Nu startar SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) ett tränarprogram för att få fram fler kvinnliga tränare i OS-truppen och för aktiva i ”Topp och Talang”.

Johanna Larsson är en av 20 tränare som SOK satsar på. Foto: Torbjörn Dencker

Totalt 20 kvinnliga tränare har nominerats av sina förbund för att de bedöms ha potential att vara topptränare inom sin idrott inom två till sex år. En av de utsedda tränarna i ”Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare” är före detta tennisproffset Johanna Larsson. 

Målet är att antalet kvinnliga tränare i OS-truppen ska gå från beklämmande tio procent till 35-50 procent med sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 som huvudmål, skriver SOK.
– Redan till sommar-OS i Paris 2024 och vinter-OS 2026 ska vi se ett starkt trendbrott i antalet kvinnliga tränare, säger förbundskaptenen i simning, Ulrika Sandmark, som är ansvarig för projektet för SOK:s räkning. 

Förbunden som är i stort behov av bra tränare välkomnar initiativet. De individuella sommaridrotterna är först ut och 13 stycken är med i satsningen. En utökning med tränare från lagbollspelen och vinteridrotterna planeras senare. 

Programmet drar i gång den 31 maj med en digital kick-off. Därefter ska gruppen träffas fysiskt eller digitalt fyra gånger per år under två års tid. Varje träff fokuserar på olika ämnen som är centrala för ett framgångsrikt tränarskap på toppnivå, som exempelvis retorik, hållbarhet och mästerskapscoachning. Tillsammans med respektive förbund ska en individuellt utformad utvecklingsplan tas fram för varje tränare som följs upp kontinuerligt. De intagna får även personliga mentorer.

Tränarna som är uttagna i satsningen: 

Amanda Högström, badminton
Johanna Karlsson, badminton
Lina Skoghagen, boxning
Lotta Andersson, brottning
Cornelia Kronwall, brottning
Johanna Gullroos, bågskytte
Malin Sundström, friidrott
Lotta Borgius, friidrott
Johanna Vikström, friidrott
Therese Larsson, golf
Janie Ahlström, gymnastik
Sofia Paldanius, kanot
Josefine Nordlöf, kanot
Emma Hawke, klättring
Malin Källström, rodd
Jenny Gustavsson, simning
Maria Öhman, simning
Claire Vilshed, simning
Johanna Larsson, tennis
Annie Andersson, triathlon

Läs mer på SOK:s hemsida här!