Storbritannien blev en för tuff uppgift i Play Off-mötet i Billie Jean King Cup. Efter förlusten i London väntar spel i Europa-Afrikazonens grupp 1 nästa år.

Det blev förlust med 1-3 i Play Off-mötet med Storbritannien (dubbeln spelades inte). De betydligt högre rankade spelarna hos motståndarna fick dock kämpa för segern då svenskorna bjöd på riktigt bra tennis.
– Vi har haft en tydlig målsättning hela veckan och det är att vi skulle vinna den här matchen. När vi samlades i ringen med spelare inför matchen så sa vi att vi skulle slutföra det vi kommit hit för. Tyvärr förlorade vi knappt, men jag är samtidigt stolt över tjejernas insats, säger Billie Jean King Cup-kapten Johanna Larsson.

Efter vinsten på lördagen hade Kajsa Rinaldo Persson en på pappret tuffare match i söndagens inledande singel. 58-rankade Katie Boulter – som slog Caijsa Hennemann i går – stod på andra sidan nät.
Kajsa hade breakbollar emot sig i första servegamet men redde ut det och höll jämna steg i början. Boulter ökade tempot efter hand och bröt fram till 3-1 efter två dubbelfel av svenskan.
Kajsa hade två breakbollar i nästa game – men missade chansen att ta sig tillbaka i setet. 6-1 – ändå ett helt okej set av Kajsa Rinaldo Persson.
– Kajsa har varit otroligt fokuserad redan från dag 1 och har hela tiden blivit bättre och bättre. Hon har letat efter den där känslan man vill ha inför de här större matcherna och gjort det fantastiskt bra. Jag hoppas verkligen nu att hon tar med sig det positiva in i den individuella satsningen som fortsätter redan nästa vecka, säger Johanna Larsson.

I andra set inledde spelarna med att bryta varandra där brittiskan svarade för två dubbelfel i det andra gamet. Därefter höll spelarna sina servar till 3-3. Det sjunge gamet var långt. Det stod länge och vägde, men Kajsa redde ut det trots flera gamebollar emot sig. Istället break för Kajsa till 5-3 som spelade med stort självförtroende och hade 40-0 och tre setbollar. En bra serveretur, en nätrullare och ett dubbelfel senare stod det 40-40. Kajsa hade ytterligare en setboll men Boulter kunde gå fram till 5-4 (istället för 6-3 till svenskan) och höll sedan serven till 5-5.
Trots två breakbollar emot sig i nästa game lyckades Kajsa vinna fyra raka bollar och hålla serven till 6-5. Boulter höll serven och setet gick in i tiebreak.
Spelarna följdes åt i inledningen där Kajsa vände 3-4 till 5-4. Även Katie Boulter vann i sin serve och gick fram till 6-5 och matchboll som hon kunde förvalta och setet och matchen till Storbritannien.
– Det hade varit roligt om matchen gick till tre set. Hur hade Katie reagerat för ett tredje och avgörande? Det är något som gnager i en fortfarande, säger Johanna Larsson.

Skulle Caijsa Hennemann hålla kvar Sverige i matchen där Storbritannien hade skaffat sig en 2-1-ledning. Motståndarna valde att spela med Harriet Dart istället för Katie Boulter som föll mot Kajsa Rinaldo Persson på lördagen.
Spelarna bröt varandras servar inledningsvis och när nervositeten släppte och underhållningsvärdet höjdes kunde både Caijsa Hennemann och Harriet Dart hålla sina servar fram till 3-3. Sen kom breaket. Harriet Dart höll sedan serven och hade 5-3 och spelade med stort självförtroende inför en entusiastisk hemmapublik i Copper Box Arena.
Caijsa höll dock liv i setet genom ett break – ett game som bland annat innehöll en läcker stoppboll av svenskan.
Sen kom det svenska breaket till 5-5, men brittiskan bröt tillbaka direkt och servade sedan hem setet 7-5.
– Caijsa gjorde det hon kunde. Det hade varit roligt att se om vi hade kunnat få den där förändrade matchbilden. Caijsa försökte blanda spelet lite mer och få upp bollarna lite mer, men kanske var det för sent. 

Andra set inleddes med ett break i första gamet av brittiskan och sen höll spelarna egna serven tills nästa break kom och 5-2 för Harriet Dart som servade hem matchen mot Caijsa Hennemann men även för Storbritannien i den totala matchen.
Caijsa, som parkerar på 532:e plats på WTA-rankingen, gjorde en klart godkänd match mot en betydligt högre rankad spelare (138:a).
– Man får inte glömma bort att det inte alltid är en lätt uppgift att spela på den här arenan, med så stor publik och med Sverige på ryggen. Storbritannien gjorde det bra och vi gratulerar de till vinsten, säger Johanna Larsson och avslutar:
– Jag är är så klart ledsen och besviken att det inte gick vägen, samtidigt som jag är otroligt stolt över det som tjejerna presterar och hur de agerar. Vi har haft tre ord som hängt med oss hela veckan och det är modig, stark och ödmjuk och jag tycker att vi lämnar London med att ha uppfyllt de orden

Söndagens matcher
Katie Boulder – Kajsa Rinaldo Persson 6-1, 7-6(5)
Harriet Dart – Caijsa Hennemann 7-5, 6-2
Dubbelmatchen spelades inte.