Till helgen drar Partille Open igång. För klubbchefen och tävlingsledaren Anders Hammarstrand är det nya tider.
– Man kan verkligen prata om en utmaning. Det som vi innan har haft rutiner för ställs på sin ända och man måste tänka annorlunda och gå ut med ny information att vi vill se så lite besökare som möjligt, det blir tvärtom mot vanligt. Vi informerar om att hålla avstånd och undvika ombyte i hallen, säger Anders och lägger till:
– Samtidigt är det jätteroligt att vi kan genomföra en tävling i dessa tider. Det känns verkligen som att det finns ett stort behov av aktiviteter och man vill komma igång med matcher och återgå till ett någorlunda normalt liv. 

Partille Open har växt till en institution i tävlingssammanhang. Turneringen har funnits sedan början på 1990-talet. I år var det rekordmånga anmälda: 500 starter mot till exempel 400 förra året.
– Ser man till alla poolspelsklasserna har vi nästan en 50-procentig ökning. Vi har en tioårsklass som börjar på lördag där vi har 42 deltagare mot 26 förra året. Jag har varit tävlingsledare i 20 år och har aldrig varit med om något liknande och det är ju fantastiskt roligt.

Anders och hans kollegor har förstås örat mot rälsen och följer Folkhälsomyndighetens råd. Det innebär att varken veteraner eller seniorer kommer till start. Däremot kommer de juniorer som är anmälda till seniorklasserna antagligen få spela. När intervjun gjordes var det inte riktigt bestämt.
Tävlingen spelas i två perioder, dels nästa vecka dels andra veckan i juni. Det bestämdes sedan tidigare då det var planerat för Elite Hotels Next Generation som därefter blivit inställt.

“Det är mycket att förhålla sig till samtidigt som det är väldigt kul att vi kommer igång”, menar Anders Hammarstrand.

Anders Hammarstrand är heltidsanställd i Partille Tennis. Till sin hjälp för att fixa allt med tävlingen har han övriga tre tränare, föräldrar och några bland alla 800 medlemmar som matchfunktionärer.
Fyra grusbanor finns som vanligt till förfogande.
– Det ska bli kul att tävlingen kommer igång, att vi får till lite matchspel nu när det inte blir något seriespel heller på ett tag.

Klubben förhåller sig också till Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller resandet. Anders har fått säga nej till någon enstaka långväga gäst.
I övrigt kommer de flesta deltagarna från närområdet.
– Nästan alla kommer från göteborgsregionen, även om det finns de som reser från Jönköping, Varberg, Kungsbacka och andra kringliggande orter. Som mest är det 1,5 timmes bilväg för någon och då klarar vi kravet om att det inte krävs övernattning, säger Anders Hammarstrand och avslutar:
– Det känns lite skräckblandat nu. Det är mycket att förhålla sig till samtidigt som det är väldigt kul att vi kommer igång. Tennisen har ändå varit lyckligt lottad jämfört med andra idrotter, på så sätt att vi har kunnat bedriva verksamheten i stort sett som vanligt. Sen förstår jag de tennisklubbar som blöder som får in mycket av inkomsten via restauranger och shoper.