I går startade klubbmästerskapen i Näsbyparks Tennisklubb med totalt 457 starter fördelat på 257 deltagare i 29 klasser.
Solen som sken över klubben förvandlades i dag till mörker. Tennishallen med fem inomhusbanor, gym, shop och café totalförstördes i en brand i natt.
Klubbchef Kenneth Bergbom väcktes av polisens samtal klockan tre.
– Man går och lägger sig efter en lyckad KM-kväll och är nöjd med livet. När polisen ringde och berättade att hallen stod i lågor tänkte jag först att det inte kan vara sant. Det var svårt att ta in informationen. Det var bara att klä på sig snabbt och åka dit. På vägen dit hade jag förhoppning om att det säkert skulle gå att spela i hallen och att det kanske rörde sig om något omklädningsrum. När jag kom fram var det glasklart att vi inte kommer kunna spela alls, säger Kenneth och fortsätter:
– Insatschefen på plats sa direkt att det inte skulle gå att rädda fastigheten utan att arbetet gick ut på att säkra intilliggande byggnader, företag, en ICA-affär och bostäderna på andra sidan gatan.

Anlagd eller inte. Det är det ingen som vet ännu. När den sista glöden är släckt startar en utredning som ska ge svar på brandorsaken.
Vid lunchtid samlades personalen i Näsbyparks TK för att gå igenom vad som hänt och för att ha en plan för den närmaste framtiden.
– Alla var förstås förkrossade. Vi hade en diskussion om vad som går att göra och hur vi kan lösa saker nu. Något som uppskattas mycket är att både Täby Fritid och fastighetskontoret själva hört av sig till mig, så på fredag ska jag ha ett första möte med kommunen. 

Näsbyparks TK är en klubb med cirka 1 200 medlemmar. Många av dem är mycket engagerade och ”mer medlemmar än kunder”, som Kenneth Bergbom uttrycker det.
– Det har blivit ett enormt tennisintresse i Näsbypark. Vi har ett KM som engagerar jättemånga, men de vill spela i höst också. Den klubbkänsla som vuxit fram här under de senaste åren är otrolig. Vi hade runt 100 medlemmar på senaste städdagen och lika många anmälde sig till läger i Kroatien.

Två av deltagarna i klubbens stora KM som spelas fram till lördagen den 15 augusti. Tjejerna på bilden var finalister i FS10-finalen.

– Det är också väldigt många medlemmar som hört av sig efter branden och vill hjälpa till. Man gör det för att man känner att man är en del av något. Man känner en samhörighet, en klubbkänsla. 

Klubben hade precis målat om banorna (för stora belopp) och hallen har hållits i skick. I takt med det ökande intresset för att spela tennis i Näsbyparks TK har dock klubben börjat växa ur den nu nedbrunna hallen. De senaste åren har Kenneth Bergbom & Co jobbat hårt för en ny hall ska bli verklighet.
Nu handlar det dock om att hantera den närmaste framtiden.
– Vi har hunnit med ett styrelsemöte under dagen och där pratade vi om ett kort och ett långt perspektiv. Något som vi vill ha svar på snart är om bottenytan har klarat sig. Kanske går det då att sätta upp provisoriska tält i väntan på en ny hall. När det gäller sommartouren så är ambitionen att klara av den tävlingen. Vi har hållit på med KM nu och började sikta på sommartouren. Nu kom det lite emellan att pyssla med… 

Stödet från tennisklubbarna i närheten lät inte vänta på sig. Många har hört av sig både i sociala medier men även per telefon under dagen.
– Jag uppskattar stödet enormt mycket. Det är så många som hört av sig, Good to Great och flera tennisklubbar. Även media har så klart hört av sig. Jag fick frågan av SVT Stockholm om klubben dör nu. Då svarade jag att vi fyller 75 år 2021 och att planen är att fylla hundra också.