå ut till bland annat fritidsgårdar och olika projekt. Vi ber våra medlemmar i ett genomtänkt utskick att sprida ordet angående Tennisens dag.

Se där, det går ju att göra ganska mycket. Eslövs TK liksom alla andra klubbar som är med på tåget har fått ett bidrag på 3 000 kronor.
– Det har gått mest till annonsering. Sedan investerar vi själva mer pengar i dagen eftersom vi anser den så viktig.

Eslövs TK har arrangerat Tennisens dag i många år, redan innan den blev officiell med Svenska Tennisförbundets satsning.
– När det blev en nationell satsning med förbundets hjälp så blev vi överlyckliga. Framförallt hjälpen man får med proffsiga affischer. Jag tror verkligen att vi är på rätt väg när det gäller Tennisens dag med manifestationen och att det i princip är en enda stor tennisfest över hela landet.

Hur tror du man kan utveckla konceptet ytterligare?
– Från klubbarnas håll tror jag man kan jobba mer med media med tanke på att det ändå är över 100 klubbar som gör detta samtidigt. Dagen borde ju faktiskt synas i varje lokaltidning i hela Sverige. Om man tänker stort kanske det till och med är något för ”morgonsoffan” i TV eller liknande, med tanke på att så många barn, ungdomar och vuxna spelar samtidigt. En representant från förbundet som berättar om dagen och vår idrott, tänk vad det hade betytt för vår fantastiska idrott. Tror inte alls det vore omöjligt att komma med där med ett sådant här projekt.

Tennisens dag pågår klockan 14.00-16.00 på lördag. I tennis.se:s sociala kanaler försöker vi dela så mycket som möjligt från klubbarnas egna bevakning.

Mer info om Tennisens dag