Gruppspelet I Summer Cups är färdigspelat och det blir tyvärr inget slutspel för de svenska lagen.

Det svenska F16-laget har spelat klart i Summer Cups i Rumänien. Tjejerna vann den avslutande matchen mot Turkiet med 2-1 och slutar därmed femma.
– Det är första gången i Rumänien för mig. Arrangörerna var supertrevliga och hjälpte oss med det mesta. Det var varmare än jag trodde att det skulle vara. Jag är nöjd med insatsen, men synd att vi inte kunde ta oss vidare, säger Tilda Hessleryd (Helsingborgs TK).

Tilda gav Sverige en bra start med 6-0 6-4 på andrasingeln. Nellie Taraba Wallberg (GLTK) stötte på tufft motstånd på förstasingeln där det tyvärr blev förlust 6-7 3-6. I den avgörande dubbeln säkrade Tilda och Isabella Svahn (KLTK) segern genom vinst 4-6, 6-1, 10-3.
– Efter den tuffa förlusten mot Nederländerna i första matchen har vi gjort ett bra jobb och fått med oss två vinster de sista två dagarna. Vi siktade högre än att bli femma, men idrott är idrott. Oavsett resultat är det alltid speciellt att representera Sverige och det har tjejerna gjort bra, säger Kapten Joel Helmersson. 

Flickor 18 hade en tuffare vecka resultatmässigt.
– Tuff vecka med tre förluster. Tilde Jagare (Fair Play TK) gav oss ledningen efter mycket stabil insats i den avslutande matchen mot Bulgarien. Sedan förlorade Tilde Strömquist (Salk) innan hon och June Björk (Trollbäckens TK) förlorade en välspelad avgörande dubbel, säger Kapten Christian Samuelsson och konstaterar:
– Vi är lite efter, men ger oss inte utan fight i någon av lagmatcherna. Vi tar nya tag!

Sveriges Pojkar 16 bestod av de ett år yngre William Rejchtman Vinciguerra (Fair Play TK) och Ludvig Hede, (Särö LTK) samt 16-årige Tom Noltorp (Fair Play TK). Laget gick till semifinal och slutade till slut på en fjärdeplats.
– Efter att William och Ludvig vunnit sina singlar så fick Tom göra landslagsdebut tillsammans med William när de vann dubbeln på ett övertygande sätt. Dagen efter väntade det favorittippade Tjeckien som nog är favoriter att vinna hela EM-slutspelat tillsammans med Spanien, säger Kapten Mats Willenhag.

Sverige behövde vinna för att ta sig till slutspelet i Frankrike. Efter att Ludvig haft 6-5 i första set så tog motståndaren över matchen och vann i två raka set.
– Därefter gjorde William sin livs match då han besegrade europaettan i hans ålder, Mirva, i två raka set. Det innebar att dubbeln skulle avgöra det fortsatta ödet i EM. Här blev det en jämn tillställning med några no ad som avgjorde till tjeckernas fördel till 6-4,6-4. I matchen mot Rumänien vann Ludvig relativt enkelt medan Tom mötte en duktig rumän som var lite för bra trots bra inställning och kämpande av Tom.

I avgörande dubbel föll William och Ludvig med samma siffror som mot Tjeckien.
– Rent generellt kan man säga att grabbarna gjorde väldigt fina insatser i singlarna men hade svårt i dubblarna. Eller som William uttryckte det väldigt självkritiskt till Ludde i ett sidbyte under dubbeln” Ludde, vi är ju helt okej i singel men katastrofala i dubbel”.

Det svenska P18-laget föll mot Storbritannien i sista matchen i fredags. Albert Saar (Lidingö TK) och Sebastian Eriksson (KLTK) spelade singlarna där Sebastian var nära att få med sig första set, men båda matcherna slutade med 0-2-förlust.
Laget är på väg hem i flygkaos med långa väntetider när vi når Kapten Markus Eriksson som säger så här om spelarnas insatser under veckan:
– Godkänd insats från ”gubbarna”! Det är väldigt nyttigt att se vad de andra bra länderna gör för saker som gör att de ligger lite före oss. Jag hoppas att vi kan lära oss lite av dem och se vad som krävs. Förhoppningsvis är vi ikapp och förbi nästa år, säger han.