Håstahöjden i Hudiksvall blev sista stoppet på Svenska Tennisförbundets Kvarterstennis-turné som pågått i Norrland under sommaren. 

Projektet – som drivs av Svenska Tennisförbundet med stöd från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Framåtfond – tog sin början i Skellefteå i månadsskiftet och har sedan fortsatt till Östersund och Örnsköldsvik innan turnén avslutades i Hudiksvall på tisdagen. 

Dino Ilecic och Anton Örnberg.

Ledarna Dino Ilecic och Anton Örnberg har under en dryg månad rustat upp gamla tennisbanor och bjudit in till tennis och rörelseövningar.
Racketar lämnades kvar på samtliga platser för utlåning framöver.
– Det har varit en fantastiskt rolig och utmanande resa. Jag är så glad att Anton följde med, vilken arbetsmoral! Vi jobbade ibland 15 timmar om dagen och det blev en större insats än jag trodde. Jag har aldrig spelat en femsetare, men sprungit terränglopp och det var lite så. Det har varit fysiskt och mentalt jobbigt emellanåt, men roligt, utmanande och enormt givande, säger Dino och fortsätter:
– Tennis är en fantastisk sommaraktivitet vilket fler nu insett. Alla har tagit emot oss väl och varit samarbetsvilliga, både alla de som varit med, folk runt omkring och de lokala föreningarna. I Skellefteå och Hudiksvall sov vi i tennishallarna. Det var riktigt trevligt att vakna upp och göra sitt pulverkaffe och gröt. Det är idrottsrörelse på riktigt, säger Dino och skrattar.

Coronapandemin har haft sin påverkan, men överallt har 50-regeln noga efterlevts. Målet på förhand med 500 deltagare utspritt på de olika dagarna och platserna uppfylldes och det är två nöjda ledare som kan lasta ur bilen och vila ut.
– Tennismässigt har resan gått bättre än vad jag trodde innan för det är alltid svårt att planera när man inte vet hur många som skulle dyka upp. Deltagarantalet är ett kvitto på att behovet av insatsen behövs. I Örnsköldsvik var det ett gäng unga som absolut inte skulle spela tennis. När jag och Anton (som är collegespelare i Las Vegas) började spela, så tog det fem minuter innan alla var med och spelade. Att de sedan hängde vid banan från morgon till kväll visar att de funkar att göra så här. Det handlar om att visa hur man håller i racket och slår på bollen och sedan är det igång.
– Det märktes att det var många som fick upp intresset för tennis. I Hudiksvall var det en grabb som hängde där hela tiden. Dagen vi skulle åka så var han på banan före oss. Han utvecklades mycket bara på de dagarna vi var där. Jag hoppas att han och övriga deltagare fortsätter nyttja banan.

Turnén har rönt intresse på vägen och på alla orter fanns lokal media på plats. I Östersund uppmärksammade även Sveriges Radio P4 projektet. 
Östersund ja, där iordningställdes fyra banor som förfallit med tidens tand, men som nu är i toppskick för spel igen.
– Det var riktigt häftigt att se de fyra fina tennisbanorna, vi såg en så stor förändring. Banorna ligger i ett fint bostadsområde omgärdat av skog så det var en häftig inramning, säger Dino och tillägger:
– Något som varit genomgående är de äldre som varit nyfikna och kommit fram när vi jobbat med banorna.  De minns aktiviteterna på banorna för många år sedan och har bevittnat hur de långsamt förfallit. Det är en cool känsla att vi gjorde något för barn och ungdomar på de här platserna.

Kvarterstennisturnén är ett pilotprojekt som nu ska utvärderas. Dino Ilecic är själv övertygad om att behovet finns för en fortsättning. 
– Jag hoppas att det får leva kvar och att vi kan åka även till övriga regioner i landet. Jag tror att alla vill att det ska fortsätta.

Se bilder och filmer från turnén på vår Instagram: @tennis.se

Intervju i P4 Jämtland

Intervju nr 2 i P4 Jämtland

Intervju i P4 Västernorrland

Kvarterstennis Norrlandsturné

30 juni-5 juli – Skellefteå: Anderstorps IP, tennisbanan vid Anderstorpsgymnasiet
7-12 juli – Östersund: Körfältets tennisplan.
16-21 juli – Örnsköldsvik: Valhalla, tennisbanan vid Scandic hotell
23-28 juli – Hudiksvall: Håstahöjden, vid La Håsta multisportarena