På söndagen vann Johanna Ström, Näsbyparks TK och Linus Carlsson Halldin, KLTK sina första tävlingar på Vintertouren den här säsongen. 

Några tävlingar återstår av Vintertouren och på söndagen avgjordes ATL Euro Finans Vintertour i Lund.
Johanna Ström, som vann komfortabelt i de två första matcherna, ställdes i semifinalen mot andraseedade Klara Milicevic, KLTK, som i sin kvartsfinal besegrat Tilde Strömquist, SALK, i en svettig match: 6-7(5), 6-4, 14-12.
I semifinalen – som också skulle gå till matchtiebreak – vann Johanna Ström med 3-6, 6-4, 11-9.
– Semifinalen mot Klara var jämn. I supertiebreaket hade hon två matchbollar vid 7-9, men jag lyckades vända till 11-9. Det var en väldigt skön vinst för min del, säger Johanna Ström.

Julia Lövqvist, Upsala TK och Johanna Ström, Näsbyparks TK möttes i finalen. Foto: Henrik Sandell

I finalen väntade förstaseedade Julia Lövqvist, Upsala TK – en final som Johanna vann med klara 6-0, 6-1.
– Finalen var riktigt bra! Jag spelade väldigt stabilt och försökte vara så offensiv som möjligt men samtidigt inte missa, vilket jag gjorde bra. Det var en tuff final där jag fick med mig många viktiga poäng.  

Det här var Näsbyparksspelarens första vintertourtitel i karriären.
– Det betyder ju såklart väldigt mycket för mig. Vintertourtävlingarna är väldigt viktiga just nu på grund av pandemin när det är svårt att resa utomlands och det är alltid skönt att vinna sin första. Jag har varit lite småskadad den senaste tiden vilket gjort att det har blivit lite mindre matcher för min del, så är väldigt nöjd, konstaterar Johanna som snart siktar på att spela internationella tävlingar.
– Framöver är ambitionen att spela mer tävlingar utomlands, framförallt försöka spela några 15 000-tävlingar. Kommande veckor är planen att spela resterande vintertourtävlingar, sedan bara träna på tills utesäsongen börjar.

Linus Carlsson Halldin tog också första vintertourtiteln. Foto: Henrik Sandell

Även i herrklassen blev det en ny vinnare den här säsongen av Vintertouren. KLTK:s Linus Carlsson Halldin vann sina tre första matcher i två set. I semifinalen mot Adam Heinonen, Växjö TS, blev det 6-3, 6-4.

Linus fick en tuff start i finalen där Marius Ruzgas, Fair Play TK, vann första set med 6-1. Linus vann dock andra med 7-5 och kunde sedan även vinna avgörande set med 6-2.

Marius Ruzgas, Fair Play TK och Linus Carlsson Halldin, KLTK, efter finalen. Foto: Henrik Sandell

– Spelmässigt hade jag en tuff start i finalen. Marius spelade snabbt och missade i princip ingenting och jag kände mig nästan utklassad. Jag hade då svårt att se hur jag skulle vända, men hoppades på en liten dipp i hans spel som jag kunde använda mig av. I andra set ändrade jag lite taktiskt och låg kvar i duellerna bättre. Det var väldigt jämt och jag försökte pumpa upp mig så mycket som möjligt för jag tyckte att han fortsatt satte mycket press och gav mig få chanser att gå in i banan. Sen tog jag chansen på första setbollen jag fick, vilket nog räddade mig. Inför avgörande set kändes det som ett övertag till mig. Jag märkte att han blev lite frustrerad och fortsatte pumpa upp mig själv så mycket det gick. Jag fortsatte bara få in så mycket bollar som möjligt och han började för första gången göra fler misstag. Men totalt sett är det en match jag är otroligt nöjd med då jag tyckte det var min attityd som gjorde att jag lyckades vända, analyserar Linus.

Efter en period med mycket träning kändes det bra att vara tillbaka på tävlingsbanan igen.
– Formen känns absolut bra. Jag har kunnat träna nu en lite längre period och håller mig skadefri. Men nu kände jag att det var viktigt för mig att få spela match igen. Man tränar ju utifrån hur spelet är på match och efter denna helgen har jag en tydlig bild på vad jag måste jobba på.

Första vintertoursegern – vad betyder sådant för dig?
– Första vintertourtiteln är väldigt kul! Rent nivåmässigt är det självklart ett kvitto på att man gör rätt saker. Även självförtroendemässigt tycker jag alltid att just vinna tävlingar känns stort, jämfört med finalplats. Så nu finns mycket jag kan ta med mig från tävlingen till träningen.

Planen nu är att spela resterande vintertourtävlingar.
– Jag tycker det är bra träning med många matcher på kort tid om man kan gå långt. Efter vintertouren är de väl dags för grustennis igen, så några veckor träning på grus och sedan försöka spela futures. Förhoppningsvis har fler blivit vaccinerade och det finns fler tävlingar att spela. Men med coronan får man ju ta allt lite som det kommer och försöka göra det bästa av situationen, säger Linus Carlsson Halldin.

Nästa tävling på Vintertouren är Lugnet Cup Vintertour i Falun 11-14 mars.

Segrare Vintertouren 2020-21
 • Catella Open: Jonathan Mridha, Solna TK och Marina Yudanov, GLTK
 • Falu Vintertour: Karl Friberg, Solna TK och Fanny Östlund, USIF
 • Mälarspelen: Jonathan Mridha, Solna TK och Julita Saner, Upsala TK
 • Dubbel-SM, Växjö: Olle Thestrup och Robin Thour, Växjö TS och Susanne Celik, Örebro TK/Kajsa Rinaldo Persson, Fair Play TK
 • Svedalaspelen: Karl Friberg, Solna TK och Ida Jarlskog, ATL Lund
 • CA Fastigheter Cup, Kalmar: Christian Samuelsson, GLTK och Jacquline Nylander Altelius, GLTK
 • Sigtuna Vintertour: Simon Yitbarek, SALK och Fanny Östlund, USIF
 • Spånga Vintertour: Jonathan Mridha, Solna TK och Fanny Östlund, USIF
 • Ystad indoors: John Hallquist-Lithén, GLTK och Sofia Nami Samavati, Fair Play TK
 • XL Bygg Open: Robin Thour, Växjö TS och Maja Radenkovic, Hörby-Höör TK
 • Fair Play Cup Vintertour: Christian Samuelsson, GLTK och Sofia Nami Samavati, Fair Play
 • Tabergsdalen Vintertour: Fred Simonsson, Lidingö TK och Marina Yudanov, GLTK
 • Lustgården Fastigheter Vintertour i Jönköping: Daniel Svensson, MIK Tennis och Kajsa Rinaldo Persson, Fair Play TK
 • Ström & Gulliksson Open Vintertour i Malmö: Marius Ruzgas, Fair Play TK och Martha Matoula, Helsingborgs TK
 • Holmen Paper Vintertour i Norrköping: Lucas Renard, MIK Tennis och Julita Saner, Upsala TK
 • Bravida Borås Tennisvecka 2021 Vintertour: Lucas Renard, MIK Tennis och Kajsa Rinaldo Persson, Fair Play TK
 • ATL Euro Finans Vintertour i Lund: Linus Carlsson Halldin, KLTK och Johanna Ström, Näsbyparks TK