De kommande dagarna kommer vi rikta ljuset lite speciellt på den lilla tennisklubben. Det gör vi i form av en rad artiklar på tennis.se. 

Först ut är Lilla Edets Tennisklubb, drygt fem mil norr om Göteborg. Klubben som fyller 50 år 2024 kämpar liksom andra småklubbar med att engagera ideella krafter.
På klubbens senaste inlägg på Instagram står det:
”Det går framåt på vår grusbana, tack till er som hjälpt till hittills! Vi behöver dock bulta varje dag denna vecka också för att träningarna ska kunna köras ute efter påsk. Om ni kan hjälpa till kontakta Jerry”. 

Jerry Andersson – en aktiv ordförande. Foto: Lilla Edets TK

Vi bestämde oss för att kontakta Jerry, som heter Andersson i efternamn – inte så mycket för att hjälpa till men för att få svar på en del frågor om den lilla klubben med 150 medlemmar. Han fyller förresten 50 år i september och är alltså ett par år äldre än klubben.

Hur går det att få hjälp av medlemmarna? 
– I år har det faktiskt varit lite bättre än tidigare, annars är det inte jättemånga som räcker upp handen. Vi kör manuell handbult på grusbanan och försöker få ordning på den lagom till påsklovet är över här på måndag. 

Grusbanan sa han. Det finns bara en utomhusbana. När den nya hallen stod färdig 1990 anlades två grusbanor, men den ena förstördes för några år sedan.
I takt med att behovet inte funnits att nyttja den så har man nöjt sig med dagens enda bana.
– Vi har fram till nu varken haft behov eller ekonomi att iordningställa den. Den låg också en bit ifrån den här. Det är kommunen som äger marken och vi har haft diskussioner om att i framtiden ha två grusbanor intill varandra, berättar Jerry Andersson.

Inne i Lilla Edets Idrottshall finns tre banor. Där råder febril aktivitet måndag till fredag med cirka 90 aktiva i träning.
Den största gruppen aktiva är de mellan sju och tolv år.
– Vi har upp emot 16 grupper med allt från minitennis till vuxentennis. Nu under påsklovet ligger den organiserade träningen nere, även om vi har viss spontanträning med matchspel. Det vi har sett är en positiv effekt på banuthyrningen. Det är nog många som ser tennisen som en bra sport att utöva i coronatider. Under hela mars månad har vi haft fler som bokar spontant än vad vi brukar ha, säger Jerry och fortsätter:
– Corona har annars inte haft någon större påverkan på oss mer än att några stannat hemma vid förkylning och att vi ställde in SO Touren då det alltid är många barn med föräldrar på plats.

Lilla Edets TK har en anställd huvudtränare (Ludwig Fasth) på 80 procent, därutöver har klubben ett antal juniorer på timmar. Jerry Andersson har varit ordförande de senaste åtta åren. Själv började han spela tennis ganska sent, när dottern började med tennis. Det visar sig att familjen Andersson är en tennisfamilj då dottern, Olivia Svensson, är huvudtränare i Vänersborgs TK. 

Till sist – hur känns det i kroppen när grussäsongen är här? 
– Det är alltid trevligt och skönt att komma ut på gruset och spela. Jag var i Båstad under påskdagarna och där var de redan igång i Skummeslöv och på Drivan, så nu längtar vi här, avslutar Jerry Andersson.