I dag, onsdag, startar Junior-SM 14-18 år och ungdoms-SM 21 år hos GLTK i Göteborg. Regerande svenska mästare i singel är Clarissa Blomqvist (Helsingborgs TK) och Hugo Magnusson (Helsingborgs TK) i 21-årsklassen, Bella Bergkvist Larsson (Helsingborgs TK) och Albert Widell (Helsingborgs TK) i 18-årsklassen, Tiana Tian Deng (SALK) och William Rejchtman Vinciguerra (Fair Play TK) i 16-årsklassen och Anabelle Teikari (Helsingborgs TK) och Knut Andersch (Vallda TK) i 14-årsklassen.

Fem av spelarna ovan kommer från Helsingborgs TK och frågan är hur det är med optimismen hos Heikki Raevaara, tränare och ansvarig för Pro Academy i HTK, inför årets upplaga som spelas 27 mars – 7 april.
– Spelarna är laddade! Vi har haft lite träning inför SM nu på lovet. För en del av spelarna är SM lite större än för andra som varit med ett tag, men alla tycker så klart att det är kul att spela i SM.

Några av HTK-spelarna som åker till Göteborg.

Helsingborgs TK har många spelare med i årets SM. Heikki kan räkna till 25-30 spelare. Att det ska bli en liknande storslam som förra året med en hel hög guld, silver och brons tror han dock inte.
– Det var lite speciellt förra året. Jag tror kanske inte att det händer igen, men vi är nog med i många klasser och fajtas om medaljer. För svensk tennis skull så hoppas jag på mer spridning över landet när det gäller medaljerna.

De äldre spelarna tar sig till Göteborg på egen hand, andra åker med familjen. I Göteborg kommer Heikki ha hjälp av kollegan Jonatan Lundstedt som kommer hålla i träningar och annat mellan matcherna.

Helsingborgs TK saknar ett par toppnamn i 18-årsklasserna.
– Bella Bergkvist Larsson och Linea Bajraliu satsar båda på att komma in i junior-Grand Slams. De åker till Bulgarien nu för att försöka spela in poäng. Både de och Albert Widell har gått på gruset redan och satsar på det. För Bella är det ännu viktigare då hon är sistaårsjunior. Hon har vunnit SM alla år tror jag, så det är inte så konstigt att hon prioriterar annat nu, säger Heikki.

Simon Aspelin kommer vara på plats på SM i Göteborg.

Svenska Tennisförbundet kommer ha aktiviteter under SM-dagarna på GLTK. Personal från SvTF kommer vara på plats 29-30 mars och 2-3 april.
– Vi vill att våra tävlingar ska vara roliga och engagerande. Tanken är att man som spelare, förälder eller ledare ska kunna komma förbi och säga hej, få information, ställa frågor och kanske även ge feedback, säger Jonas Elmblad, kommersiellt ansvarig på SvTF.

Informationsträffar i konferensrummet:
30/3 kl 13-14: Tävling (Bengt Helmersson) – för föräldrar och tränare
30/3 kl 14-15: Trygg Tennis (Mikaela Lecomte Seger) – för föräldrar och tränare
3/4 kl 11-12 och 16-17: Träffa nya Sportchefen och DC-kaptenen Simon Aspelin – för spelare, föräldrar och tränare