För drygt två månader sedan meddelade Svenska Tennisförbundet att Johanna Larsson tar över efter Mattias Arvidsson som ny kapten för det svenska Billie Jean King Cup-laget. Om knappt tre veckor ska hon nominera sin första landslagstrupp.
– Det är inte helt klart vilka det blir, men jag tror att många kan räkna ut vilka som ligger bra till. Jag har inte heller bestämt om det blir fyra eller fem spelare. Kommer vi i gruppen med sex lag så blir det fem matcher och då kan det vara bra att rotera lite. Kommer vi med gruppen med fem lag så blir det fyra matcher. Det är rätt stor skillnad och då räcker det kanske med fyra spelare. Det är inte avgörande men det är en parameter att ta hänsyn till.

Gruppspelet i Europa Afrika zongrupp 1 spelas i Turkiet i mitten av april. Den 13 mars ska Johanna meddela vilket preliminära lag Sverige kommer till spel med. Lottningen är ännu inte gjord men lagen som Sverige kan få möta är Bulgarien, Kroatien, Danmark, Egypten, Ungern, Lettland, Nederländerna, Norge, Serbien och hemmanationen Turkiet.

När det väl är lottat kommer en grupp bestå av med sex lag, det andra med fem och spelas i ett gruppspelsformat.
– Det är svårt att peka ut någon favorit innan lagens nomineringar är gjorda, men spelar både Petra Martic och Donna Vekic så har Kroatien ett mycket bra lag. Om Jelena Ostapenko spelar är Lettland en stark nation då vi vet att hon är vass även i dubbel, säger Johanna och fortsätter:
– Ungern har just nu tre stycken topp 100-spelare och en fjärde strax utanför. Där pratar vi ett jämnt lag. Jag skulle säga att de nationerna sticker ut, men frågan är om alla spelarna kommer till spel.

Rebecca Peterson debuterade i dåvarande Fed Cup-laget 2014 och har spelat 13 landskamper – flest av alla av dagens svenska spelare. Foto: Bildbyrån

Johanna Larsson är som bekant själv rutinerad landslagsspelare. Hon tillhörde landslaget under 14 år och är med 52 vinster i de individuella matcherna bästa svenska genom tiderna i den statistiken. Johanna har varit med i 48 landskamper som spelare, bara Sofia Arvidsson har fler ”ties”, 50 stycken.
Sverige rankas för tillfället som 28:e bästa nation i världen på damsidan.
– Jag tycker att vi har ett starkt och ganska jämnt lag just nu. Vi har bra spelare i toppen med framför allt Mirjam (Björklund) och Rebecca (Peterson) och vi har spelare som fyller på med exempelvis Caijsa Hennemann och Kajsa Rinaldo Persson. Om vi pratar dubbel så har vi Fanny Östlund som är i fin form med flera titlar i rad och även Jacqueline Cabaj Awad har gjort bra ifrån sig i landslaget.

Mirjam Björklund har varit med i landslaget sedan 2018 och är uppe i fem landskamper. Johanna Larsson hoppas att såväl Mirjam som Rebecca kommer till spel. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Rebecca Peterson och Mirjam Björklund känns på förhand som självklara namn i en svensk trupp om de står till förfogande. Finns det utrymme för någon överraskning?
– Det gör det definitivt. Spelarna jag nämnde har erfarenhet men är samtidigt inte så unga längre. Jag tycker det är viktigt att ta ut det bästa laget för stunden, men också se det på ett par års sikt. Det kan absolut bli aktuellt att ta med en junior, speciellt om jag tar ut fem spelare, säger Johanna som befinner sig i Litauen på en juniortävling (grade 2) med två av spelarna (Tilda Hessleryd och Max Dahlin) från Riksidrottsgymnasiet i Båstad där hon är tränare till vardags.

I dagarna blir det klart vem som ska assistera Johanna som tränare och vem som åker med som fysio.
Om sin egen nya roll som kapten säger hon:
– Det ska bli otroligt kul! Sedan jag hoppade på före jul har jag hunnit prata med många av de svenska toppspelarna. Ska vi göra bra resultat så behöver de bästa tacka ja. Väl på plats behöver vi få ihop gruppen och få en skön stämning så att vi kan prestera tillsammans. Det blir utmaningen. Detta är så nära den egna tävlingsnerven som jag kan komma. Att sitta på bänken under en sådan här lagmatch ska bli otroligt spännande.