Linea Bajraliu, Helsingborgs TK och Patrik Munkhammar, Nynäshamns TK är uttagna till Europaungdoms-OS.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) skickar 26 tonåringar till Europaungdoms-OS (EYOF) i Slovakien i slutet av juli. Linea Bajraliu, Helsingborgs TK och Patrik Munkhammar, Nynäshamns TK är uttagna i tennis. Linea och Patrik kommer spela både singel och mixeddubbel.

Totalt innehåller OS-truppen deltagare från sju olika idrotter; två badmintonspelare, tre cyklister, nio friidrottare, fyra gymnaster, två judokas, fyra simmare och två tennisspelare.
– Vi har sett att det är väldigt nyttigt för unga idrottare att testa sig i internationell konkurrens tidigt i tonåren. Det viktiga är inte att ta medaljer, det viktiga är att skaffa sig erfarenhet, säger Henrik Forsberg, Chef de Misson för den svenska truppen.

I truppen ingår även 17 ledare, där Maria Pietilä-Holmner fungerar som assisterande truppchef. Den 16:e upplagan av den europeiska ungdomsolympiska sommarfestivalen kommer att arrangeras i slovakiska Banská Bystrica 24-30 juli. Tävlingen heter European Youth Olympic Festival på engelska och brukar därför förkortas EYOF. De som tävlar är tonåringar, födda 2003-2008. EYOF skulle från början ha arrangerats av staden Košice 2021, men både ekonomi och pandemi gjorde att tävlingarna flyttas till i år och med Banská Bystrica som arrangörsstad. Totalt är 48 länder inbjudna att delta, redan i mars tog Europeiska Olympiska Kommittén beslutet att inte tillåta idrottare och ledare från Ryssland och Belarus att delta på grund av invasionskriget i Ukraina.

Mer information på SOK:s hemsida