Mikael Ymer slog på torsdagseftermiddagen ut ett av hemmahoppen i Franska Öppna – 14-rankade Gael Monfils med 6-0, 2-6, 6-4, 6-3. ”Jag är väldigt glad,” sa Sverigeettan direkt efter matchen.
För Rebecca Peterson slutade torsdagens andraomgång med förlust mot regerande mästaren Iga Swiatek.

Mikael Ymer hade en lång femsetare i benen när han gick ut inför hemmapubliken på Court Suzanne-Lenglen. På andra sidan nät: Gael Monfils. Två spelare som inte sällan brukar bjuda på extra allt i en tennismatch. Så skulle det bli även den här gången.

Han fick serven och det mesta att stämma i första set som rann iväg snabbt till anmärkningsvärda 6-0 till Sverigeettan. Monfils tog en medicinsk timeout utanför banan och kom tillbaka som en helt annan spelare och vann komfortabelt med 6-2 i andra set.
– Det var tufft att veta exakt var han stod inför andra set. Jag såg att han hade haft ont så jag började fundera på om jag skulle försöka få honom att springa ännu mer för att testa hans kropp. Jag gick ifrån min game plan lite för mycket där. När du gör det mot en spelare som Gael så blir det mer eller mindre omöjligt. Jag är väldigt glad att jag hittade en väg och att jag till slut kunde vinna, för det var inte lätt där ute i dag.

Mikael Ymer är klar för tredje omgången där en italienare väntar: Jannik Sinner. Foto: Bildbyrån

1-1 i set och underläge 2-4 i tredje. De som följt Mikael Ymers matcher genom åren vet att det aldrig går att förutspå utgången även vid ett underläge och där motståndaren har ett rejält momentum. Det var då Mikael tog sju raka game i denna annorlunda och underhållande match. Han vann tredje set med 6-4 och fick en bra start i fjärde set. Han bröt fram till 2-0 och hade också 3-0. 4-1 blev 5-1 efter nytt break. 

Fransmannen bröt tillbaka till 5-2 som blev till 5-3. Den högljudda hemmapubliken försökte göra sitt för att bära fram sin stjärna. Det höll på att lyckas, men Mikael var med knapp marginal den starkare spelaren i matchen som varande i nära två och en halv timme.
– Det var många tankar som gick igenom mitt huvud vid 5-1 i fjärde set. Jag var tvungen att behålla lugnet och hoppas på det bästa. I dag gick det min väg, men det kunde gått hur som helst. Jag är mycket tacksam, säger Mikael och fortsätter:
– Jag spelade i Lille här i Frankrike i början av min karriär. Jag sa redan då att den franska publiken är speciell. När jag har en chans att spela i Frankrike så brukar jag prioritera det. Publiken i dag var fantastisk även om jag mötte en fransk spelare. 

Längre än så kom han inte innan applåderna dränkte segerintervjun på banan.

För första gången sedan 2011 (Robin Söderling) är en svensk herrspelare klar för tredje omgången i singelturneringen på Roland Garros. Det här är också andra gången Mikael Ymer når tredje omgången i en Grand Slam-turnering. Den första var i Australien Open tidigare i år.

I nästa omgång väntar 19-rankade italienaren Jannik Sinner.

Rebecca Peterson föll mot regerande mästaren. Foto: Bildbyrån

Swiatek imponerade – Peterson utslagen

Några timmar senare var det dags för nästa svenskhopp i Franska Öppnas andrarunda. Rebecca Peterson – som i öppningsmatchen räddade matchbollar mot Shelby Rogers – ställdes inför en spännande utmaning på Court Simonne-Mathieu.

Motståndaren? Världsnian tillika regerande Franska Öppna-mästaren från Polen: Iga Swiatek.

Det visade sig bli en för tuff uppgift. Swiatek visade klass omgående och rusade fram till setvinst 6–1 efter 34 minuters spel. Den 20-åriga polskan släppte sedan inte greppet och spelade näst intill felfritt fram till segersiffrorna 6–1, 6–1.

Det är därmed färdigspelat i Paris för Rebecca Peterson, som under onsdagen föll i dubbelturneringen tillsammans med Cornelia Lister.

Franska Öppna: