När kvalet drog igång i $15 000-tävlingen i Kalmar i helgen var det med hela sju renodlade svenskmöten och totalt 22 svenska spelare. Tio av dem tog sig vidare och när kvalet var avgjort på tisdagen hade fem kvalificerat sig till huvudturneringen; Carl Gustafsson, Simon Freund, Lucas Renare, Eric Ahren Moonga och Marius Ruzgas.

På tisdagen drog också de första omgångarna igång och i startfältet finns inte mindre än 16 svenska spelare där Markus Eriksson (GLTK), som vann i Karlskrona senast, är toppseedad på nytt. Patrik Niklas-Salminen från Finland är seedad tvåa, Alexander Erler trea och Linus Frost (Fair Play) fyra.

Linus Frost är inte nöjd med sitt spel i singel så här långt i år, men han hoppas att det lossnar nu.

– Det har varit långt ifrån godkänt, eftersom skador varit i vägen för mig. Det har tyvärr inneburit en rad dåliga matcher. Jag börjar dock få ordning på mina knän, så jag försöker tänka positivt och ladda inför onsdagens match.

Marius Ruzgas väntar i första omgången. Han representerade tidigare ATL (Lund) medan Linus spelade för Elfsborg. Nu tillhör båda Fair Play i Malmö.

– Det är så klart lite tråkigt att möta en klubbkompis, men jag ser fram emot en bra match.

I april vann Linus årets första ITF-titel och den tredje totalt i karriären. Den kom i dubbel tillsammans med KLTK:s Simon Freund i Tabarka i Tunisien.
Boråsaren Linus prioriterar dock singel före dubbel.

– Jag har fortfarande haft mycket smärta under matcherna, men kortare bolldueller, mindre servande och snabba poäng gör att jag lyckats komma undan med det bristande rörelsemönstret för tillfället.

Linus Frost spelar dubbel tillsammans med Christian Samuelsson i turneringen i Kalmar och kan se fram emot ett svenskmöte med Eric Ahrén Moonga och Jonathan Mridha.

– Jag och “Chrille” har spelat mycket tillsammans och har spelat väldigt bra i de flesta tävlingar vi spelat. Vi har grym kemi både på och utanför banan vilket gör det hela mycket roligare och lättare.

Linus Frost stortrivs på de svenska turneringarna.

– Att spela future här hemma i Sverige betyder oerhört mycket, med tanke på att det blir billigare ekonomiskt och mindre resande. Det gör också det lättare att få med min coach på tävlingarna, säger Linus Frost.

Så spelas onsdagens matcher i Kalmar: