Johanna Larsson verkar ha hittat formen lagom till Franska Öppna som hon spelar för tionde året i rad. Hon vann i första omgången och inför mötet med tidigare Parisvinnaren, 19-rankade Garbine Muguruza, säger hon: “Jag går in som underdog och det blir en kul utmaning där jag har alla möjligheter”.

Johanna Larsson har precis kommit tillbaka till hotellet som ligger cirka fem minuters bilväg från Roland Garros. Hon kan se tillbaka på en match som gick helt enligt planen.


– Inför matchen kände jag att det var mycket upp till mig hur det skulle gå. Jag visste att det skulle bli tufft, men känslan var att jag hade chansen att slå henne. Grus är kanske hennes sämsta underlag och samtidigt mitt bästa, säger Johanna.

Johanna Larsson är klar för andra omgången i Paris. Foto: Bildbyrån

Matchen mot Magdalena Rybarikova, rankad 74:a på WTA-rankingen, slutade 6-3, 6-4. 2008 var för övrigt senaste gången de nu 30-åriga rutinerade spelarna möttes i Paris och då vann slovakiskan i kvalet med 6-1, 6-2.

– När matchen startade i dag kände jag samma sak som inför matchen, att det är upp till mig. Jag drev på bra, men jag gick kanske på avslut för tidigt ibland och missade. Jag hade ändå en bra känsla hela tiden. Hon gjorde en del enkla misstag och servade inte jättebra.

Johanna Larsson stortrivs i den franska huvudstaden, där hon nu gör sin tionde raka Grand Slam-turnering. Bästa minnet behöver hon inte fundera på mer än någon sekund.

– Det var när jag mötte Flavia Pennetta. Jag låg under efter första set och hon hade 3-0 i andra. Jag vände och vann och tog mig till tredje omgången. Det är ju ganska kul att ha varit med så länge i den absoluta toppen, säger Johanna och konstaterar:

– Jag har fått vara skadefri och inte missat någon Grand Slam-turnering under alla år. Det var en gång, när jag blev sjuk i Australien, som jag missade den. Annars har jag spelat alla.

I Paris har hon hjälp av Erik Ullsten, Torsten Teschke och så fysion. Torsten är hennes nye tränare som hon samarbetat med sedan turneringen i Indian Wells.

– Han har varit med länge på touren och coachat många spelare. Han hjälpte mig i dubbel för länge sedan och jag har alltid tyckt att han var trevlig. När jag letade tränare i vintras så träffade jag honom i Australien och då frågade jag om han ville hjälpa till. Vi fick en extremt tuff start men nu känns det som att vi börjar hitta rätt. Han vet hur jag fungerar, både på och vid sidan av banan. Att Erik (Ullsten) är med är en tradition. Han brukar vara med i Paris och är en allt-i-allo och fixar med rack och mellanmål och allt vad det kan vara. Jag har ett bra team vid sidan av.

Johanna pratade om en tuff tid. Den här säsongen har inte blivit som hon önskat och hon har halkat ner till nummer 111 på WTA-rankingen. Det är dock något hon försöker avdramatisera.

– Jag får frågan om rankingen hela tiden, men jag tänker inte så mycket på den. Spelar jag bra, så kommer jag snabbt tillbaka. Jag är inte orolig för det. Alla har svackor, även jag. Nu känns det som att jag grävt mig ur gropen och det är skönt.

Segern i första omgången i Paris var därför ett kvitto på att magkänslan är rätt. Johanna Larsson har landat rätt med tränaren, hon har börjat hitta formen och glädjen är tillbaka.

– Det är många matcher där jag haft både set- och matchbollar, men vinsterna har runnit mig ur händerna. Jag tänkte inför förra tävlingen att botten var nådd, men det var den tydligen inte. Nu har jag hittat det positiva och har kul på banan igen. Jag kör boll för boll och tittar inte så mycket framåt. Man får kämpa för varje poäng och acceptera att det ibland inte går som man vill.

Hon har några dagar ledigt nu där träning står på programmet. Först på onsdag spelar hon nästa match i singelturneringen. I andra omgången väntar Garbine Muguruza som för tillfället är rankad nummer 19 i världen och som vann på Roland Garros 2015.
Det bli första mötet, men spelaren är ingalunda okänd för Johanna.

– Jag har tränat med henne några gånger. Hon tar bollen tidigt, slår hårt och vill styra och ställa. Det kommer bli tufft för hon gillar förutsättningarna här och har ju vunnit turneringen. Jag går in som underdog och det blir en kul utmaning där jag har alla möjligheter. Det är också skönt att veta så tidigt vem man ska möta.

I fredags tränade hon med kompisen Rebecca Peterson. Johanna tror mycket på sverigeettan.

– Hon är minst sagt redo kan jag säga. Det blir åka av för henne i morgon (måndag). Hon kommer smacka bort Yulia Putintseva. Hon kommer inte hinna med Rebecca som ser ut att vara bra i form. Hon är väldigt lugn där ute och kör sin grej. Det Rebecca får se upp med är Putintsevas stoppbollar, men det tror jag att hon har scoutat.

I herrturneringen ställs Mikael Ymer (149 på ATP) mot Blaz Rola (183) från Slovenien. I dubbelturneringen spelar Robert Lindstedt tillsammans med Marton Fucsovics från Ungern. Lindstedt kommer närmast från spel i Geneve där han gick till final.

Mer info om Franska Öppna här!