I dag inleds regionspelet i Pirres Pokal och Sofias Cup i Norrköping. Det är första gången regionsspelet för de båda tävlingarna spelas samtidigt och på samma plats.

– Det känns roligt att köra båda tävlingarna samtidigt. Jag tror det är uppskattat. Det blir ett annat drag i hallen där lagen och regionerna är på samma ställe och kan heja på varandra. Det kan nog bli ett vinnande koncept, säger Fredrik Petersson Klimmek, klubbchef Norrköpings Tennisklubb.

Sofias Cup är uppkallad efter Sofia Arvidsson (Sveriges mesta Fed Cup-spelare genom tiderna) och är landets största lagtävling för flickor upp till 14 år (tidigare var det flickor 11–12 år). Varje region bildar ett lag som är med i Sveriges eget ”Mini-Fed Cup”.
Samtidigt är Pirres Pokal att likna vid ett ”Mini-Davis Cup” och vänder sig till pojkar upp till 14 år.

I båda tävlingarna består varje regionslag av minst fem spelare där man spelar fyra singlar och två dubblar. Spelare kvalificerar sig genom uttagning av respektive region.

Foto: Caroline Eriksson / Norrköpings TK

Arrangör av tävlingarna är Svenska Tennisförbundet och tävlingsansvarige Henrik Odervall tror mycket på det nya konceptet, att samla båda tävlingarna till en enda stor regionsfinal på ett och samma ställe under ett veckoslut.
– Nu när både Pirres Pokal och Sofias Cup spelas i samma åldersgrupp, P14 och F14, tyckte vi att ett samlat evenemang skulle göra det trevligt för spelarna med en gemensam aktivitet. Att ha både tävlingarna på en spelplats underlättar också för regionernas planering och ledarrekrytering, säger Henrik och tillägger:

– Finalspelet för Pirres Pokal spelas under Stockholm Opens finalhelg medan Sofias Cup finalen genomförs i samband med finalerna i Stockholm Ladies i Näsbypark.

Foto: Caroline Eriksson / Norrköpings TK

Båda turneringarna syftar till att spelarna ska få spela så många bra matcher samt ge dem en känsla av hur det är att spela i lag och främja dubbelspelet. Om några år kan det vara någon eller några av årets deltagare som är stommen i Sveriges Davis Cup- och Fed Cup-lag.
Matcherna i Norrköping drog i gång redan under tidig förmiddag på fredagen och på söndag är det finaldags.

– Spelare och ledare kom redan under torsdagseftermiddagen då vi hade coachmöten och middag för spelarna. Vi är rätt vana vid att arrangera stora tävlingar då vi haft flera SM och vårt årliga Holmen Cup. För att arrangera den här typen av tävling krävs sex banor för att fixa det, säger Fredrik Petersson Klimmek och skjuter in i en idé:
– Det är fantastiskt att den här lagtävlingen finns för jag vet att de unga gillar att tävla i lag. Jag skulle gärna se att man kunde arrangera ett slags Klubb-SM för lag även i de här åldersklasserna.

Mer info om tävlingarna här!