Den 11 maj var det stor premiärträff för alla klubbar – främst i Stockholmsregionen – när det gäller projektet ”Spelutveckling röd, orange, grön” (tidigare kallat More Tennis Checkpoints). På samlingen i Salkhallen fanns även ledare från andra regioner och klubbar från övriga Tennissverige.
– Detta var den första träffen av fem i år. Detta kommer pågå i tre år. Det går kort ut på hur man bygger en bra barn- och och ungdomsverksamhet. Plattformen är rikstäckande och kommer  växa fram till något riktigt gångbart, säger Ola Mårtensson, sakkunnig barn- och ungdomstennis på Svenska Tennisförbundet.

Under dagen visade bland andra Martin Tyllmann (MIK Tennis) och Magnus Eriksson (Djursholms TK) praktiska övningar på banan, utvecklaren av plattformen – Magnus Johannesson – visade den digitala lösningen.
– Alla har fått vara med och testat i grupper hur man kommer åt färdigheterna och hur progressionen kan se ut, säger Pontus Bergevi som drog igång det hela i sin klubb Djursholms TK där kollegan Thomas Tärnström utvecklat konceptet ytterligare genom att bygga nya redskap, vilket han berättar om i filmen ovan.

”Man får lite gåshud när man står här och ser havet av tenniskollegor”, sa Per ”Pekka” Henricsson, regionsansvarig på Tennis Stockholm när dagen inleddes. När de praktiska övningarna var igång sa han:
– Att runt 90 tränare samlas så här är fantastiskt. Det är oerhört kul att vi som region får vara med i uppstarten av den här projektet som ska förbättra svensk tennis ytterligare. Vi kommer få mycket starka tennisskolor, barn som har jätteroligt och som förhoppningsvis utvecklas snabbare än vad de gör idag, säger ”Pekka”. 

Simon Aspelin, sportchef i Salk, säger:
– Det är utveckling man vill känna hela tiden närman jobbar med tennis. Hela det här konceptet med Spelutveckling och att få dela tankarna tillsammans, känns jätteroligt. 


Lyssna på första avsnittet av podden om Spelutveckling röd, orange, grön.

På träffen i Salkhallen fick deltagarna försöka hitta på nya övningar i två av de fyra delarna på röd bana: ”Golvet” och ”Spel med kompis över hinder” (de övriga delarna är ”Matchspel” och ”Spela ifrån”).
Den digitala plattformen är redan välfylld med information och övningsfilmer, men tränarna kommer tillsammans ta fram nya övningar som verktyg när det gäller progressionen i de olika momenten.

Projektet är rikstäckande. Just nu kör SvTF Syd och Göteborg utbildningar i sina regioner.
Åsa Svensson, regionchef för SvTF Mitt, var en av alla som var med för att lära mer om upplägget och för att få inspiration till att lära ut verktyget i klubbarna i sin region.
– Det är fantastiskt nätverk, att få ta del av så många tränare med så otroligt mycket kompetens. Det är inspirerande med den här spelutvecklingsplanen som vi ska köra efter framöver. 

Nästa träff sker i Salkhallen torsdagen den 25 maj. 

Se filmen och lyssna på podden ovan för att få veta mer om Spelutveckling röd, orange, grön.