Hej Tennisvänner

Äntligen står en aktivitetstät tennissommar – utan restriktioner – för dörren.

Under första halvåret har vi arbetat tätt tillsammans med våra regioner med att driva svensk tennis gemensamma plan Game Change 2030 vidare för att skapa ett ännu vassare stöd till alla medlemmar och klubbar.  Det är ett väldigt engagerande och roligt arbete och jag är glad att vi har en stark framåtanda och ett härligt team inom svensk tennis!

Tillsammans har vi flera utmaningar att ta oss an på lång sikt. Bland annat att få fler och mer utbildade ledare, öka bredden på vår elit med fler spelare som satsar mot internationellt spel och verka för fler spelytor och tillgången till dessa, inte minst i de större städerna.

Kortsiktigt fokuserar vi på några viktiga mål: utbildning, jämställdhet och elit.

På vår spännande resa framåt är tränarna och ledarna våra nycklar. I linje med Game Change har vi växlat upp satsningen på vårt utbildningsprogram som under en treårsperiod kommer att vara under utbyggnad och utveckling. Sedan i våras testkörs de två första utbildningsstegen runtom i landet och i höst går dessa ut i skarpt läge. Därtill står också vår nya jämställdhetsutbildning, 40 lika, redo att lanseras ute i klubbarna. Genom 40 lika har vi som förbund åtagit oss att förbättra jämställdheten inom alla områden av tennisen för att säkerställa att just tennis ligger i framkant inom detta. Målet är att alla ska ha samma möjligheter att nå sin fulla potential.

Ett annat viktigt mål är att skapa förutsättningar för fler svenska Grand Slam-spelare. Det är ett högt ställt mål men man måste höja ribban för att lyckas. På elitsidan har vi i år presenterat ett förstärkt program för juniorer med ett ökat internationellt fokus. Vi har också beslutat att bilda en fond som ska ge våra yngre spelare ekonomiska möjligheter att ta nästa steg i sina satsningar.

En annan viktig satsning för vår elit är att vi har lanserat ett nytt koncept för elitserien: Elitserien powered by MATCHi. Satsningen innebär bland annat ökade prispengar, ett nytt format med totalt nio speldagar och ett gemensamt slutspel för herrar och damer på en och samma spelplats. Med detta spännande format kommer vi gemensamt att kunna lyfta elitserien sportsligt, arrangörsmässigt och kommersiellt. Jag hoppas att vi ses under slutspelshelgen den 16-18 december – vi återkommer med spelplats inom kort!

I samband med elitserielanseringen växlar vi också upp arbetet gällande media- och streamingfrågor. Tennis är världens fjärde största sport med över 1 miljard fans och följare. Det är kul att titta på tennis och därför står möjligheten med access till mediasändingar högt på prioritetslistan. Vår nya satsning blir ett startskott för det långsiktiga arbetet med digitala tjänster för alla svenska tennisklubbar.

Vi står väl rustade i arbetet mot svensk tennis gemensamma vision och målsättningar. I år välkomnade vi Ford och MATCHi som, tillsammans med Elite Hotels, är starka huvudpartners till Svenska Tennisförbundet på resan framåt.

En positiv nyhet är att vi före midsommar tilldelade 3,5 miljoner kronor till 100 svenska tennisklubbar i den andra omgången återstartsstödet, som fördelas av Riksidrottsförbundet. Efter de utmanande pandemiåren känns det väldigt bra att kunna ge våra klubbar möjligheten att vidareutveckla sin verksamhet genom detta stöd.

Samtidigt som vi ser fram emot en svensk tennissommar på hemmaplan lever vi i en orolig tid med ett pågående krig i Ukraina. Svenska Tennisförbundet har sedan den ryska invasionen inleddes varit tydlig med sitt ställningstagande och vi fortsätter att bedriva vårt påverkansarbete internationellt, både självständigt och i samverkan med framför allt de nordiska tennisförbunden. Det är beklagligt när idrotten blir ett verktyg, och jag lider med spelarna som inte har något med regimens beslut att göra. Samtidigt måste idrotten stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter och vi har därför ställt oss bakom en full uteslutning av Ryssland och Belarus inom internationell tennis.

Till sist hoppas jag att ni alla får en riktigt härlig sommarledighet och förhoppningsvis många timmar på tennisbanan. Själv ser jag fram emot salta bad och såklart lite grustennis.  Och naturligtvis vill man inte missa invigningen av tennisveckorna i Båstad och Elite Hotels Next Gen Cup (3 juli) och Tennisens dag (20 augusti) då klubbar över hela landet firar vår fantastiska idrott!

Varmaste sommarhälsningar

Åsa Hedin