En intensiv period väntar när gruset har gjort entré i tenniskalendern. Under fem dagar i nästa vecka pågår vårlägret i Båstad – för spelare från 13 år och uppåt – samtidigt som flera av tjejerna ska spela i Varbergs W15-tävling.
– Vårlägret är uppdelat i tre delar. Dels har vi U13 regionalt och nationellt med totalt 24 spelare och med regionstränare på plats. Samtidigt har vi lägret för 14 år och uppåt uppdelat på pojkar och flickor. När det gäller tjejerna så kommer några att vara i Båstad hela tiden, medan vi har ett gäng som spelar i W15-tävlingen i Varberg. I takt med att spelare åker ur, så ansluter de till lägret i Båstad, förklarar juniorförbundskapten Jonas Svensson.

Han kommer tillsammans med damlandslagets kapten Johanna Larsson stötta tjejerna som tävlar i Varberg. I huvudtävlingen spelar Caijsa Hennemann (KLTK), Nellie Taraba Wallberg (Påvelunds TBK), Bella Bergkvist Larsson (Helsingborgs TK) och eventuellt någon mer svenska och i kvalet  återfinns bland andra Tiana Tian Deng (SALK), Isabel Skoog (Stenungsunds TK), Linea Bajraliu (Helsingborgs TK) och Rebecca Malmström (KLTK).
De som är lite yngre, som Victoria Lacki (Helsingborgs TK) och Nicole Saidizand (Stora Wäsby TK), håller till på lägret i Båstad.

Vinicious Oliveira och Andreas Vinciguerra är två av tränarna på lägret. Foto: Torbjörn Dencker

När det gäller lägret för pojkar 14 år och uppåt kommer Davis Cup-kapten Simon Aspelin ansvara tillsammans med bland andra Andreas Vinciguerra (Tennis Stockholm). 

Startskottet för Svenska Tennisförbundets lägerverksamhet 2024 gick annars i Sundsvall i mars.
– Det var superbra, även om det inte var så många spelare på grund av nationella prov i skolan och annat. Å andra sidan var det väldigt hög kvalitet med individuella pass som annars är svårt att få till när det är många spelare. Det var ett lyckat läger där jag och våra förbundstränare Vinicious Oliveira och Geert de Meyer hade gott om banor och mycket tid med spelarna i Sundsvalls fina tennishall där jag hoppas att vi kan ha fler läger framöver, säger juniorlandslagstränare Carl Ackered.

Efter Sundsvall följde Junior-SM i Göteborg och i förra veckan samlade Carl Ackered ett gäng på totalt nio spelare på tennisakademin i Magaluf där Vinicious Oliveira jobbar till vardags. Även Christian Samuelsson var med som ledare.
– Vi var där för två år sedan med 09:orna. Nu hade vi ett kombinerat läger för 13-14-åringar. Det är en bra anläggning där vi fick gott om tid att fördjupa oss i specifika delar när det kommer till grusspel som skiljer sig mycket från inomhusspelet när det kommer till rörelse. Det var intensivt med många träningar under några dagar och jag tror att spelarna fick med sig mycket positivt hem. En del spelare åkte vidare till Super category-tävlingen i Portugal, säger Carl Ackered.

Carl Ackered och Nicole Saidizand under förra årets läger. Foto: Torbjörn Dencker

Carl Ackered, Vinicious Oliveira och Christian Samuelsson är också ledartrojkan för 13-åringarna i Båstad.
– Det är tolv killar och tolv tjejer födda 2011 från hela Sverige. Jag tycker att det är ett perfekt forum för våra spelare och oss att träffas tillsammans med tränarna från regionerna på plats. Det blir en bra motivationsfaktor för 13-åringarna att se de äldre spelarna. Det är kul att så många spelare får chansen och det blir roligt att möta alla motiverade spelare, säger Carl Ackered.

Jonas Svensson ser också fram emot en intensiv vecka med ett brett spann från 13-åringar till mer erfarna spelare.
– Simon (Aspelin) har också bjudit in några av DC-spelarna, så vi hoppas att de yngre spelarna tar rygg på de mer etablerade spelarna. För de unga tjejerna som får chansen i kvalet i Varberg blir det lärorikt med en professionell tävlingssituation, säger han.