Leo Borg är klar för andra omgången i juniortävlingen i Franska Öppna. “Det är kul att få känna att man är här och kan vinna matcher på en hög nivå”, säger han till tennis.se.

På måndagen var det dags för 18-årige Leo Borg, KLTK – 23:a på juniorrankingen – att entra gruset i Paris. Han mötte Max Westphal (#43) från Frankrike. Efter 3-6 i första set kunde Leo utjämna till 1-1 efter omvända siffror i andra set.
I tredje set bröt Leo Borg till 2-1, men fransmannen bröt tillbaka direkt samtidigt som stämningen tilltog på läktarna. Vid 3-3 kunde Leo åter bryta motståndarens serve. Därefter höll Leo sin serve blankt fram till 5-3. Efter bland annat flera fina passerslag skaffade sig Leo matchboll vid 5-3 och 40-15. Fransmannen kom tillbaka och kunde hålla sin serve till slut. 5-4 till Borg och ny matchboll vid 40-30. Efter ett par lika-lägen kom en ny chans och då tog han den.
– Jag tar med mig väldigt mycket saker från matchen, bra saker och lite sämre saker. Det är ju verkligen en otroligt bra erfarenhet. Jag spelade inte just det spelet som jag önskade, men det kan man ju inte alltid göra. Jag gjorde det bästa av situationen.

Så bra att han vann matchen alltså. Stämningen på läktarplats var hög och stegrade ju längre matchen led.
– D
et var sjukt bra tryck på läktaren, så det var kul. De hejade väl lite mer på fransmannen så klart och det är förståligt, men sjukt kul att få uppleva stämningen.

För första gången är Leo Borg klar för andra omgången i huvudtävlingen i en Grand Slam-turnering för juniorer (2019 föll han i Wimbledon-kvalet). Foto: Eurosport

I nästa omgång väntar tyske Max Hans Rehberg (#49).
– Vinsten i dag betyder så klart jättemycket. Det är kul att få känna att man är här och kan vinna matcher på en hög nivå, säger Leo Borg.

På söndagen spelade det andra svenskhoppet i juniorturneringen. Det blev dock förlust för Måns Dahlberg, Påvelunds TBK (#30) med 3-6, 4-6 mot femteseedade fransmannen Giovanni Mpetshi Perricard (#8). Måns är dock kvar i dubbeln där han spelar tillsammans med tjecken Adam Jurajda. Leo Borg spelar med Pedro Boscardin Dias från Brasilien. 

Som vi tidigare rapporterat om här på tennis.se nådde Mikael Ymer, SALK, tredje omgången där det blev förlust mot Jannik Sinner. Rebecca Peterson, SALK, föll mot regerande mästaren Iga Swiatek i andra omgången. Rebecca och Cornelia Lister, Fair Play TK, förlorade sin första Grand Slam-match tillsammans i dubbelturneringen. Elias Ymer, SALK, åkte ut i kvalet.

På ITF-touren nådde Karl Friberg, Solna TK semifinal i Finland ($15 000). Där blev det förlust mot andraseedade fransmannen Kyrian Jacquet med 5-7, 1-6. 

Den här veckan tävlar bland andra Elias Ymer, SALK i challengertävlingen i Lyon, Frankrike där han är klar för andra omgången efter seger mot fransmannen Constant Lestienne (6-4, uppg.)
Christian Lindell tävlar i Antalya i Turkiet ($15 000) och Jacqueline Cabaj Awad, Smedslättens LTK, i Santa Domingo i Dominikanska Republiken ($25 000).