Thomas Johansson är vår senaste svensk som vunnit singelturneringen i Australian Open. Det tog 14 år efter Mats Wilanders seger 1988 tills dagen 2002 när Thomas Johansson fick  lyfta bucklan i  Melbourne. I Svenska Tennispodden den här veckan (som du ser i spelaren ovan) pratar Thomas om det fantastiska ögonblicket och om det speciella mötet med kompisen Jonas Björkman i kvartsfinalen i samma tävling.
– Jag spelade semifinalen på torsdagen och fick vänta ända till söndagen för att spela finalen. Jag var väldigt nervös och jag minns att Mats Wilander sa till mig att bara gå ut och njuta. Det var först efteråt jag förstod vad han menade.

Efter en tveksam och darrig start spelade Thomas Johansson sin bästa match i tävlingen och vann finalen mot storfavoriten, topp 10-spelaren Marat Safin med 3-6, 6-4, 6-4, 7-6(4).
–Både Marat Safin och Jevgenij Kafelnikov passade mig bra. Det blev många backhanddueller och jag kände varje gång, utan att skryta, att min backhand var bättre än deras, säger Thomas som hade Magnus ”Maggo” Tideman som tränare.

Svenska tennisfans i Melbourne. Arkivbild: Bildbyrån

Thomas bor, sedan snart 25 år tillbaka, tillsammans med sin familj i Monte Carlo. Det här året är första gången på länge som han inte är på plats under Australian Open.
– Melbourne känns som mitt andra hem. Vi svenskar och australiensarna går väldigt bra ihop. Australian Open var den överlägset häftigaste Grand Slam-turneringen. Melbourne var flipflop, Paris var mode, Wimbledon tradition och US Open rock´n´roll, säger Thomas som pratar om de svenska fansens betydelse i poddavsnittet:
– Jag satt i omklädningsrummet och hörde fansen sjunga. Man kunde bara följa sången, så kom man till rätt bana. Det var helt fantastiskt! Jag minns när jag skulle möta en argentinare på en utebana med läktare på båda sidorna. Han hade sin flickvän och tränare där, medan jag hade massor med svenska fans i ryggen. Man tyckte nästan synd om honom.  Trycket på läktarna hjälpte oss svenska spelare så otroligt mycket. Det var aldrig något osportsligt, men de andra spelarna ville inte möta oss för de visste att vi hade stödet.

Thomas Johansson vann sin enda Grand Slam-final. Han tog totalt sju titlar och var som bäst sjua på singelrankingen i världen (2002). Foto: Bildbyrån

Vad betyder Grand Slam-titeln för dig?
– Den betyder fantastiskt mycket, det som är lite synd är att mina barn inte fick uppleva just den dagen jag vann. Vi har tittat på highligts tillsammans vid något tillfälle.

Efter karriären har Thomas Johansson jobbat med bland annat Swedish Open och Stockholm Open. Han har varit tränare på både ATP- och WTA-touren för spelare som David Goffin och Caroline Wozniacki.
– När jag slutade spela skulle jag inte röra ett tennisrack, men tennis är ett gift som alla tennisspelare har i blodet. Du kommer inte undan det, det ligger i ens DNA. Tennisen har gett mig så mycket och ger mig fortfarande.

Maria Strandlund Tomsvik gör Thomas Johansson och programledaren Torbjörn Dencker sällskap i poddavsnittet. Hon kommenterar som vanligt matcherna i Australian Open i Eurosport. Både Maria och Thomas får sia om slutsegrarna och ge sin syn på de svenska spelarna.

Se eller lyssna på avsnittet med Thomas Johansson där han berättar mer:

Fakta – blågula seniorframgångar i Australian Open:
Mats Wilander och Stefan Edberg prenumererade på titlar i Melbourne under åren 1983-1988 (tävlingen spelades inte 1986). Wilander vann tre gånger och Edberg vann två (och var i final ytterligare tre gånger). 1985 vann Stefan Edberg finalen mot Mats Wilander med 6-4, 6-3, 6-3. Då spelades tävlingen på gräs.
Thomas Enqvist var i final 1999 när han föll mot Jevgenij Kafelnikov (1-3) innan Thomas Johanssons titel kom 2002.
När det kommer till dubbel har Stefan Edberg två segrar, varav en tillsammans med Anders Järryd. Järryd har liksom Peter Lundgren och Joakim Nyström och Mats Wilander varit i final.
Vår meste dubbelsegrare i Melbourne är dock Jonas Björkman som vunnit tre gånger och varit i en final. 
Robert Lindstedt är vår senaste dubbelmästare (2014).