Bella Bergkvist Larsson, Helsingborgs TK och Victor Rydén, Södertälje PTK tog dubbla guld under Junior-SM på GLTK i Göteborg.

Det var hög nivå på spelet i alla klasser när JSM i Göteborg avgjordes den gångna veckan med sista finalen på annandag påsk.
Första medaljerna delades ut till Flickor 14 där klubbkompisarna Lea Nilsson och Tiana Tian Deng i Salk möttes i singelfinalen. Lea kunde vinna med 6-2, 6-3. Tiana skulle dock få revansch i dubbeln där hon och Fredrika Nicander, KLTK besegrade Lea Nilsson och Sonja Wedenski, Salk med 4-6, 6-4, 10-7.
– Det kändes bra! Andra set i singelfinalen hade jag lite sämre längd och då kunde hon gå på, men annars var det stabilt, säger Lea Nilsson som summerar dagarna:
– Man äter, sover, vilar – och spelar Uno!

I Pojkar 14 hade Victor Rydén, Södertälje PTK, ett minst sagt lyckat SM i Göteborg. Först tog han och Linus Andersson, Helsingborgs TK, guld i dubbel efter finalseger mot Filip Hesser, Lidingö TK och Oscar Karmteg, Smedslättens LTK. På påskafton blev det ett nytt guld efter seger i singelfinalen mot Fabian Engkvist, Hellas TK med 4-6, 6-2, 6-3. 

Victor var som sagt inte ensam om att vinna dubbla SM-guld. Bella Bergkvist Larsson, Helsingborgs TK, fick jubla dubbelt upp. Först vinst i singelturneringen där hon finanslog hemmaspelaren från GLTK Nellie Taraba Wallberg med 4-6, 7-5, 6-4.
– Det var en väldigt tuff final. Jag låg under 4-6, 0-3. Jag spelade inte min bästa tennis. Jag var trött efter många matcher, men det gick bra till slut. Jag gjorde mitt bästa.

I mästerskapets sista final tog hon hem dubbeln tillsammans med Fair Play TK:s Tilda Larsson med knapp marginal. I finalen mot Helsingborgs TK-duon Linea Bajraliu och Tilda Hessleryd blev det 3-6, 7-5, 10-8.
– Jag och Tilda spelade inte så bra i första set. Jag sa till Tilda före matchen att skälla på mig om jag spelade dåligt för jag antog att jag skulle vara trött efter singelfinalen. Jag vet inte hur vi gjorde det, men vi tog andra set och sedan vinst i tiebreak som är vår specialitet, så det var skönt. Jag är stel och trött nu men, det har varit en jätterolig vecka. Det är speciellt med SM-guld med tanke på att det är sista året för min del här i Göteborg. Det är en titel som jag tar med sig, säger Bella Bergkvist Larsson.

Ludvig Hede, Särö LTK, vann dubbla SM-guld i 14-årsklassen förra året. Nu gällde 16-årsklassen och det blev ett nytt guld i singel – och ett silver i dubbeln. Han vann singelfinalen mot Tom Noltorp, Fair Play TK, med 6-1, 6-2. I dubbeln var det William Rejchtman Vinciguerra, Fair Play TK och Filip Söderqvist, Södertälje PTK, som fick jubla högst. De vann mot Ludvig Hede, Särö LTK och Isak Brywe, Särö LTK 6-1, 6-2.

Fair Play TK, Helsingborgs TK, Salk, Södertälje PTK, Särö LTK, KLTK och Smedslättens LTK hörde bland de klubbar som samlade flest medaljer den här gången.

Stefan Edbergs Stipendium

För drygt 25 år sedan grundade Stefan Edberg, tidigare världsetta och flerfaldig Grand Slam-vinnare, Stefan Edbergs stiftelse för utbildning av unga tennisspelare. Stiftelsen ger varje år ut stipendier till de ungdomar i 14- och 16-årsklasserna som sammanlagt lyckas bäst under året i SALK Open, JSM inne, Båstad och JSM ute, samt ett mindre belopp till stipendiaternas klubbar. Efter JSM har aktuella poängställningen uppdaterats, se ställningen här.

FS14

🥇Lea Nilsson, Salk
🥈Tiana Tian Deng, Salk
🥉Rebecaa Malmström, KLTK
🥉Sonja Wedenski, Salk

FD14

🥇Tiana Tian Deng, Salk / Fredrika Nicander, KLTK
🥈Lea Nilsson, Salk / Sonja Wedenski, Salk
🥉Victoria Oros, Gothia Tennis / Thea Westergren, Gothia Tennis
🥉Olivia Herentz, Svedala TK / Lisa Noltorp, Fair Play TK

PS14

🥇Victor Rydén, Södertälje PTK
🥈Fabian Engkvist, Hellas TK
🥉William Kaltenecker, Norrköpings TK
🥉Maximus Muller, Södertälje PTK

PD14

🥇Victor Rydén, Södertälje PTK och Linus Andersson, Helsingborgs TK
🥈Filip Hesser, Lidingö TK och Oscar Karmteg, Smedslättens LTK
🥉Benjamin Du, Karlstads TK och Oliver Wei Liu, Ullevi TK
🥉Mick Ilnicki, Fair Play TK och Maximilian Schlawitz, Djursholms TK

FS16

🥇Bella Bergkvist Larsson, Helsingborgs TK
🥈Nellie Taraba Wallberg, GLTK
🥉Linea Bajraliu, Helsingborgs TK
🥉Isabella Svahn, KLTK

FD16

🥇Bella Bergkvist Larsson, Helsingborgs TK och Tilda Larsson, Fair Play TK
🥈Linea Bajraliu och Tilda Hessleryd, Helsingborgs TK
🥉Edit Cosmo och Fredrik Runström, Fair Play TK
🥉Clara Nilsson, Fair Play TK och Anastasia Pettersson, Jönköpings TK

PS16

🥇Ludvig Hede, Särö LTK
🥈Tom Noltorp, Fair Play
🥉William Rejchtman Vinciguerra, Fair Play TK
🥉Emil Kindhult, Smedslättens LTK

PD16

🥇William Rejchtman Vinciguerra, Fair Play TK och Filip Söderqvist, Södertälje PTK
🥈Ludvig Hede, Särö LTK och Isak Brywe, Särö LTK
🥉Emil Kindhult, Smedslättens LTK och Daniel Margoulis, Särö LTK
🥉Tom Noltorp, Fair Play TK och Albert Widell, Helsingborgs TK