Mirjam Björklund blev första svenska damspelare ut på den internationella tennisscenen 2021 när hon spelade kval i WTA-tävlingen i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.
– Känslan att vara igång igen är underbar. Det är verkligen kul att få adrenalinet som det innebär att spela match igen och få vara ute och göra det som man vill göra hela tiden. Det är det som man jobbar för, så det är underbart, säger 22-åringen som har sin bas på SALK. 

Det blev dock förlust i första kvalmatchen mot kanadensiskan Carol Zhao med 0-6, 6-2, 2-6.
– Det var ovant eftersom jag inte spelat matcher på länge. Det är svårt att komma in i det på en gång.
Jag tror alla känner likadant och matcherna känns inte riktigt som det brukar göra. Jag kämpade som vanligt, jag hade bra attityd men det var inte min dag. Jag är dock glad att vara tillbaka igen och detta är inget som gör mig orolig för resten av säsongen. 

Nu väntar några dagars träning i Abu Dhabi tillsammans med coachen Jonas Björkman innan hon åker direkt till Europa för 15 000-dollarstävlingar. Därefter ska hon spela 25 000-, 60 000-tävlingar och WTA-tävlingar från februari och framåt.
Säkerheten kring tävlingarna är fortsatt hög, berättar Mirjam.
–  Det har varit många coronatester och 24-timmarskarantän med mycket åtgärder på plats. Man får bara träna vissa tider, det gäller att hålla avstånd och jag tycker att det känns rätt säkert.

Mirjam Björklund under Fed Cup-matchen mot Ryssland i februari 2019. Foto: Tomasz Browarczyk / Bildbyrån

Mirjam Björklund har själv drabbats av covid-19. Hon hann spela första omgången i elitserien innan hon fick smittan. 
– Jag var inlåst i min lägenhet i tre veckor efter det och därför kunde jag inte spela fler matcher. Det är annars alltid roligt att spela elitserien. Det är bra matcher med tändning och roligt med lagspel. Jag är taggad att spela elitserien igen, men tyvärr blev det som det blev i år, säger hon och fortsätter:
– Jag tycker att det är jättekul att spela med unga svenska talanger. Jag tränar med många tjejer, unga och äldre, i Stockholm. Det är jätteroligt och jag hoppas att fler etablerar sig på WTA-nivå och att inte alla åker till college, säger Mirjam med ett skratt.
– Jag hoppas vi kommer ha några riktigt grymma tjejer i Fed Cup-laget snart och att vi kan ha en riktigt bra bas i Stockholm så att alla vi tjejer kan träna ihop. Jag ser det bara som något positivt. 

314-rankade Mirjam Björklund har jobbat hårt på banan och i gymmet under hela hösten och känner sig i bra form.
– Nu måste jag bara få fler matcher så man kan välja sig vid matchspelet igen. Det har bara blivit två-tre tävlingar på ett år, så det är inte konstigt att man känner sig ovan.

Målsättningen 2021 är den samma som inför förra året – att klättra så mycket på rankingen att hon kommer in i Grand Slam-kvalen.
– Det blev så klart inte riktigt som planerat 2020, men målet är fortfarande att spela kval i Grand Slam i år eller i början av nästa år. 2020 var ett speciellt år som innebar att jag hade mycket tid för annat, men inte så mycket för det som jag satt mål för. Jag är glad att jag hade min tränare (Jonas Björkman) på hemmaplan så att jag kunde jobba hårt den här tiden. Att Tennissverige höll banorna öppna underlättade jättemycket. Det var ett konstigt år tävlingsmässigt, men så länge vi kunde fortsätta träna och hålla ett positivt ”mind set” så tycker jag ändå inte att det var så farligt sett ur ett tennisperspektiv,  säger Mirjam Björklund.