Roland Garros juniortävling närmar sig och en av de svenska spelarna som kvalificerat sig är Kevin Edengren, som har sin tennisbas i Spanien och som just nu är rankad 22:a bland världens juniorer. 

När vi pratar med Kevin har han precis lämnat ITF-tävlingen i Kalmar och befinner sig i Milano för den stora J500-tävlingen där han och Sebastian Eriksson (KLTK) var med i huvudlottningen och Nellie Taraba Wallberg (GLTK) spelade kval. Tyvärr blev det uttåg från tävlingen i Italien redan i första omgången för båda killarna medan Nellie tog sig till andra kvalrundan. 

Vi backar istället bandet till ITF-tävlingarna i Sverige för att höra hur Kevin Edengrens (Älta TK) summering låter.
I Värnamo ställdes han mot Sverigetrean i singel, Dragos Madaras (Fair Play TK).
– Jag kom till tävlingen utan några speciella förväntningar. Det var kul att möta Dragos i första omgången. Jag såg fram emot den matchen. När den väl var igång blev det tufft, men det var en bra fajt trots att det blåste mycket. Båda kämpade på bra, men i slutet av matchen var han lite bättre.

Dragos vann $15 000-tävlingen i Värnamo och sa i intervjun med tennis.se: ”Jag är ganska säker på att Kevin snart kommer vinna matcher på ITF-touren. Han är en väldigt bra spelare”, berömde Dragos.
– Jag läste det, det var jättesnällt sagt. Dragos är en skön kille även utanför banan, säger Kevin.

Foto: László Illes ImagineStudio AB

I Kalmars $25 000-tävling väntade kompismöte i första omgången där han ställdes mot Sebastian Eriksson (KLTK).
– Jag har tränat mycket med ”Sebbe”. Vi var i Båstad nyligen och vi har varit hos Thomas Enqvist tillsammans och vi känner varandra väl. Jag visste att det skulle bli en tuff match. Han kom hit från en titel i en stor juniorturnering i Tyskland (J500 i Offenbach) och hade stort självförtroende. Samtidigt känner jag mig i bra form, så båda spelade helt okej. Jag kunde varit mer vaken i första set. Jag började dåligt och det var nog för att jag var lite nervös. Vi möttes ju redan när vi var 11-12 år gamla, så det är speciellt att mötas. Sen spelade jag upp mig och i tredje set hade jag 2-0, men slarvade bort några game och han fick breaket. Han servar väldigt bra och var starkare i slutet.

Vad skiljer dig och Sebastian som spelare, enligt dig?
– Jag tror att han är lite större kroppsmässigt. Han har lite mer power i sina slag, han får lite mer kraft i både serven, forehand och backhand. Själv försöker jag jobba mycket med fysen för att bli starkare. Jag tror att det är mest styrkan som skiljer. 

Vad betyder tävlingarna på ”hemmaplan”?

Foto: László Illes ImagineStudio AB

– Det är jättekul att få spela de här tävlingarna i Sverige och få wild card och chansen att visa upp sig. Det är jag jättetacksam för. Det är alltid kul att spela mot äldre spelare och se var man står mot de som är rankade runt 500-1000. Förra året spelade jag tre proffstävlingar, två i Sverige och en i Danmark.

Spanien är Kevins bas sedan åtta år tillbaka. Det var hans förre tränare i Södertälje PTK, Yerko Müller, som tipsade om att åka ner en vecka och där kom Kevin i kontakt med nuvarande tränaren Pedro. 

Sommartid försöker Kevin alltid komma hem till Sverige.
– Jag hälsar på lite vänner och så mormor och morfar och farmor och farfar, som brukar komma och titta när jag spelar. När jag väl är hemma är det alltid jättetrevligt.

När Båstad nämns i samtalet, säger han:
– Jag har inte funderat så mycket på det, men det hade så klart varit jätteroligt att få en chans att kvala i Båstad.

Kevin är rankad 22:a bland världens juniorer – men han siktar högre.
– Målet är runt topp 10. Det kommer inte bli lätt men inte omöjligt om jag spelar bra över tid. Jag är taggad för det målet men då måste spelet blir jämnare. Det är några pusselbitar som måste sitta för att ta mig till nästa nivå. 

17-åringen från Älta TK, som fyller körkort den 1 juli, gjorde Grand Slam-debut i juniortävlingen i Australien Open i januari.
Nu väntar karriärens andra Grand Slam när han snart får gå ut på gruset på Roland Garros. Junioransvarig på SvTF, Jonas Svensson, är med som coach.
– Jag är jättetaggad! Man har hört mycket om det. Det är en stor turnering och dessutom på grus som har blivit mitt favoritunderlag. Jag tror inte kommer bli seedad så det kommer bli en tuff lottning. Men det kommer bli kul att vara där med ”Sebbe” (Eriksson) och Albert (Saar). Sen är det jättetråkigt för Max (Dahlin) som missar det. 

Kevin siktar på första vinsten i en Grand Slam-tävling. Foto: László Illes ImagineStudio AB

Vilka förväntningar har du? 
– Att gå så långt som det är möjligt även om jag vet att det blir tufft. Jag har aldrig vunnit en match i Grand Slam så jag hoppas på första vinsten nu. Jag hoppas också på en bra dubbelturnering för det är många poäng på spel där också. 

Rafael Nadal vann fjolårets final på Roland Garros efter finalvinst mot Casper Ruud. Det var spanjorens 14:e titel i Paris. Att han inte återfinns i årets startfält bland seniorerna beklagar Kevin.
– Jag gillar honom mycket! Han är en ”grinder”, lite så som jag försöker spela. Jag gillar att pumpa på, springa och fajtas om varje boll. Hans mentalitet är enorm och det finns många saker jag försöker ta efter. 

Vem vinner Franska?
– Jag säger Alcaras! Du då?

Skribenten drar till med Holger Rune.
– Bra val. Han är i bra form, men jag vet inte om han orkar hela vägen.