Dagen var här när Caijsa Hennemann skulle få göra sin debut i WTA-sammanhang. 18-åringen från Göteborg visade inga tecken på nervositet när hon steg in på det röda båstadsgruset.

– Jag gjorde en väldigt bra uppvärmning, så när jag väl kom in på banan så var jag inte så nervös. Det är klart att det var lite fjärilar i magen, men inget som störde mig. Det var stort och väldigt roligt att spela på centercourten med så stor publik. Det har jag ju aldrig gjort tidigare. Jag kände verkligen stödet från publiken och det gav mig extra energi.

Aleksandra Krunic – rankad 113 i världen – vann med 6-3, 6-1, men det finns mycket som Caijsa kan ta med sig i erfarenhetsväg.

– Jag hade fått bra tips från både Johanna (Larsson) och Mattias (Arvidsson) och jag hade också tittat på youtube innan och visste lite hur hon spelade. Jag tycker ändå att jag tog tillvara på chansen, för det var som Sofia (Arvidsson) sa, jag och min motståndare var ganska lika i spelet där vi inte gav bort mycket. Skillnaden var väl att hon kunde bryta mönstret mer, med slice och med stoppbollar. Men det är klart att det var väldigt tufft att möta henne.

Nu väntar dubbelspel för Caijsa Hennemann tillsammans med Fanny Östlund, som också fått ett Wild Card. Det är första gången de spelar ihop.

– Vi har tränat ihop och känner varandra jättebra, så det ska bli väldigt roligt.

Motståndarna i tisdagens sista match på schemat är tidigare båstadvinnaren Mona Barthel, Tyskland och Xenia Knoll, Schweiz.

– Jag har lite koll på båda spelarna, men vi får snacka ihop oss om en bra taktik, säger Caijsa med ett skratt.

Samma sak gäller för Cornelia Lister, att skaka av sig singeln för att fokusera på dubbelspelet. I måndagens öppningsmatch blev det förlust mot Ekaterine Gorgodze med 3-6, 2-6.

– Jag hade så svårt att visa vad jag kan i dag. Jag var alldeles för spänd, trots att jag hade sagt till mig själv att slappna av. Det var bara obekvämt och jag kom aldrig in i matchen, säger Cornelia och tillägger:

– Det här var min första singelmatch på tre veckor och dessförinnan spelade jag för tre månader sedan. Då slog jag tre högre rankade spelare i en 100 000-dollarstävling. Men det är ju här i Båstad man vill leverera.

Senare på måndagen väntade ett träningspass för att skaka av sig singelmatchen.

– Jag får ta singeln som en uppvärmning och en bra bonus, för jag kom hit från början i första hand för dubbeln. I morgon ska jag träna ihop med Renata Voracova innan vi ska spela senare på dagen. Det ska bli kul att spela ihop igen, för vi hade olika partners under grästurneringarna i England. Nu gäller det att hitta tillbaka till spelet igen. Det ska inte vara några problem för jag och Renata känner varandra väl och vi går in för att vinna tävlingen, även om vi vet att det alltid är tufft i första omgången.

Lister/Voracova spelar sista matchen på bana 1 på tisdagen. På andra sidan nät väntar Andrea Gamiz och Paula Ormaechea.

– Jag har spelat ihop med Gamiz tidigare, men det är ju ingen skräll. Jag har ju spelat med typ alla på touren, säger Cornelia och kostar på sig ett skratt innan det bär iväg till träningsbanan.

Johanna Larsson hade höga förväntningar på sig både från sig själv men även från båstadspubliken när hon och Lara Arruabarrena från Spanien gick ut för möte med Alison Bai och Elixane Lechemia. Det blev förlust med 4-6 i första set, vilket satte sin prägel på matchen enligt Johanna.

– Vi får en katastrofstart på första set och sedan bara fortsatte det även om vi spelade upp oss lite i slutet. Det är i första set som det lite avgjordes i dag. Vi ska egentligen aldrig komma till ett matchtiebreak, utan vinna i två raka. Nu blev det inte så och vi föll på målsnöret och även om vi spelade bättre och bättre ju längre matchen led, så är det ganska surt.

Nu är det fokus på singelspelet för Johanna Larsson där hon ställs mot förstaseedade Sorana Cirstea. Rumänskan är rankad 77 i världen, Johanna 166.

– Nu får man ha lite guldfiskminne och försöka glömma den här dubbelmatchen och bara ladda inför singeln och se fram emot en lång vecka.

Här är tisdagens spelschema i Båstad!