Efter en perfekt start – 3–0 i premiären – laddar Sverige om för lördagens match mot Kazakstan.
Vid vinst säkrar Sverige gruppsegern och därmed en plats i kvartsfinal i Davis Cup Finals.

Robin Söderling, nu med 2–0 i facit som DC-kapten, summerar lagets insats mot Kanada på torsdagskvällen:
– Alla gjorde det riktigt bra och jag hade inte kunnat önska mig en bättre start. Både jag och spelarna är nöjda så här långt.

De sex gruppvinnarna, tillsammans med de två bästa tvåorna, går vidare till kvartsfinal. 3–0 i matcher och 6–0 i set innebär onekligen ett bra utgångsläge inför den andra och avslutande gruppspelsmatchen.
– Det kan inte bli så mycket bättre. Att vi vann utan att tappa set kan faktiskt betyda mycket i slutändan. Men det viktigaste var att vi vann. Det kommer bli en tuff match mot Kazakstan. Vi har en bra chans att vinna den också och då spelar det ingen roll att vi vann stort mot Kanada, säger Söderling.

Förutsättningarna är klara: vid seger mot Kazakstan är Sverige klart för kvartsfinal. Vid förlust kan Sverige fortfarande vinna grupp B, beroende på resultatet i söndagens match mellan Kanada och Kazakstan. Slutar Sverige tvåa i gruppen kommer match-, set- och gameskillnad bland övriga fem grupptvåor avgöra vilka två som avancerar till kvartsfinal.

På fredagen står lättare träning på programmet. Lördag 10.00 är matchstart mot Kazakstan som, i alla fall på papperet, har ett starkare lag än premiärmotståndaren. Laget toppas av Alexander Bublik (rankad 36 i singel/48 i dubbel). Dmitry Popko (178/444), Mikhail Kukushkin (183/128), Aleksandr Nedovyesov (534/72) och Andrey Golubev (937/28).
– De har ett bra lag. Jag är inte riktigt säker på hur de kommer att ställa upp. De har tre bra singelspelare, antagligen kommer Bublik att spela och så får vi se vem som spelar andrasingeln. I dubbeln har de också lite alternativ. Om Elias och Micke spelar bra, och om Robban och André spelar dubbeln och presterar som de gjorde i går så har vi en bra chans att vinna, säger Söderling.

Vid eventuellt avancemang spelar Sverige kvartsfinal den 1 eller 2 december.

Matchen mot Kazakstan sänds i Kanal 9 och Eurosport Player.

Läs mer:

Davis Cup Finals – så fungerar det

Sedan 2019 spelas Davis Cup Finals i ett nytt VM-format. I år väntar ytterligare en nyhet då gruppspel och kvartsfinaler spelas i tre olika europeiska städer – Madrid, Innsbruck och Turin. Sveriges matcher i grupp B spelas i Madrid, där också semifinaler och finaler avgörs.

18 nationer deltar. Dessa delas in i sex grupper med tre länder i varje. I gruppspelet möter alla varandra och de sex gruppvinnarna, tillsammans med de två bästa tvåorna, går vidare till kvartsfinal.

Regerande mästare (2019) är Spanien.

Lottning Davis Cup Finals

Madrid, Spanien (Madrid Arena)
Grupp A: Spanien, ryska förbundslaget (RTF), Ecuador
Grupp B: Kanada, Kazakstan, Sverige

Innsbruck, Österrike (Olympia Halle)
Grupp C: Frankrike, Storbritannien, Tjeckien
Grupp D: Kroatien, Australien, Ungern

Turin, Italien (Pala Alpitour Arena)
Grupp E: USA, Italien, Colombia
Grupp F: Serbien, Tyskland, Österrike