Ytterligare en domare kan sälla sig till den unika svenska skaran av White Badge Chair Umpires. 

Jacob Kittel Mårtensson, 38 år från Malmö, kunde nyligen kvittera ut sitt kuvert med den eftertraktade domarbrickan.

– Det var fem mycket tuffa dagar i Tbilisi (Georgien) där vi grillades av lärarna. Jag fick ihop helheten och jag var så klart väldigt glad, lättad och mycket stolt när jag öppnade kuvertet, säger Jacob.

Två gånger varje år arrangeras ITF Level 2 School (Sverige arrangerade en av dessa i Lund förra året). Senast en svensk deltagare fick White Badge Chair Umpire var för ett par år sedan, när Carl Nostell från Helsingborg och Mathias Ångström Duarte från Stockholm fick den.

– Att en svensk får en White Badge händer inte särskilt ofta. Totalt sett har vi 15 internationellt certifierade officials just nu. Rent praktiskt kan domare på den här nivån få chansen att döma i till exempel ett kval i en Challenger, men framför allt öppnar det vägar att jobba på högre nivå och i internationella tävlingar, säger Anders Wennberg, som är Gold/Chief Umpire och Gold/Referee och som är koordinator för internationella tävlingar och funktionärer på förbundet.

Jacob Kittel Mårtensson är en av en handfull domare som just nu är på nivån White Badge Chair Umpire.

– Jag har parallellt med mitt tidigare tennisspelande i Skanör/Falsterbo TK också dömt nationella juniortävlingar. 2016 började jag gå domarutbildningar och har hunnit skaffa mig erfarenhet på de internationella seniortävlingar vi arrangerar i Sverige. Att nu få White Badge Chair Umpire sporrar mig bara ännu mer, säger Jacob.

På frågan om han har något föredöme inom den internationella domarkåren, säger han:

– Det finns 30 Gold Badge-domare i världen och de är alla unika och har alla sina fördelar. Man försöker bara se och lära och ta det bästa från alla. Här i Sverige har vi ett härligt domargäng som stöttar och hjälper varandra och jag känner en trygghet av bra ledare och domarkollegor. Det betyder mycket.

Är du intresserad av att bli domare eller tävlingsledare? Maila gärna info@tennis.se så skickar vi vidare till rätt kontakt inom förbundet.

Se också funktionärsutbildningar här!