Filip Bergevi fick för första gången i karriären höja bucklan i en Challenger. ”Den här titeln betyder väldigt mycket”, säger han.

Filip Bergevi precis landat i Ungern när vi når Filip Bergevi. Med i bagaget har han priset han fick för vinsten i dubbeln i challangertävlingen i Antalya i Turkiet på söndagen.
– Det är en milstolpe i karriären, det känns riktigt kul. Jag börjades satsa mer på dubbel i höstas. 

Dubbelvinsten tog han tillsammans med Petros Tsitsipas – greken som är lillebror till Stefanos Tsitsipas. Filip och Petros var i final i Frankrike i slutet av oktober.
Nu – på andra – finalförsöket – kom alltså titeln.
– Det känns skönt att man kan säga att man vunnit en titel på challangernivå. Det är något jag strävat efter länge.

Filip och Petros vann tävlingen utan setförlust. I finalen blev det vinst med 6-2, 6-4 mot det turkiska paret Sara Agabigun och Ergi Kirpin.
– De slog ut paret vi förlorade mot i Stockholm Open, tjeckerna Roman Jebavy och Adam Pavlacek. Vi hade ju förväntat oss att vi skulle möta dem. De var förstaseedade också. I finalen vann vi hyfsat enkelt i första set medan det var jämnare i andra och 40-40 vid 5-4. Det var skönt att det inte gick till matchtiebreak, för det har inte varit min grej på sistone. Jag har förlorat i det fyra gånger i rad.

Det här var femte tävlingen Filip Bergevi och Petros Tsitsipas spelade ihop. Veckan som kommer väntar en ny challenger tillsammans i Ungern.
– Innan den här veckan sa vi att vi skulle spela fem veckor tillsammans innan han ska spela i Monte Carlo. Efter det ska vi utvärdera. Vi har fått bästa möjliga starten och kan vi fortsätta att få med oss vinster så kommer vi säkert fortsätta även efter Monte Carlo. Petros är en ”hard worker”, väldig träningsvillig och inspirerad att lära sig nya saker. Han lever inte i skuggan av sin bror utan vill verkligen göra sin egen karriär. Jag tror att både hans och min ambition gör att vi matchar vi varandra bra.

Ska den svenske dubbelettan André Göransson känna sig hotad på tronen?
Efter ett gott skratt kommer svaret:
– Det får nog vänta lite. Jag ska jaga honom, men jag tror inte att han känner sig hotad ännu, säger Filip och kommer in på vad framgången betyder i praktiken.
– Det är tufft att komma med i tävlingar när man har låg ranking. Man får leta partners med högre ranking för att få chansen att spela och det är inte alltid så enkelt. Det är stor poängskillnad mellan ITF:er och challengers. Titeln ger många poäng och jag går väl från 270 till 210. Det kommer göra stor skillnad för min tävlingsplanering. Jag kan välja lite mer var jag vill spela och inte bara hoppas på att komma in. Det har varit jobbigt under hösten. Ur den aspekten betyder denna titel väldigt mycket.


Filip Bergevi är upp i ett dussin challengertävlingar sedan slutet av juli förra året. Det var då någonstans som han bestämde sig för att dubbeln ska få styra schemat.
– Jag vill in i så stora tävlingar som möjligt och är det i dubbel jag gör det så vill jag testa det. Samtidigt får man försöka signa in till kvalen i singel. Jag hoppas fortfarande få upp rankingen i singel och få chansen till kval i challengers vid sidan av dubbeln.

Hur ser dina mål ut för 2023?
– I början av året satte jag upp som mål att jag i slutet av året ska vara runt topp 100 i dubbel. I sommar vill jag vara topp 200. Jag närmar mig det. Ett annat mål är att jag vill vara med och spela i Davis Cup igen i september. Det är alltid inspirerande. Det var kul att köra med André (Göransson) under veckan i Stockholm. Jag har ju inte fått göra den riktiga debuten på banan ännu, så det hoppas jag fortfarande på att få göra.