För två år sedan startades ett nytt projekt med internationella tävlingsresor, som ett samarbete mellan coacher från klubbar, akademier och förbund. Redan vittnar tränarna om en positiv effekt.

Fem killar, födda -03, befinner sig just nu på en tävlingsresa i Tyskland, där de spelar två ITF-turneringar. Tennisakademin Good to Great genomför tävlingsresan med stöd av Svenska Tennisförbundet, som också stärker upp på ledarsidan med DC-tränaren Jonas Svensson.
Ledare från Good to Great är Johan Hedsberg, vilket innebär att killarna får träning och matchning under ledning av en synnerligen erfaren duo, tillika ledarstab för Sveriges Davis Cup-lag.

De som spelar i J4-tävlingen i tyska Bruchköbel i Tyskland just nu är Måns Dahlberg (Påvelunds TBK), Michael Minasyan (Danderyds TK), Timothy Carlsson Seger (KLTK), Isac Strömberg (Åkersberga TK) och Arslan Temirhanov (SALK). Därefter åker gänget vidare till ytterligare en J3-tävling i Tyskland.

Jonas Svensson, Svenska Tennisförbundet och Johan Hedsberg (DC-kapten), Good to Great, håller i träningspassen under tävlingen i Tyskland.

Detta är alltså en del av den satsning på internationellt tävlingsspel som sjösattes för två år sedan. Målet är att få ut fler tränare och spelare i den internationella miljön. Ett annat mål är att främja samarbete mellan olika aktörer och träningsmiljöer inom tennisen. 

– Vi inledde satsningen 2017 efter dialog med elitklubbarna, riksidrottsgymnasierna och tennisakademin Good to Great. Det är glädjande att se att den fallit så väl ut, säger Niklas Fjeldstad, sport- och utvecklingsansvarig på Svenska Tennisförbundet och fortsätter:

– Med facit i hand, så här långt, har många av ungdomarna kunnat klättra på den internationella rankingen med hjälp av denna verksamhet. Med gemensamma krafter får vi ut många i internationellt spel, och även tränarna skaffar sig värdefulla erfarenheter. Vi kan redan nu se att satsningen har varit en framgångsfaktor i flera av våra juniorers positiva utveckling, säger han.

Coacherna som åker med på sommarens olika tävlingsresor i Europa, kommer från klubbar och akademier som Danderyds TK, Åkersberga TK, SALK, KLTK och Good to Great. Erik Carlbom, som är en av tränarna (och klubbchef i Åkersberga TK), har varit med i projektet ett tag och ser vinsterna med det.

– Jag är en stor förespråkare av upplägget, för som ensam klubb, akademi eller ett förbund är det svårt att göra resan på egen hand. Här är samverkan avgörande där man måste dela upp ansvaret för spelarens utveckling.

Erik Carlbolm reser med pojkar födda -03, däribland Isac Stömberg som liksom Erik själv tillhör Åkersberga TK.


Erik reser mest med pojkar födda -03. I den gruppen finns Isac Strömberg. Till vardags stöter de på varandra nästan dagligen i hemmaklubben Åkersberga TK. Erik Carlbom har sett hur utvecklingen hos Isac och de andra jämnåriga gått framåt – och hur spelarna byggt på sig erfarenhet – sedan projektet startade.

– Det har absolut gett resultat. Vi gjorde första resan med 03:orna till Barcelona för två år sedan, då var de 14 år gamla. Det skördade inte frukt direkt, för det är inte helt okomplicerat att få till att alla ska kunna samtidigt. Nu är samordningen mycket bättre och det känns som vi är på helt rätt spår. Titta bara på den här sommarens alla resor vi har framför oss, där vi verkligen visar att det går att få ihop när förbund, akademier och klubbar samarbetar, säger Erik Carlbom och tillägger:

Erik Carlbom.

– Det är viktigt att ingen pinkar in sitt revir för att favorisera sin spelare och det finns inga tecken på det heller. Coacherna som är med på resorna har en bra dialog och känner alla att det är en viktig satsning. Vi är på helt rätt väg och jag är så tacksam att detta blev av.

Vad ger det dig själv som tränare?

– Det är klart att det ger en kick i vardagen. När vi jobbar med spelarna på det här sättet ger det ju en otrolig erfarenhet. Att coacha utomlands är en helt annan sak än här hemma. Det är en win-win för alla och det är viktigt att vi är så många coacher som är ute och reser för då bli också nivån bättre och förståelsen större inom de forum vi träffas på.

Erik Carlbom åker tillsammans med Jonas Kvarnlöf (Danderyds TK) och en trio spelare till Lag-EM i augusti och därifrån till en ITF-turnering i Polen.

– Beroende på hur det går för oss i EM kommer vi ansluta i vecka 2 eller vecka 3 i Krakow. Uppsidan med att åka med flera spelare är att det inte är lika mentalt jobbigt för spelarna att vara på samma ställe i två-tre veckor, vilket det kan vara när man reser på egen hand. Den sociala biten är viktig i den här åldern.

Satsningen genomförs med stöd av Riksidrottsförbundet. Sedan starten har runt 30 tävlingsveckor genomförts. Målgruppen är juniorer på landslagsnivå där spelarna kan söka ett resestipendium för att täcka delar av sina kostnader. Resestipendierna delas ut med hjälp av medel ur Svenska Tennisförbundets fonder.
Tennisförbundet bidrar med finansiering och samordning av resorna, där Fredrik Hörnell, landslagscoach för U14- och U16-landslagen,är koordinator och sätter ihop programmet i samråd med berörda tränare.

– Det är inte helt lätt att sy ihop dessa tävlingsveckor med tanke på att det är många kalendrar som ska ”synkas” och att det handlar om ungdomar som är mycket tävlingsaktiva. Det är ett gott betyg på samarbetsklimatet inom tennisen att vi ändå lyckas, konstaterar Niklas Fjeldstad.

Mer info om pågående tävlingen i Tyskland här