Linda Lindorff var en lång och envis tjej, som hon beskriver sig själv, när hon växte upp i lilla Vilhelmina i Lappland.  Där och då handlade livet utanför skolan mycket kring jakt, fiske och skoter med familjen.
Det hon inte visste då var att hon skulle ha hela världen som arbetsfält – och att hon skulle bli mamma i familjen tennis.

Det närmaste Linda Lindorff kom tennis som liten var när hon ibland lånade sin pappas gamla träracket och provade spela några gånger. Annars var det skidåkning och fotboll som gällde. Det är inte lätt att göra en 48-årig historia lite kortare. Vi gör ändå ett försök, för det är tennis som merparten av avsnittet med Linda ska komma att handla om.
Som 18-åring vann hon Fröken Sverige-tävlingen 1990 och fick tävla i Miss Universum i Los Angeles. Ett stort steg för en ung tjej från Lappland.
– Jag kände mig som en tönt i en glamourös värld. Jag var inte alls förberedd mentalt på det. Men det var ett kul äventyr. 

Kärleken till Vilhelmina är oförändrat stor. I programmet berättar hon hur hon till slut hamnade i tv-världen runt millennieskiftet. Det var vid den tiden hon fick jobbet som programledare för När & Fjärran i TV4 – ett program som skulle följas av många fler. De senaste dryga 15 åren har hon till exempel programlett populära Bonde söker Fru.

Maken Jacob och äldsta dottern Lykke. Foto: Privat

Idag bor hon  tillsammans med sin man Jacob och döttrarna Lykke, 12, Wilhelmina, 11, och Benedicte, 7 år. Vi pratar om familjen tennis som tränar tennis i princip varje dag i Kungl. Tennishallen.
– Jag började med tennis för cirka tre år sedan och är absolut sämst i tennis i familjen. Jag har blivit indragen i tennisen tack vare barnen och älskar nog tennis lika mycket som de gör. De vill inget annat än att träna och vi behöver aldrig pusha.
– Tennis är en unik sport men också så otroligt varierande. Det handlar om huvudet och det mentala, om snabbhet, styrka och hur du mår just den dagen du spelar. Hur du ätit och sovit. Det handlar om vilket underlag du spelar på eller vilket väder det är. Det blir aldrig tråkigt och varje match är helt unik. 

Hur engagerad är du som tennisförälder?
– Min man Jacob åker på flest matcher. Han är den som kan tennisen bäst och han är lugnare än vad jag är. Jag är en känslomänniska, men känslorna utanpå. Det är jobbigt att känna så mycket när de spelar match och ibland hoppas man att barnen inte ser när jag reagerar under matchen. 

Benedicte, Linda, Wilhelmina och Lykke under en träning. Foto: Jacob Lindorff

Att vara tennismamma är det genomgripande temat i poddavsnittet där hon pratar om vikten av vuxnas engagemang.
– Jag är så imponerad av alla tränare som ser individen. De ser hur de ska guida var och en utan att ta över. Träningsdagboken är så häftig. Lykke fyller i och René (tränaren) läser den och så följer de upp det på träningarna. Det gör mig nästan rörd att se hur varje spelare får den tiden av tränaren. 

Linda Lindorff tränar själv tennis och hoppas att en dag bli så bra som hon vill.
– Tennisvärlden är så spännande. Jag tror att barnen blir bättre personer tack vare tennisen. Det är en ganska ensam sport jämfört med lagsporterna. Det är tufft att hamna i ett matchtiebreak där bara en eller två bollar över nät skiljer mellan vinst och förlust. Jag har sett mina barn i tårar men jag har också sett när de är överlyckliga. Att som vuxen få vara med där är väldigt viktigt, även om de behöver hantera känslorna själva. 

I programmet ställs hon mot väggen och utsätts för några snabbfrågor om tennis. Hur klarar hon testet? 

Se eller lyssna på avsnittet med Linda Lindorff där hon berättar mer: