”Har du hört om Slöinge Tennisklubb? De har fler medlemmar än vad det bor i samhället!”.
Påståendet som nådde tennis.se-redaktionen häromdagen väckte nyfikenhet och ett par telefonsamtal senare kunde det konstateras vara riktigt. 

I den lilla halländska tätorten Slöinge är den officiella befolkningssiffran 1 030 invånare. I Slöinge Tennisklubb har man i skrivande stund 1 034 medlemmar.

Dan Lind – drivande kraft i Slöinge TK.

– Den siffran växer hela tiden, det kommer nya medlemmar varje vecka, säger Dan Lind som är chefstränare i klubben.

Han nyanserar dock bilden och förhåller sig ödmjuk till siffrorna.
– Det är förstås roligt att vi har fler medlemmar än invånare, men man ska komma ihåg att upptagningsområdet är stort, med orter som Ugglarp och Getinge och med medlemmar på sträckan från Falkenberg till Halmstad, så vi ska inte förhäva oss allt för mycket. 

Medlemsantalet sticker ändå ut och utvecklingen de senaste åren är procentuellt väldigt stor. 

Dan Lind kom till klubben för 14 år sedan och är sedan några år heltidsanställd.
– När jag kom hit hade vi 120 medlemmar som spelade tennis. Då hade vi två utebanor och ett klubbhus. Vintertid höll vi till i gympasalen i Slöinge. Vi fick snabbt upp några duktiga juniorer samtidigt som vi hade en hel del vuxna spelare. Vi behövde bättre förutsättningar och för fem år sedan stod den nya inomhushallen färdig, berättar Dan Lind. 

Nya PREFAB-hallen med två padelbanor. Bredvid padelhallen pågår arbetet med multisportarenan som kommer till genom ekonomiskt bidrag från Falkenbergs Sparbank.

I den nya hallen ryms två tennisbanor. Nu finns dessutom två padelbanor inomhus och en utomhus.
– Vi ser helheten. Vi har även pingis och ett gym. Det är ju mycket skälet till att vi växer, att vi har många delar i verksamheten. De andra sporterna smittar av sig till tennisen och vice versa. Man har hört motsatsen, att många är rädda för padel och andra nya sporter, men jag ser det tvärtom. Det är en ren fördel för oss. De som kommer hit ser vilken komplett anläggning visar och plötsligt står någon på tennisbanan för första gången.

Ett bidrag från Allmänna arvsfonden har också möjliggjort bygget av en multisportarena på området som snart ska stå färdigt för olika aktiviteter som innebandy, fotboll, basket och minitennis.
Tillbaka till där det började i Slöinge TK. Tennisen. I dag går 120 personer från fyra år och upp i 75-årsåldern varje vecka i någon av kurserna klubben erbjuder.

Johan Wettermark ärr en omtyckt tränare i Slöinge TK. Här instruerar han MIDI-barnen.

Dan Lind har har hjälp av Johan Wettermark från Båstad, men även en handfull timtränare.

Eget ansvar är viktigt, menar Dan Lind. Här tränare tjejerna i tennisskolan på topspin.

– Barn- och ungdomsverksamheten är viktigast för oss, för det är där grunden läggs i en förening. Det är där vi lägger det mesta av krutet. Vi prioriterar minitennis och en av våra ledare har gått en kurs i MultiSkillz. Här har vi en variant av det och erbjuder familjeskills där de allra minsta tränar ihop med sina föräldrar.

Så många tävlingsspelare finns inte i Slöinge TK, även om ett par av tjejerna i 15-årsåldern håller sig bra framme i resultatlistorna.
– Det börjar så smått drar igång och nu har vi ett tiotal som tävlar regelbundet. Vi lägger rätt mycket fokus på tävlande på hemmaplan, för du måste känna tryggheten när du börjar tävla. 

Vi kan konstatera att i Slöinge TK ligger man inte på latsidan.