Det blir en speciell helg för Kajsa Rinaldo Persson. En av karriärens höjdare väntar samtidigt som det ska firas födelsedag. 

Kajsa Rinaldo Persson har ett bra år bakom sig och har tagit kliv på rankingen. Just nu är Ystad TK-spelaren från Växjö singeltrea i Sverige efter Rebecca Peterson och Mirjam Björklund. Kajsa är rankad 372:a och tog ett skutt efter senaste tävlingen i Glasgow där hon gick till kvartsfinal. Det har faktiskt blivit två tävlingar i Storbritannien den senaste månaden. Först 100 000-tävlingen i Shrewsbury där hon kvalade in men föll i en tresetare i första omgången. Och så senaste tävlingen då som var på $60 000-nivå. Där blev det förlust i kvartsfinalen mot tredjeseedade 154-rankade ukrainskan Daria Snigur med 6-7(9), 6-0, 2-1 innan Kajsa tvingades ge upp.
– Jag spelade två tävlingar och kvalade i bägge, så det blev intensivt med många matcher. Innan dess hade jag inte spelat på fyra-fem veckor. Jag fick en känning i ljumsken och ville inte riskera något så tätt inpå Billie Jean King Cup. Det känns bra nu igen. 

Samtidigt var det med blandade känslor hon bröt, då det var första gången hon nådde en kvartsfinal i $60 000-tävling.
– Jag känner att jag har utvecklat mitt spel under hela det här året, så det är skönt att det börjar ge resultat. Men det är så klart surt att bryta när jag väl var i kvartsfinal.

Laget som väntar i helgen. Foto: Lawn Tennis Association

Play Off-matchen i London i helgen är alltså långt ifrån första besöket på de brittiska öarna. I början av året spelade Kajsa tre tävlingar i rad här.
– Det har blivit en hel del. Det är nära hit och tävlingarna är alltid jättebra organiserade. Jag sa till Johanna inför de här två sista tävlingarna att jag åker hit och spanar läget på de brittiska spelarna inför vår match, säger Kajsa med ett skratt.
– Flera av Storbritanniens BJKC-spelare är i min ålder och till och med något äldre. Harriet Dart var med i båda tävlingarna jag spelade i England och Skottland nu och jag mötte Jodie Burrage i Glasgow förra året, så jag har rätt bra koll.

Förutom Harriet Dart och Jodie Burrage består det brittiska laget även av Heather Watson, Katie Boulter och debutanten Maia Lumsden.
Kajsa Rinaldo Persson inser att Sverige slår ur underläge, men ser att chansen finns.
– Vi räknar med att det blir tufft, men vi tror på oss. Man har alltid en chans och vi går för vinst. Vi ska göra allt vi kan och så får vi se hur långt det räcker.

Kajsa Rinaldo Persson och Caijsa Hennemann i en av dubbelmatcherna under gruppspelet i Turkiet. Foto: Daniel Kopatsch / Bildbyrån

Sedan i tisdags har Kajsa tränat med Caijsa Hennemann, Lisa Zaar och Bella Bergkvist Larsson i matcharenan Copper Box Arena i Queen Elizabeth Olympic Park. Det råder ingen tvekam om att hon trivs i gänget.
– Vi känner varandra rätt bra nu och har jättekul tillsammans. Clare (Pedersen, fysio) var också med i Turkiet. Det är jättebra gemenskap och som Lisa (Zaar) sa häromdagen, ”om alla mår bra så presterar man också bättre”.

I nuvarande BJKC-lag så är faktisk Kajsa Rinaldo Persson äldst. Någon mammaroll vill hon dock inte prata om.
– Haha, nej, då har vi ju både Clare och Tove (Kjeller på SvTF) som är äldre och tar den rollen bra. Jag känner mig inte riktigt där ännu även om jag fyller 26 år på lördag faktiskt.

Det vore kanske dumt att fråga om vilken den bästa presenten skulle vara, men vi ställer den ändå.
– Det blir ett intressant sätt att fira födelsedag på och det är klart att bästa presenten vore om vi har med oss 2-0 från lördagen. Det hade varit helt underbart. 

Sändningstider SVT

11 november
15.00-20.00, SVT Play
15.00-17.50, SVT1/Play

12 november
13.00-20.00, SVT Play
13.15-13.55, SVT1/Play
13.55-14.30, SVT2/Play