Lag-VM för veteraner i Turkiet är över. För VM-debutanten Tove Larsson, Gustavsbergs TK, blev det en tävlingsresa som gav mersmak.

Precis som i SM finns nu även en klass för 30+ i VM-sammanhang. I Lag-VM i Antalya i Turkiet representerades Sveriges Damer 30+ av Olivia Boija (kapten), Caroline Sjödin och Tove Larsson.
– Jag tänkte att det kunde vara kul att vara med om man får chansen. När det var en dag kvar på anmälningstiden så skickade jag in min ansökan och kom med. Den här resan gav mig så mycket och jag hoppas verkligen att jag får chansen fler gånger. Detta gjorde mig ännu mer hungrig på att tävla. Jag hoppas att fler tar chansen och får uppleva detta, säger Tove Larsson (till vänster på bilden ovan) som kom hem till Sverige i lördags.

Med sig hem hade hon en femteplats – en placering hon och lagkompisarna är nöjda med. Det blev rent av Sveriges bästa placering i Lag-VM. Så här placerades sig de svenska lagen; D30: 5. D40 17. D50 8. H45 13 och H50 14.
Tove Larssons lag hamnade i ”dödens grupp”, med Tyskland och USA.
– Vi visste ju på pappret, när vi så vilka lag som väntade, att det skulle bli tufft. Samtidigt var det jättehäftigt att få chansen att spela mot de bästa direkt. Tyskland vann allt i slutändan, de tappade inte ett set.

Sverige föll i båda gruppmatcherna, 0-3 mot Tyskland och 1-2 efter avgörande dubbel mot USA. Istället för placeringsmatcher 1-4 så blev det en kamp om femteplatsen.
– Vi mötte Irland och Turkiet och vann båda med 3-0. Det var en omställning att spela på gruset, alla vi kände oss ringrostiga. Vi kom dit på lördagen och efter 30 minuters inbollning på söndagen var det spel direkt. 

Det Tove tar med sig hem, förutom matcher mot bästa internationella motstånd, är lagandan och gemenskapen.
– Tjejerna i laget hade jag lite koll på. Jag mötte Caroline (Sjödin) i SM i Järfälla förra året och Olivia (Boija) hade jag koll på sedan juniortiden. Det var jättekul att vara med i ett lag, för tennistävlandet är ju rätt ensamt annars. Hela den svenska truppen hade jättefin sammanhållning. När vi inte spelade själva så hejade vi på och peppade varandra. Hela upplevelsen och äventyret var fantastiskt.

Lag-VM lockade i år 160 lag med närmare tusen spelare från hela världen.
– Allting var jätteproffsigt. Det var första gången VM arrangerades på samma ort. Servicen var jättebra och boendet låg i direkt anslutning till anläggningen med över 60 banor, berättar Tove.

Individuella VM startade på samma plats på söndagen och pågår hela den här veckan.
– Vi pratade om det efteråt, att det hade varit kul att stanna kvar och spela individuella också. Nästa år kommer jag spela, om jag blir uttagen.

Tove Larsson är tennistränare i moderklubben Gustavsbergs TK där hon har hand om juniorverksamheten och tävlingsgruppen. Hon har spelat matcher med damlaget, men i övrigt inte tävlat sedan juniortiden.
Suget på det egna tävlandet har dock ökat på sistone. Nyligen försvarade hon sin SM-titel i singel i Damer 30+ i Danderyd.
– Det här har verkligen gett mig en nytändning. Jag ska nog testa på lite spel i Europa också. Jag får titta på var det finns tävlingar, säger hon och avslutar:
– Jag hoppas att fler kvinnor vill tävla. På SM och även nu i RM var det ganska få anmälda i de yngre klasserna. Jag vet inte om det har med rädslan att förlora rating eller vad det kan vara. Det är lite synd, jag hoppas fler tar chansen att tävla.