Johan Hedsberg har efter tre framgångsrika år som Davis Cup-kapten valt att inte förlänga avtalet som går ut vid årsskiftet.
– Jag har varit kapten nu i tre år och det har inte varit helt enkelt att få ihop det med mitt andra arbete, som kräver mycket av min tid. Jag är tacksam för att jag fick frågan att leda laget under dessa tre år. Därför känns det bra att få lämna över då killarna har chans på slutspel 2020. Det hade känts sämre om vi förlorat mot Israel, så de hade behövs starta i en längre divison. Då vet jag ärligt inte om jag hade kunnat sluta…, säger Johan Hedsberg.

När Johan Hedsberg tillträdde tjänsten 1 januari 2017 var Sverige rankat som nummer 40 på herrsidan. Nu är Sverige  15:e bästa nation.
I Svenska Tennisförbundets ”Färdriktning 2020” har målsättningen varit topp 20 i världen och det målet är uppnått.

– Mest glad som kapten är jag för vinsterna. För säga vad man vill, på denna nivå handlar det om att vinna. På juniorsidan handlar det i första hand om att bygga upp, men här handlar det om att vinna och det har vi gjort. Samtidigt som vi haft en värdighet och respekt mot varandra och de vi mött, säger Hedsberg och konstaterar att…
– Sverige är inget jättestort land, ändå har vi använt oss av 15 olika spelare under tre års tid och vunnit sju av åtta matcher.

Alla som varit med i och runt laget under dessa år har gjort det väldigt bra. Jag tror och hoppas att de känner att jag uppskattat dem alla väldigt mycket.

Christer Sjöö, Generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet, beklagar men respekterar beslutet:

– Vi hade gärna sett en fortsättning med Johan som Davis Cup kapten men har självfallet respekt för hans beslut. Johan är en unik ledare som besitter stora tenniskunskaper, vilket han inte minst visat under de senaste tre åren.

Johan Hedsberg arbetar året ut. Parallellt startar nu arbetet med rekryteringen av en ny kapten för det svenska Davis Cup-laget. Målsättningen är att kunna presentera en ny kapten före årsskiftet.

2020 års Davis Cup lottas den 24:e november i samband med Davis Cup Finals i Madrid.

Davis Cup-lagets resultat de senaste tre åren:

2017 – Europa/Afrika Grupp 2

Tunisien-Sverige i Tunis 2-3

Turkiet-Sverige i Antalya 1-4

Sverige-Litauen i Båstad 5-0

Uppflyttning till Grupp 1 

2018 – Europa/Afrika Grupp 1

Ukraina-Sverige i Dnipropetrovsk 2-3

Sverige-Portugal i Stockholm 3-2

Schweiz-Sverige i Biel/Bienne 2-3 (World Group Play-Off)

Sverige klart för Qualifier Round 2019

2019

Colombia-Sverige i Bogotá 4-0 (Qualifier Round)

Sverige-Israel i Stockholm 3-1 (Europa/Afrika Grupp 1)

Sverige klart för Qualifier Round 2020