I dag presenterades Sveriges lag till playoff-matchen mot Storbritannien i London 11-12 november. I Sveriges lag mot Storbritannien finns Rebecca Peterson, Mirjam Björklund, Kajsa Rinaldo Persson, Caijsa Hennemann och Lisa Zaar.
– Vi kan inte presentera ett bättre lag, alla toppspelare har tackat ja. På pappret är vi fortfarande underdogs. De har två topp 100-spelare i singel och har en bredare trupp sett till dubbelspelare, beroende på vilka de nominerar. Det blir en riktigt häftig match för våra spelare med mycket publik och även om det är deras hemmapublik så tror jag att stämningen kan tagga våra spelare att göra det lilla extra, säger Billie Jean King Cup-kapten Johanna Larsson och fortsätter:
– Jag vet att både Rebecca och Mirjam ofta höjer sitt spel i de stora matcherna. Även Caijsa taggar till extra och får ut ännu mer av sitt spel när det blir större matcher. Vi har några som har mer vana vid de stora arenorna och några som inte spelar där på daglig basis men som peppas av de stora matcherna. Det tycker jag är positivt, säger hon.

Johanna Larsson står inför sin hittills tuffaste utmaning som BJKC-kapten. Foto: Daniel Kopatsch / Bildbyrån

Efter succévinsten i årets gruppspel i Europa-Afrikagruppen är Sveriges damlandslag ett steg närmare elitdivisionen i Billie Jean King Cup. Vid blågul seger mot Storbritannien avancerar Sverige till 2024 års Billie Jean King Cup Qualifiers, en direkt avgörande kvalmatch där en plats i slutspelet av tennisens lag-VM – Billie Jean King Cup Finals – ligger i potten. Vid förlust i playoffmatchen väntar spel i Europa-Afrikazonens grupp 1 nästa år.
Johanna Larsson har möjlighet att göra upp till tre förändringar i laget.

Kajsa Rinaldo Persson och Caijsa Hennemann i en av dubbelmatcherna under gruppspelet. Foto: Daniel Kopatsch / Bildbyrån

I laget hon tagit ut finns ingen renodlad dubbelspelare, däremot ser BJKC-kaptenen flera alternativ bland spelarna.
– Vi vet ju inte om det blir någon dubbel, vi kanske har avgjort innan, säger Johanna med ett skratt innan hon fortsätter:
– Det är omöjligt att spekulera så långt fram. Först ska vi spela fyra singelmatcher och sedan är det beroende på om alla är friska och skadefria. Vem som spelar dubbeln avgörs mycket på vem som är mest redo och bäst för dagen. Bara för att de inte spelar så mycket dubbel så betyder det inte att de är dåliga dubbelspelare. Det är bara att titta på till exempel Mirjam som vann i Båstad för något år sedan. Det kan också vara en fördel att Storbritannien inte har så bra koll på våra spelare om det skulle bli en avgörande dubbel. 

Nytt i laget är att Sverigetvåan Mirjam Björklund är tillbaka och att Lisa Zaar tar plats i truppen för första gången. Även Rebecca Peterson – som var med senast – återfinns alltså i truppen. För knappt två veckor sedan skrev tennis.se om Rebeccas väg tillbaka från problemen med högerarmen. Sverigeettan är på väg tillbaka och har börjat träna – men har en bit kvar.
– Jag hoppas självklart att hon är frisk och kry och spelar så mycket som möjligt, men det får tiden utvisa. Jag har tagit ut spelarna jag tror på och de är taggade på att spela. 

Svenska laget som fixade Play Off-biljetten. Foto: Daniel Kopatsch / Bildbyrån

Playoff-matchen mot Storbritannien, 14 på nationsrankingen, spelas 11-12 november. Landskampen spelas inomhus på hardcourt i Copper Box Arena, en arena med plats för 5700 åskådare.
Johanna Larsson ser framför sig den hittills tuffaste uppgiften som kapten.
– Absolut! Vi mötte starkt motstånd i Turkiet också, men Storbritannien är en ännu bättre motståndare på pappret. Skillnaden nu är också att de har hemmaplan och kommer ha stödet i ryggen. En annan skillnad är att vi nu får flera dagar att ladda för en landskamp. Våra tjejer är bra på att gå in i matchbubblan och fokusera på uppgiften. Vi ska se till att spelarna får den förberedelse de önskar sig, så har vi jättebra förutsättningar att vinna, säger Johanna som åker till London på tisdagen i matchveckan.
– Vi har träningsbanor från och med onsdag så vi samlas på tisdag och sedan har vi några träningsdagar innan det är full gas lördag och söndag. 

Sveriges lag – ålder, klubbtillhörighet och (singel/dubbelranking)

Rebecca Peterson, 28, Salk (93/1359)
Mirjam Björklund, 25, Salk (156/-)
Kajsa Rinaldo Persson, 25, Ystads TK (404/553)
Caijsa Hennemann, 22, KLTK (465/592)
Lisa Zaar, 23, Enskede LTK (660/571)