Vilken födelsedagspresent Kajsa Rinaldo Persson gav sig själv – och det svenska laget. Det blev 6-4, 6-1 mot 93-rankade Jodie Burrage i första matchen efter mirakelvändning. 

Kajsa Rinaldo Persson – 372:a på WTA-rankingen – höll på att få en smakstart mot 93-rankade Jodie Burrage, men med små marginaler hamnade hon istället i 0-4-underläge i första set. Hon hade två breakchanser i det första gamet. Brittiskan kunde hålla ihop det och bryta i nästa och kunde sedan bryta ännu en gång efter ett jämnt game.
– Även om det stod 0-4 kände jag att jag var med i matchen. Jag fick inte riktigt med mig gamen. När jag fick med mig första gamet sedan så kunde jag slappna av lite. Jag märkte att hon var väldigt nervös och då släppte mina nerver. Vi hade bra stöd både från laget och från läktaren. Det var bara superkul, säger Kajsa som fyller 26 år i dag.

Kajsa fick en chans tillbaka i matchen där hon tog vara på den andra breakbollen i gamet. 4-1 varpå hon höll serven till 4-2.Kajsa hade bra tålamod i de långa duellerna och tog chansen när hon hade breakboll vid 40-30 till 4-3. Setet levde igen där brittiskan stått för 16 unforced errors så långt. Kajsa höll serven till 4-4. Sen kom nästa break till 5-4. Skulle Kajsa Rinaldo Persson palla för trycket och serva hem första set? Så långt 67 procents förstaserve för Kajsa. Vid 40-15 kom dock ett sällsynt dubbelfel, men en stark serve på det innebar sex raka game och setvinst med 6-4.
– Jag hittade ett bra tempo i mitt grundspel och taktiken var att spela in mycket första servar.

Kajsa fick bästa tänkbara start då hon bröt direkt i andra set. Medan brittiskan verkade ha tappat konceptet helt, så spelade Kajsa ut och verkade stortrivas i den stora arenan. Åttonde raka gamet kom och 2-0 i andra set.
Jodie Burrage lyckades hålla sin serve till 2-1 och bröt en lång svensk svit, men det var tillfälligt. Kajsa fortsatte hålla serven och bröt i nästa och gick fram till en 4-1-ledning. Efter vissa besvär och med marginalerna på rätt sida gick hon fram till 5-1.
Jodie Burrage lyckades inte hålla serven – märkbart tagen av hemmatrycket och av en stark svenska – och Kajsa Rinaldo kunde vinna med 6-4, 6-1.
– Detta är en av mina största vinster i karriären och en av de största arenorna jag spelat på. Att jag dessutom kunde vinna gör att jag är superglad.

Caijsa Hennemann gick ut med 1-0 till Sverige i ryggen. 58-rankade Katie Boulter bröt svenskans serve direkt och skaffade sig en 2-0-ledning och hade två breakchanser i tredje gamet. Caijsa kunde hålla sin serve men blev bruten i nästa game. Brittiskan ettan spelade med högt tempo, gjorde få misstag men Caijsa hängde med och hade flera chanser att bryta fram till 3-5 men förlorade setet med 2-6 efter en timmes spel.

Caijsa Hennemann, 532 på rankingen, inledde andra set med att hålla serven. Det gjorde även Katie Boulter vars styrka, en av dem, är just serven. Sen kom breaket för brittiskan – och ett till – och setet gick till brittiskan med 6-1.

Ställningen är 1-1 i Play Off-mötet. Söndagen inleds preliminärt med mötet Katie Boulter – Kajsa Rinaldo Persson och därefter Jodie Burrage – Caijsa Hennemann och sist dubbelmatchen.
– Jag har en stark tro på mina spelare så jag är inte överraskad att det står 1-1. Jag vet att de håller en hög nivå även om inte rankingen säger så. Det finns en växel till så det blir intressant att se vad vi kan göra i morgon. Pressen är fortfarande på det brittiska laget, säger BJKC-kapten Johanna Larsson.

 • Matchfakta

  Sändningstider SVT
  Söndag 12 november
  13.00-20.00, SVT Play
  13.15-13.55, SVT1/Play
  13.55-14.30, SVT2/Play