Sommartouren är inne på slutspurten och landar nu på Fair Play TK:s nya grusbanor i Malmö.
Kvalfinalerna pågår när vi får tag i Fair Play TK:s klubbchef Janne Immonen.
– Vi öppnade upp de sju nya banorna här i maj och har haft enormt mycket spel på dem. För att vara första året är banorna förhållandevis bra, å andra sidan är det inte lätt att spela på båstadsgrus i den här värmen. Det kan gå snabbt och vara lite halt. Anläggningen är helt fantastisk och vi har fått upp alla skyltar och jobbet är klart inför våra tävlingar nu i augusti, säger han. 

Det har varit en febril aktivitet i malmötennisen under sommaren. Varje år håller Fair Play TK en kostnadsfri tränarpraktik som ett led i rekryteringen av nya tränare.
– Vi har varje år ett 20-tal som går Tennisens plattform. Det är nya krafter som inte varit tränare innan och som får gå här en vecka med våra coacher. Efter veckan har vi ett gäng nya tränare som kvalificerat sig för att bli timtränare eller mer frekventa tränare. Detta koncept har vi haft de senaste 20 åren. Vi behöver 50-55 tränare för att årligen upprätthålla vår organiserade träning, säger Janne Immonen.

Sommartouren som spelas 10-13 augusti är bara en av många tävlingar som pågår på grusbanorna i Malmö fram till 24 augusti.
Totalt 28 klasser (med totalt 300 deltagare) ska avgöras på gruset där landskapskampen är en av tävlingarna.
– Det är första gången vi arrangerar den tävlingen och det är också första gången vi arrangerar sommartouren med det nya formatet. Jag gillar det nya formatet därför att spelarna får fler matcher och det gynnar spelarutvecklingen. De yngre spelarna hittar sin nivå att spela på. Många vill upp på högsta nivån direkt men konkurrensen på sommartouren är väldigt tuff. Jag har följt sommartouren och jag kan konstatera att det varit gynnsamt för våra bästa spelare. De har regelbundet kunnat spela tävlingar på hög nivå med tuffa matcher i ett komprimerat program. Jag vill ge mycket beröm till Svenska Tennisförbundet som dubblade prispengarna och hittade rätt koncept.

Sommartourtävlingen i Malmö lockade 185 anmälda – men bara 56 fick plats.
– Det är ett väldigt starkt startfält där konkurrensen är mördande. Det har varit bra matcher i måndagens kval också.

Filip Bergevi hoppas på ny titel i sommartouren på hemmaplan.

Toppseedade i damsingeln: Fanny Östlund, USIF, Sofia Nami Samavati, Marina Yudanov, GLTK och Martha Matoula, Helsingborgs TK.
Herrsingeln: Filip Bergevi, Fair Play TK, Gustaf Ström, Näsbyparks TK, Marius Ruzgas, Fair Play TK och John Hallquist Lithén, GLTK.
– Vi har flera hemmaspelare med vilket är kul. Cornelia Lister spelar i Prag och kan inte vara med den här gången, men vi har Sofia Nami Samavati som tränar och spelar med Fair Play. Det är öppet om slutsegern där en spelare som Klara Milicevic som är oseedad mycket väl kan gå hela vägen. I herrsingeln känns det väldigt öppet där jag så klart hoppas på våra spelare Filip Bergevi och Marius Ruzgas, men det kommer bli tufft.

Janne Immonen lyfter fram den rutinerade organisationen bakom tävlingen. Han kommer också in på den svenska tennissommaren som gynnat svensk tennis.
– Jag har pratat med representanter för 10-15 klubbar och alla säger samma sak. Tennisen har fått ett lyft för det är så många bokade banor och det har varit svårt att hitta tränare.

Huvudtävlingen i Swedish Tennis Academy Open Sommartour startar på tisdagen och pågår till på torsdag då finalerna avgörs.

Till lottningen

Segrare på Sommartouren 2020 (damer)

YSB Sommartour (SM-serie): Kajsa Rinaldo Persson, Fair Play TK
Beddingespelen by Optimala hem: Kajsa Rinaldo Persson, Fair Play TK
Kalmarspelen: Fanny Östlund, USIF
Blå Jungfruspelen: Fanny Östlund, USIF
Strandbadsturneringen (SM-serie): Rebecca Peterson, SALK
Höllviksspelen: Caijsa Hennemann, Ullevi TK
SEB Karlskrona Open: Julia Rosenqvist, Helsingborgs TK
Holmen Paper Cup: Cornelia Lister, Fair Play TK
Växjö Sommartour: Caijsa Hennemann, Ullevi TK
Liljedahl Group Cup Sommartour: Caijsa Hennemann, Ullevi TK

Segrare på Sommartouren 2020 (herrar)

YSB Sommartour (SM-serie): Elias Ymer, SALK
Beddingespelen by Optimala hem: Filip Bergevi, Fair Play TK
Kalmarspelen: Markus Eriksson, GLTK
Blå Jungfruspelen: Gustaf Ström, Näsbyparks TK
Strandbadsturneringen (SM-serie): Filip Bergevi, Fair Play TK
Höllviksspelen: Markus Eriksson, GLTK
Holmen Paper Cup: Filip Bergevi, Fair Play TK
SEB Karlskrona Open – gräs sprint: Erik Grevelius, KLTK
SEB Karlskrona Open – grus: Gustaf Ström, Näsbyparks TK
Växjö Sommartour: Gustaf Ström, Näsbyparks TK
Liljedahl Group Cup Sommartour: Markus Eriksson, GLTK